Stänga av en användare tillfälligt

Använder du ett teamkonto? Läs i stället Stänga av en användare från ett teamkonto.

Du kan tillfälligt blockera en användares åtkomst till organisationens Google-tjänster genom att stänga av användarens konto. När du stänger av ett konto sker följande:

• E-post, dokument, kalendrar, inlägg på Currents eller annan data raderas inte.
  • Användare med skrivbehörighet har fortfarande åtkomst till delade dokument.
  • Nya e-postmeddelanden och kalenderinbjudningar till användaren blockeras.

Obs! Om kontoavstängningen gjordes av Google i stället för en administratör kan det hända att e-post fortfarande levereras, beroende på anledningen till avstängningen.

När du har stängt av en användare kan du återställa kontot när som helst.

Avstängda konton debiteras fortfarande samma pris som aktiva konton med årsavgift eller flexibel avgift. Undvik att debiteras för ett användarkonto du inte behöver genom att radera det i stället.

Innan du börjar

Vad händer med en avstängd användares konto och data?

• Tillgång till Google Workspace – Google Workspace tjänster, som Google Drive-filer, Gmail och så vidare, är inte tillgängliga för användaren.
  • Filer och kalendrar: alla händelser som har skapats av användaren är fortfarande synliga i de inbjudnas kalendrar. Användaren förlorar åtkomst till sin Google Workspace-data (gäller alla filtyper), Gmail och kalenderdata (förutom delade kalendrar). För vissa data går det att överföra äganderätten till en annan användare.
  • Sidor på Sites: användaren förlorar åtkomst till sidor som han eller hon har skapat. Administratörer kan ta bort webbplatserna.
  • Google Arkiv: användaren förlorar åtkomst till sin data i Arkiv, oavsett om lagringsinställningar eller aktiva spärrar fortfarande finns kvar.
  • Google Play: användaren förlorar åtkomst till sitt utvecklarkonto på Google Play. Vissa appar kan överföras till ett annat utvecklarkonto, men inte de med prenumerationsprodukter.
  • Google Keep – användarens Keep-anteckningar är inte tillgängliga för användaren. Delade Keep-anteckningar är fortfarande tillgängliga för redigeringsbehöriga.
  • Currents – användarens Currents-profil är inte tillgänglig. Om användaren är ensam ägare av en grupp finns gruppen kvar. Mer information om vad som händer med en avstängd Currents-profil finns i Avstängning av Currents-profil.
  • Varumärkeskonto: om organisationen använder ett varumärkeskonto förlorar användaren åtkomst till alla tillgångar som han eller hon är ensam ägare av, exempelvis uppgifter i Google My Business och YouTube-kanaler. Om det finns flera ägare överförs tillgångarna till en annan ägares Google Workspace-konto.
  • Sidotjänster: användaren förlorar åtkomst till sitt innehåll på sidotjänster som YouTube och Blogger.

Om du stänger av en användares konto medan han eller hon deltar i en chatt i klassiska Hangouts kan användaren fortsätta att delta tills sessionen är över.

Stänga av en enskild användare

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Öppna Användare på startsidan för administratörskonsolen.
  3. Leta reda på användaren i listan Användare. Läs Söka efter ett användarkonto om du behöver hjälp.
  4. Håll muspekaren över användaren du vill stänga av och klicka på Merföljt avStäng av användare.

Du hittar även det här alternativet högst upp till vänster på användarens kontosida under Mer "".

5. Klicka på Stäng av för att bekräfta.

Stänga av flera användare samtidigt

Om du vill stänga av flera användare med hjälp av en CSV-fil följer du anvisningarna i Lägga till flera användare samtidigt.

Ange Suspended (avstängd) i kolumnen New Status [Upload Only] (ny status [endast uppladdning]) i den nedladdade CSV-mallen.