Grundläggande om domännamn

Här är några vanliga termer som du kommer att stöta på när du hanterar en internetdomän. Om du klickar på någon av termerna kommer du till en förklaring av termen och hur den används i Google-tjänsten. Läs även Grundläggande om DNS så får du veta mer om termer som har med DNS (Domain Name System) att göra. DNS hanterar förhållandet mellan IP-adresser och domäner.

Domännamn

Ett domännamn (som ofta bara kallas en domän) är ett namn som är lätt att komma ihåg och som är kopplat till en IP-adress på internet. Detta är det unika namn som visas efter @-tecknet i e-postadresser och efter www. i webbadresser. Domännamnet exempel.se kan exempelvis höra ihop med 198.102.434.8. Andra exempel på domännamn är google.com och wikipedia.org. När ett domännamn används för att identifiera en plats på internet i stället för en numerisk IP-adress, blir det mycket lättare att komma ihåg och skriva in webbadresser.

Vem som helst kan köpa ett domännamn. Besök bara en domänvärd eller ett registreringsföretag, hitta ett namn som ingen annan användare och betala en låg årlig avgift för att äga det.

När du registrerar dig för tjänster från Google Cloud anger du det domännamn du vill använda för tjänsterna. Det måste vara en domän som du äger (eller så hjälper vi dig att köpa en) och vi ber dig bekräfta att du äger den. Mer information finns i Domäner och webbadresser.

↑ Tillbaka till början

Underdomän

En underdomän är en del av en större domän. Exempelvis är mail.google.com, www.google.com och docs.google.com underdomäner till domänen google.com. Domänägare kan skapa underdomäner för att tillhandahålla adresser som är lätta att komma ihåg för webbsidor eller tjänster inom toppdomänen.

↑ Tillbaka till början

Domännamn utan www

En domän utan www är en domänadress utan prefixet "www", t.ex. google.com i stället för www.google.com. Läs även domän utan www.

↑ Tillbaka till början

Primär domän

Med tjänster från Google Cloud är din primära domän den domän som du använde för att registrera dig för ditt företagskonto. Du kan lägga till andra domäner på ditt konto senare. Mer information finns i Välja din primära domän.

↑ Tillbaka till början

Sekundär domän

Utöver den primära domänen kan du lägga till ytterligare domäner på ditt konto och låt användarna på dessa domäner också använda dina tjänster. När du lägger till en domän som har egna användare kallas den en sekundär domän. Mer information finns i Lägg till användare från en annan domän.

Viktigt! En sekundär domän är helt beroende av den primära domänen. Borttagning eller avstängning av den primära domänen gäller även sekundära domäner. Mer information finns i Ta bort en domän eller ett domänalias.

↑ Tillbaka till början

Domänalias

Ett domänalias är ett domännamn som fungerar som ett alias för en annan domän. Du kan lägga till en domän på ditt konto som ett domänalias och ge alla på din domän en annan e-postadress på domänaliaset. E-post som skickas till någon av en användares adresser kommer till samma inkorg för användaren. Mer information finns på Ge användarna en adress på en annan domän.

↑ Tillbaka till början

IP-adress

En IP-adress (IP står för Internet Protocol) är en sifferserie som berättar var en viss enhet finns på internetnätverket. En IP-adress ser ut ungefär så här: 74.125.19.147

Eftersom ett domännamn kan ha en eller flera associerade IP-adresser har Google inte stöd för konfigurationer av e-post och webbpublicering med enbart IP-adresser.

↑ Tillbaka till början

Domänregistreringsföretag

Ett domänregistreringsföretag säljer domännamn som ännu inte ägs och därför är tillgängliga för registrering. De flesta av dessa företag kan även agera som domänvärd.

Du kan registrera en domän via Google Domäner (beta) och vi erbjuder även registrering via domänvärdpartner. Du kan köpa ett domännamn via en partner när du registrerar dig för ett konto i Google Cloud. Om du köpte en domän när du registrerade dig för Google Workspace aktiveras Gmail automatiskt för domänen och anpassade webbadresser skapas. Om du registrerar dig med ett domännamn som du redan äger måste du göra detta själv genom att ändra DNS-posterna hos domänvärden.

↑ Tillbaka till början

Domänvärd

En domänvärd är ett företag som driver DNS-servrarna för domänen och hanterar domänens DNS-poster. De inkluderar MX-poster för konfiguration av Gmail (om du använder Google Workspace), CNAME-poster för att skapa webbadresser med mera. De flesta domänvärdar erbjuder dessutom domännamnsregistrering.

Om du vill ändra domänens DNS-poster måste du därför logga in på ditt domänkonto hos domänvärden. Om domänvärden är Google Domains kan du hantera dina DNS-poster på domains.google.com. Om du inte vet vem värden är läser du Identifiera din domänvärd.

↑ Tillbaka till början

Namnserver

En namnserver fungerar som en referenspunkt för domänens DNS-data och underhålls normalt av ett domänvärdföretag. När en namnserver kraschar kan det blir förseningar på din e-post eller också kan din webbplats bli otillgänglig. Därför bör du ha minst två fysiskt avgränsade namnservrar så att du alltid har en reserv. Vissa länder kräver att namnservrar finns i olika IP-nätverk för att de ska vara tillförlitliga. Varje namnserver måste returnera identiska poster för din domän. Det spelar ingen roll i vilken ordning dina poster returneras.

↑ Tillbaka till början

WHOIS-katalog

WHOIS-katalogen är en offentlig lista med domännamn och personer eller organisationer som är associerade med varje namn.

Som en sekretessåtgärd föredrar vissa ägare av domännamn att deras personuppgifter döljs från WHOIS-katalogen, på samma sätt som att du kanske väljer skyddat nummer för ditt hemnummer.

Du kan använda WHOIS-katalogen för att bestämma ägaren till domännamn och IP-adresser. Det finns många gratiskataloger på internet. Informationen i WHOIS-katalogen består av en e-postadress och ett telefonnummer.

↑ Tillbaka till början