Een gebruiker opschorten

U kunt de toegang van een gebruiker tot de Google-services van uw organisatie tijdelijk blokkeren door zijn account op te schorten. Wanneer u een account blokkeert, geldt het volgende:

• De e-mails, documenten, agenda's en andere gegevens van een gebruiker worden niet verwijderd. Zijn Google+ posts en -reacties kunnen echter wel worden verwijderd als het account meer dan 30 dagen opgeschort blijft.
  • Gedeelde documenten blijven beschikbaar voor bijdragers.
  • Nieuwe e-mails en agenda-uitnodigingen worden geblokkeerd.

Nadat u een gebruiker heeft opgeschort, kunt u altijd het account herstellen

Opmerking: Indien het account is opgeschort door Google in plaats van een beheerder, worden e-mails wellicht nog steeds bezorgd, afhankelijk van de reden van de opschorting.

Gebruikt u een teamaccount? Bekijk dan Een gebruiker opschorten in een teamaccount.

Voordat u begint

Wat gebeurt er met het account en de gegevens van een opgeschorte gebruiker?

• G Suite-toegang: De gebruiker raakt de toegang kwijt tot G Suite-services, zoals Google Drive-bestanden en Gmail.
  • Bestanden en agenda's: Alle afspraken die de gebruiker heeft gemaakt, blijven in de agenda van genodigden staan. De gebruiker raakt de toegang kwijt tot zijn G Suite-gegevens, inclusief alle bestandstypen, Gmail- en agendagegevens (behalve gedeelde agenda's). U kunt het eigendom van bepaalde gegevens overzetten naar een andere gebruiker.
  • Sites: De gebruiker raakt de toegang kwijt tot pagina's die hij heeft gemaakt. U kunt de sites verwijderen als beheerder.
  • Google Vault: De gebruiker raakt de toegang kwijt tot al zijn Vault-gegevens, ongeacht eventuele bewaarinstellingen of bewaarplichten die van toepassing zijn.
  • Google Play: De gebruiker raakt de toegang kwijt tot zijn Google Play-ontwikkelaarsaccount. U kunt bepaalde apps overzetten naar een ander ontwikkelaarsaccount. Apps waarin abonnementsproducten worden aangeboden, kunnen echter niet worden overgezet.
  • Google+: De gebruiker raakt de toegang kwijt tot zijn Google+ profiel en kringen. Als de gebruiker de enige eigenaar is van een community, collectie of evenement, blijft de community staan maar wordt de collectie of het evenement verwijderd.
  • Merkaccount: Als uw organisatie een merkaccount gebruikt, raakt de gebruiker de toegang kwijt tot alle items waarvan één gebruiker de eigenaar is, zoals Google+ pagina's, Google Mijn Bedrijf-vermeldingen en YouTube-kanalen. Als er andere eigenaren zijn, worden de items overgezet naar het G Suite-account van een van de andere eigenaren.
  • Niet-kernservices: De gebruiker raakt de toegang kwijt tot content in zijn niet-kernservices, zoals YouTube en Blogger.

Het account van de gebruiker opschorten

1. Log in bij uw Google-beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op het dashboard van de beheerdersconsole naar Gebruikers.
  3. Klik naast de gebruiker die u wilt opschorten op Settings en kies Opschorten.
  4. Klik op Gebruiker opschorten om te bevestigen.

Als u de gebruiker opschort terwijl hij bezig is met een chat in de klassieke versie van Hangouts, kan hij blijven meedoen tot de sessie is afgelopen.

Licentiekosten blijven van toepassing

De kosten voor gebruikerslicenties blijven van toepassing op opgeschorte gebruikers, bij zowel het jaarmodel als het flexibele model.