Flytta innehåll från delade mappar på Drive

Den här artikeln beskriver inte att flytta innehåll till eller från delade enheter. Mer information finns på: Flytta innehåll till en delad enhet.

Delade mappar är inte samma sak som delade enheter. Om du flyttar ett objekt från en delad mapp kan det ändra synligheten och behörigheterna för objektet. Vi rekommenderar att du använder delade enheter i organisationen i stället för att dela mappar.

Obs! Om du flyttar mappar med många filer eller undermappar kan det ta lite tid att flytta alla objekt till den nya platsen.

Innan du börjar

Så här flyttar du filer eller mappar från en delad mapp till Min enhet:

Filbehörigheter

När en fil eller mapp flyttas från en delad mapp till Min enhet betraktas det som en flytt, inte en kopiering. Det flyttade innehållet tas därför bort från den delade mappen. Resultatet:

• Behörigheter som det flyttade innehållet har ärvt från den delade mappen tas bort. Den ärver nya behörigheter från målmappen, utöver andra uttryckligen angivna behörigheter.
  • Användarna ser inte längre de flyttade filerna eller mapparna i den delade mappen.

Exempel

1. En användare har delat en fil med användare A och B.
    Användare A och B har tillgång till filen oavsett var den finns.
  2. En användare har delat en fil i mapp X med användare A och C.
    Användare A, B, och C har tillgång till filen.
  3. En fil som delas med användare D flyttas till mapp Y.
    Användare A, B och D har åtkomst till filen, men användare C ser inte längre filen i mapp X och har inte längre åtkomst till filen.

Aviseringar när filer flyttas

När en användare flyttar en fil från en delad mapp till Min enhet visas en varning innan flytten genomförs. Denna avisering bidrar till att minska risken för att en användare flyttar filer av misstag och tar bort åtkomsten från andra användare.

Om användaren fortsätter med flytten visas ett nytt meddelande med information om ändringen och hur den kan ångras.

Dessutom kan användare spåra aktiviteten för filer och mappar på Min enhet om de vill se historiken för ändringar, inklusive aviseringar när filer flyttas. Om du delar en mapp från Min enhet och någon flyttar ett objekt från den delade mappen, kan du se en uppgift i aktivitetshistoriken om att filen tagits bort. Där ser du även vem som flyttat filen och när.

Vad ska organisationen göra?

Om din organisation inte har en stor delad mappstruktur behöver du kanske inte göra någonting. För organisationer som använder delade mappar i stor utsträckning kan följande vara värt att överväga:

• Användning av delade enheter i organisationen i stället för att dela mappar – läs Vad är delade enheter?
  • Lås delade mappar så att de enbart har visningsåtkomst — om en användare bara har visningsåtkomst till en mapp kan hen inte ta bort filer från eller lägga till filer i den. Detta är det säkraste sättet att se till att ingen lägger till eller tar bort innehåll från en delad mapp. Du måste dock utveckla en process för att identifiera personer med delningsinställningen Kan redigera för en delad mapp. Alternativt kanske du vill informera användarna om att vara försiktiga med att ge redigeringsåtkomst till delade mappar.
  • Lägg till genvägar istället för att flytta filer — lär användarna att lägga till genvägar när de vill ha åtkomst till en fil från en annan mapp. Hänvisa dem till Skapa en genväg för en fil eller mapp och Hitta filer och mappar med Google Drive-genvägar.

Tips! Om ett objekt visas i rotkatalogen för Min enhet som inte tidigare funnits där, läser du Hitta en fil som du inte tror att du raderat.

Relaterade ämnen