Door het systeem gedefinieerde regels bekijken en bewerken

E-mailmeldingen voor beheerders instellen op basis van standaardregels

Als beheerder van uw organisatie kunt u door het systeem gedefinieerde regels gebruiken om meldingen te krijgen over specifieke activiteiten in uw domein, zoals een verdachte inlogpoging, een gecompromitteerd mobiel apparaat of wanneer een andere beheerder instellingen wijzigt.

U maakt geen door het systeem gedefinieerde regels. Dit zijn standaardregels die worden geleverd door Google. Op de pagina Regels kunt u door het systeem gedefinieerde regels bekijken en bewerken. U kunt bijvoorbeeld meldingen aan- of uitzetten, e-mailmeldingen sturen, meldingen naar het Meldingencentrum sturen of het ernstniveau wijzigen (Minder ernstig, Middelmatig ernstig of Zeer ernstig).

Elke door het systeem gedefinieerde regel bevat een standaardreeks met voorwaarden. U geeft aan welke acties moeten worden uitgevoerd als aan de voorwaarden wordt voldaan. Een regel is gewoon een manier om te zeggen: als x gebeurt, moet y automatisch worden gedaan.

Door het systeem gedefinieerde regels en e-mailmeldingen bekijken en bewerken

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met een account met hoofdbeheerdersrechten (eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Regels.
  3. Klik op de pagina Regels op Een filter toevoegen.
  4. Selecteer Regeltype in het dropdownmenu.
  5. Vink het vakje aan voor Door systeem gedefinieerd.
  6. Klik op Toepassen.
    U ziet een lijst met door het systeem gedefinieerde regels.
  7. Selecteer een van de regels in de lijst door op de tabelrij voor die regel te klikken, bijvoorbeeld de regel Apparaat gecompromitteerd.
    Op de pagina Regelgegevens kunt u de voorwaarden en acties voor de regel bekijken. U kunt bijvoorbeeld controleren of e-mailmeldingen aanstaan en de ontvangers van die e-mailmeldingen bekijken.
  8. Klik op Regel bewerken.
  9. Klik op Volgende: Voorwaarden bekijken.
  10. Klik op Volgende: Acties toevoegen.
    Op de pagina Acties kunt u de ernst van de melding wijzigen in Hoog, Gemiddeld of Laag, een melding naar het Meldingencentrum laten sturen als aan de voorwaarden van de regel wordt voldaan, e-mailmeldingen voor beheerders instellen en meldingen en ontvangers voor die meldingen instellen.
  11. Klik op Volgende: Controleren.
  12. Controleer de geüpdatete regelgegevens en klik vervolgens op Regel updaten.

Opmerking:

• Op de pagina Regels wordt een door het systeem gedefinieerde regel weergegeven als Inactief als u meldingen voor die regel heeft uitgezet.
  • Als u meldingen aanzet voor een regel, krijgt u een e-mail elke keer dat wordt voldaan aan de voorwaarden van die regel, met een maximum van 25 e-mails per 2 uur.
  • Sommige meldingen zijn beperkt of niet beschikbaar als u een externe SSO-lDP gebruikt.

Typen beheerdersmeldingen op basis van door het systeem gedefinieerde regels

Meldingen van gebruikersactiviteit
  • Gebruikslimiet voor Gemini bijna bereikt: De gebruiker heeft bijna een gebruikslimiet voor Gemini voor Workspace bereikt.
  • Melding over apps-uitval: U vindt informatie over nieuwe, geüpdatete of opgeloste problemen met app-uitval op het statusdashboard (alleen Google Workspace).
  • Mogelijke spoofing van werknemers in Gmail: Binnenkomende berichten waarvan de naam van de afzender in uw Google Workspace-directory staat, maar waarbij de e-mail niet afkomstig is uit de domeinen of domeinaliassen van uw bedrijf.
  • Gelekt wachtwoord: Google heeft gedetecteerd dat gecompromitteerde inloggegevens zijn gebruikt, waardoor het wachtwoord van de gebruiker moest worden gereset.
  • Nieuwe gebruiker toegevoegd: Er is een nieuwe gebruiker toegevoegd aan het domein.
  • Opgeschorte gebruiker geactiveerd: Een beheerder heeft een opgeschorte gebruiker hersteld.
  • Verdachte inlogpoging: Google heeft een inlogpoging gedetecteerd die niet overeenkomt met het normale gedrag van een gebruiker, zoals wanneer er wordt ingelogd vanaf een ongewone locatie.
  • Verdacht bericht gemeld: Gebruikers in uw domein hebben berichten gekregen die ze hebben geclassificeerd als spam.
  • Verdachte programmatische inlogpoging: Google heeft verdachte inlogpogingen gedetecteerd van apps of computerprogramma's.
  • Gebruiker verwijderd: Een gebruiker is verwijderd uit het domein.
  • Gebruiker heeft beheerdersrechten gekregen: Een gebruiker heeft beheerdersrechten gekregen.
  • Door gebruiker gemelde phishing: Gebruikers in uw domein hebben berichten gekregen die ze hebben geclassificeerd als phishing.
  • Gebruiker opgeschort (door beheerder): Een beheerder heeft een gebruiker opgeschort.
  • Gebruiker opgeschort vanwege verdachte activiteit: Google heeft het account van een gebruiker opgeschort omdat we hebben vastgesteld dat het account misschien is gecompromitteerd.
  • Gebruiker opgeschort wegens verzenden van spam: Google heeft verdachte activiteit gedetecteerd, zoals het versturen van spam, en heeft het account opgeschort.
  • Gebruiker opgeschort wegens verzenden van spam via relayservice: Google heeft verdachte activiteit gedetecteerd, zoals het verzenden van spam via een SMTP-relayservice, en heeft het account opgeschort.
  • Gebruiker opgeschort (melding Google-identiteit): Google heeft verdachte activiteit gedetecteerd en het account opgeschort.
  • Beheerdersrechten gebruiker ingetrokken: De beheerdersrechten van een gebruiker zijn ingetrokken.
  • Wachtwoord van gebruiker gewijzigd: Een beheerder heeft het wachtwoord van een gebruiker gewijzigd.

Opmerking: Het kan 24 uur duren voordat wijzigingen in de volgende regels zijn doorgevoerd: Nieuwe gebruiker toegevoegd, Opgeschorte gebruiker actief gemaakt, Gebruiker verwijderd, Gebruiker heeft beheerdersrechten gekregen, Gebruiker opgeschort (door beheerder), Gebruiker opgeschort. Beheerdersrechten ingetrokken en Wachtwoord van gebruiker gewijzigd.

Meldingen van activiteiten op mobiele apparaten
  • Apparaat gecompromitteerd: Informatie over apparaten in uw domein met de status Gecompromitteerd.
  • Verdachte apparaatactiviteit: Informatie als apparaatgegevens, zoals de apparaat-ID, het serienummer, het apparaattype of de apparaatfabrikant zijn geüpdatet.
Meldingen van e-mailactiviteit (alleen Google Workspace)
  • Exchange-logboekfout: Fouten met Exchange-logboeken die zorgen dat e-mailverkeer dat wordt gegenereerd door gebruikers van de Microsoft Exchange-server juist wordt gearchiveerd in Google Vault.
  • Malwarebericht gedetecteerd na de bezorging: Berichten die na de bezorging worden gedetecteerd als malwareberichten, zijn automatisch opnieuw geclassificeerd.
  • Phishing in inboxen wegens slechte witte lijst: Berichten die door de Gmail-filters als spam zijn geclassificeerd, zijn bezorgd in de inbox van gebruikers vanwege instellingen voor de toelatingslijst in de Google-beheerdersconsole die de spamfilters van Gmail overschrijven.
  • Phishingbericht gedetecteerd na de bezorging: Berichten die na de bezorging worden gedetecteerd als phishingberichten, zijn automatisch opnieuw geclassificeerd.
  • Bezorging beperkt voor ontvanger: Als er veel e-mails tegelijk binnenkomen, kan dit betekenen dat er een schadelijke aanval wordt uitgevoerd of dat een instelling verkeerd is geconfigureerd.
  • Smarthost-fout: Als u een smarthost instelt voor binnenkomende of uitgaande e-mails, krijgt u deze melding als een groot aantal berichten niet kan worden bezorgd bij een van uw smarthost-servers.
  • Piek in door gebruikers gerapporteerde spam: Een ongewoon groot aantal berichten van een bepaalde afzender is door gebruiker gemarkeerd als spam.
  • TLS-fout: Berichten waarvoor Transport Layer Security (TLS) is vereist, kunnen niet worden bezorgd.
Meldingen als instellingen zijn gewijzigd door andere beheerders
  • Agenda-instellingen gewijzigd (alleen Google Workspace): Een beheerder heeft de instellingen van Google Workspace Agenda gewijzigd.
  • Gegevensexport van domein in gang gezet: Een hoofdbeheerder voor uw Google-account is begonnen met de export van gegevens uit uw domein.
  • Drive-instellingen gewijzigd (alleen Google Workspace): Een beheerder heeft de instellingen van Google Workspace Drive gewijzigd.
  • E-mailinstellingen gewijzigd (alleen Google Workspace): Een beheerder heeft de instellingen van Google Workspace Gmail gewijzigd.
  • Mobiele instellingen gewijzigd: Een beheerder heeft de instellingen voor mobiel beheer gewijzigd.

Opmerking: Het kan 24 uur duren voordat wijzigingen in de volgende regels zijn doorgevoerd: Agenda-instellingen gewijzigd, Drive-instellingen gewijzigd, E-mailinstellingen gewijzigd en Mobiele instellingen gewijzigd.

Algemene meldingen
  • Toegangsbeheer: Een Google-medewerker heeft toegang gevraagd tot de Google Workspace-gegevens van uw organisatie.
  • Verplichte belangrijke mededeling van Google: E-mail communicatie naar primaire beheerders die nodig is om een product of service te blijven gebruiken, of gezien wordt als een noodzakelijke juridische update.
  • Google Operations: Informatie over beveiligings- en privacyproblemen die van invloed zijn op uw Google Workspace-services.
  • Door de overheid gesteunde aanvallen: Waarschuwingen over mogelijke door de overheid gesteunde aanvallen.

Opmerking: Als u de regel voor Google Operations bewerkt, kunt u de primaire hoofdbeheerder niet verwijderen uit de lijst met ontvangers voor e-mailmeldingen.