Återställa en användares lösenord

Om en användare glömmer lösenordet till sitt Google-konto (exempelvis sitt Google Workspace- eller Cloud Identity-konto) eller om du tror att någon obehörig har fått åtkomst till kontot kan du återställa lösenordet från Googles administratörskonsol.

Om du återställer ett lösenord ändras det för användarens onlinekonton. Om användaren har Google Drive för datorn ändras inte lösenordet där. När du har återställt en användares lösenord måste du återställa användarens inloggningscookies.

Ändra ett lösenord

Utöka alla  |  Komprimera alla och gå högst upp

Om du vill återställa flera användares lösenord samtidigt går du till Lägga till eller uppdatera flera användare från en CSV-fil.

Om ditt konto använder enkel inloggning (SSO) med en extern identitetsleverantör går du i stället till Konfigurera enkel inloggning för hanterade Google-konton med leverantörer från tredje part.

Återställa en användares lösenord

Administratörer kan återställa användarlösenord för att se till att kontona är skyddade. Om du vill göra det måste du vara inloggad med ett administratörskonto som har behörighet för återställning av lösenord.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Katalogföljt avAnvändare.
  3. Leta reda på användaren i listan Användare. Läs Söka efter ett användarkonto om du behöver hjälp.
  4. Peka på användarenföljt avklicka på Återställ lösenord till höger.

En användare har valts och en pil pekar på alternativet Återställ lösenord.

Det här alternativet finns också till vänster på användarens kontosida.

5. Välj ett alternativ i rutan Återställ lösenord:
    • Skapa ett lösenord automatiskt.
      Välj Skapa ett lösenord automatiskt.
    • Om du vill ange ett eget lösenord väljer du Skapa lösenord. Klicka på Förhandsgranska  om du vill se lösenordet som du har skapat.
      Som standard måste lösenordet innehålla minst åtta tecken. Du kan ändra organisationens lösenordskrav.
  6. (Valfritt) Om du vill att användaren ska ändra lösenordet vid nästa inloggning väljer du Skapa lösenord och markerar Fråga om en lösenordsändring vid nästa inloggning.
  7. Klicka på Återställ.
  8. (Valfritt) Om du vill klistra in lösenordet någonstans, exempelvis i en Google Chat-konversation med användaren, klickar du på Kopiera lösenord.
  9. Välj ett alternativ:
    • Slutför genom att klicka på Klart.
      Obs! Du måste skicka det nya lösenordet till användaren.
    • Skicka lösenordet till användaren via e-post genom att klicka på Skicka lösenordet med e-postföljt avSkicka.
      Obs!
      • Om du har markerat rutan Be om en lösenordsändring vid nästa inloggning i steg 6 OCH klickat på Skicka lösenordet med e-post i steg 9 skickas en länk automatiskt för att återställa lösenordet.
      • Om du INTE markerade rutan Be om lösenordsändring vid nästa inloggning i steg 6 OCH klickade på Skicka lösenord via e-post i steg 9 måste användaren kontakta dig och be om lösenordet.
  10. Återställ användarens cookies för inloggning. Anvisningar finns i Återställa en användares cookies för inloggning (nedan på sidan).
Återställa en annan administratörs lösenord

Om du vill återställa lösenordet för en annan administratör måste du ha behörighet som avancerad administratör.Om du har behörighet som avancerad administratör följer du stegen för att återställa en användares lösenord (ovan på den här sidan).

Återställa ditt eget administratörslösenord

Om du inte kan logga in på administratörskonsolen och behöver återställa ditt eget administratörslösenord går du till Återställ administratörslösenordet.

Återställa en användares cookies för inloggning

Om du återställer en användares inloggningscookies kan hen inte logga in med ett gammalt lösenord.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Katalogföljt avAnvändare.
  3. Leta reda på användaren i listan Användare. Öppna Hitta ett användarkonto om du behöver hjälp.
  4. Klicka på användarens namn för att öppna användarens kontosida.
  5. Klicka på Säkerhetföljt avInloggningscookiesföljt avÅterställ.
  6. (Valfritt) Om du vill återgå till användarens kontosida klickar du på uppåtpilen högst upp till höger.

När du har ändrat ett lösenord

När du har återställt ett lösenord och loggat in i cookies loggas användaren ut från alla aktiva sessioner. Användaren måste göra följande för att öppna sina appar igen:

• Googles webbappar (exempelvis Gmail eller Google Drive) – användaren måste logga in igen med sitt nya lösenord.
  • Google-appar på Android – användaren informeras om att han eller hon måste verifiera sin identitet genom att logga in på sitt konto. Redan synkroniserad data, till exempel e-post som tas emot i Gmail, är fortfarande tillgänglig, men inga nya e-postmeddelanden kan skickas eller tas emot förrän användaren loggar in igen med sitt nya lösenord.
  • Google-appar på Apple iOS – Användarens Google-konto tas bort från kontolistan. Användaren måste lägga till sitt konto igen och sedan logga in med sitt nya lösenord.
  • Externa appar som är anslutna via OAuth – externa appar som Apple Mail och Mozilla Thunderbird – samt andra appar som använder e-postomfång för att få tillgång till en användares e-post – slutar att synkronisera data efter en lösenordsåterställning, tills en ny OAuth 2.0-token har beviljats. En ny token beviljas när användaren loggar in med sitt användarnamn och lösenord för Google-kontot. Mer information finns i Återkallande av automatisk OAuth 2.0-token vid lösenordsändring.
  • Appar från tredje part som kräver appspecifika lösenord – när tvåstegsverifiering används kan appspecifika lösenord krävas för att använda äldre appar som inte har stöd för OAuth. När du har återställt lösenordet återkallas alla appspecifika lösenord och de måste återskapas. Mer information finns i Logga in med applösenord

Google, Google Workspace och relaterade märken och logotyper är varumärken som tillhör Google LLC. Alla andra företags- och produktnamn är varumärken som tillhör de företag som de är kopplade till.