Om SMTP-felmeddelanden

SMTP är en internetstandard som används av e-postservrar för att skicka och ta emot e-post. SMTP-felmeddelanden hjälper dig förstå varför ett meddelande inte har skickats. Om inkommande eller utgående meddelanden avvisas kan du kontrollera om det finns en SMTP-felkod för avvisningsmeddelandena. Denna felkod hjälpa dig att diagnostisera problemet.

SMTP-felmeddelanden följer detta format. Varje siffra i fel- och statuskoderna ger en ökad detaljnivå:

Svarskod Statuskod Svarstext
xyz x.y.z Textbeskrivning

Detta är ett exempel på ett SMTP-felmeddelande. Meddelandet beskriver varför felet uppstod och rekommenderar åtgärder för att lösa problemet:

Exempel på SMTP-felmeddelande

Svarskoder

SMTP-svarskoderna hänvisar till specifika delar av e-posttjänsten och kan indikera problem som att:

• den avsedda mottagaren inte är registrerad för tjänsten
  • meddelandet hade markerats som skräppost eller som virus
  • avsändarens domän identifierades som en källa till skräppost
  • meddelandet bröt mot företagets e-postpolicy. Meddelandet innehöll till exempel kreditkortsnummer eller förbjudet språk.

Svarskoder som börjar med 4 och 5 är fel och siffran anger feltypen. Fel som börjar med 4 är tillfälliga fel. Ingen åtgärd krävs. Avsändaren försöker igen. Fel som börjar med 5 är permanenta fel och åtgärd krävs för att lösa problemet.

Vanliga SMTP 400-felkoder

Felkoder som börjar med 4 anger att ett tillfälligt fel hade uppstått på servern men att åtgärden slutförs med ett nytt försök. Felkoder som börjar med 4 är vanligtvis fel som rör den mottagande e-postservern.

Felkod Beskrivning
421 Tjänsten är inte tillgänglig. Försök igen senare.
450 Den begärda åtgärden utfördes inte eftersom användarens postlåda inte var tillgänglig
451 Meddelande skickades inte på grund av serverfel
452 Kommandot stoppades eftersom det inte finns tillräckligt med lagringsutrymme på servern
455 Servern kan inte hantera kommandot för närvarande

Vanliga SMTP 500-felkoder

Felkod Beskrivning
500 Servern kunde inte identifiera kommandot på grund av ett syntaxfel
501 Syntaxfel hittades i kommandoparametrar eller argument
502 Kommandot har inte implementerats
503 Servern fick en felaktig kommandosekvens
541 Meddelandet avvisades av mottagarens adress
550 Det begärda kommandot misslyckades eftersom användarens postlåda inte var tillgänglig eller eftersom den mottagande servern avvisade meddelandet på grund av att det sannolikt var skräppost
551 Den avsedda mottagarens postlåda är inte tillgänglig på den mottagande servern
552 Meddelandet skickades inte eftersom det inte finns tillräckligt med lagringsutrymme i mottagarens postlåda
553 Kommandot stoppades eftersom postlådans namn inte finns
554 Transaktionen misslyckades utan ytterligare information

SMTP-felkoder följs vanligtvis av ytterligare tre siffror. Detta är den utökade statuskoden för SMTP och den ger mer information om vad som orsakade felet. Den andra siffran i koden anger svarskategorin. Det tredje tecknet i koden visar ger information.

Svarskoden 421 är ett tillfälligt fel rörande överföringskanalen som innehåller en informationsbegäran.

Svarskod Beskrivning
x0z Syntaxfel
x1z Svar på informationsbegäranden
x2z Fel som rör överföringskanalen
x3z Ej angivet
x4z Ej angivet
x5z Status för e-postsystem

Statuskoder

Den första siffran i statuskoden anger kodklassen, den andra siffran anger ämnet och den tredje siffran ger mer information.

Statuskoden 4.4.5 är ett tillfälligt nätverks- och dirigeringsproblem som rör statusen för protokollet för e-postleverans.

Statuskod Beskrivning
x.0.z Oidentifierat
x.1.z Status för adress
x.2.x Status för postlåda
x.3.x Status för e-postsystem
x.5.x Status för protokoll för e-postleverans
x.6.x Status för meddelandeinnehåll eller media
x.7.x Säkerhets- eller policystatus

Svarstext

Det sista fältet i ett SMTP-felmeddelande beskriver felet.

Relaterade ämnen