Felsöka långsam prestanda i Gmail

Avancerade tester för administratörer

Administratörer kan använda dessa avancerade felsökningssteg för att diagnostisera användarnas anslutningar när de klagar över långsam prestanda för Gmail.

Innan du börjar

Du kan be användarna att genomföra några felsökningssteg genom att först fastställa följande faktorer:

Köra avancerade tester

Om du fortfarande inte kan fastställa orsaken till problemet kör du följande avancerade tester och analyser.

Steg 1. Kör ett pingtest mot Googles e-postservrar

Ett pingtest beräknar den ungefärliga tiden det tar för ett kort meddelande att skickas fram och tillbaka till servern.

1. Kör ett pingtest.

I Windows:

1. Öppna en kommandotolk.
  2. Klicka på Start följt av Kör.
  3. Skriv cmd och tryck på Retur.
  4. Skriv ping -n 10 mail.google.com i kommandotolken och tryck på Retur:

På Mac OS X och Linux:

1. Öppna en kommandotolk.
  2. Skriv ping -c 10 mail.google.com i kommandotolken och tryck på Retur.

2. Tolka testresultaten från pingtestet mot Googles e-postserver.

1. Kontrollera om det finns paketförlust. Längst ned i pingresultatet visas X% paketförlust. Alla paketförluster, oavsett storlek, indikerar att det finns ett problem i dirigeringen mellan dig och Gmails server.

2. Kontrollera om det finns långa tidsfördröjningar för svar. Längst ned i pingresultatet visas round-trip min/avg... . Generellt ska den genomsnittliga tiden inte vara längre än 0,05 sekunder (50 millisekunder). Om tidsfördröjningen är längre än 500 ms betyder det att det finns nätverksproblem som måste utredas. Gå vidare till traceroutetestet.

Steg 2. Kör ett traceroutetest mot Googles e-postservrar

Kör ett traceroutetest mot Googles e-postservrar om pingtestet visar att tidfördröjningen är längre än 50 ms eller om det visar på paketförlust. Med det här testet visas hur paketet dirigeras och nätverksroutrarna där fördrökningen uppstår identifieras.

1. Kör ett traceroutetest

I Windows:

1. Öppna en kommandotolk.
  2. Klicka på Start följt av Kör.
  3. Skriv cmd och tryck på Retur.
  4. Skriv tracert mail.google.com i kommandotolken och tryck på Retur.

På Mac OS X och Linux:

1. Öppna en kommandotolk.
  2. Skriv traceroute mail.google.com i kommandotolken och tryck på Retur.

2. Tolka resultatet från traceroutetestet av Googles e-postserver.

Leta efter omvägar, långa hopp och brutna anslutningar.

1. Kontrollera om det finns långa tidsfördröjningar. Kontrollera alla rader. Ingen av dem ska överstiga 3 sekunder (3 000 ms). Här är ett exempelresultat på en för lång fördröjning:

11  ppp-151-164-39-20.rcsntx.swbell.net (151.164.39.20) 9100.287 ms  8100.077 ms  9100.065 ms

2. Kör traceroutekommandot några gånger till och kontrollera att problemet med hoppet eller värden i fråga är bestående.

3. Kontrollera om det finns stora mängder hopp.

Om det inte finns problem med nätverket ska en väg mellan en klient och en slutserver inte vara längre än 20 till 25 hopp.

4. Om traceroutetestet visar på fler än 20 till 25 hopp kör du det igen för att bekräfta resultatet.

5. Kontrollera om det finns problem i den lokala nätverksmiljön som kan orsaka omfattande hopp.

6. Fortsätt till DNS-pingtestet.

Steg 3. Kör ett pingtest mot den interna DNS-servern.

Google fastställer användarnas platser genom att kontrollera var de associerade DNS-begärandena kommer från, och skickar dem sedan till närmaste Google-servrar för att förbättra prestandan. Om användarna använder en namnserver på en annan geografisk plats, skickar Google dem troligen till servrar som ligger långt bort. Genom att pinga den lokala DNS-servern kan du ta reda på hur långt från den du är.

1. Kör ett pingtest.

I Windows:
  1. Öppna en kommandotolk.
  2. Klicka på Start följt av Kör.
  3. Skriv cmd och tryck på Retur.
  4. Skriv ipconfig / all i kommandotolken och tryck på Retur.

5. I informationen om anslutningarna tittar du efter avsnittet DNS-servrar och identifierar IP-adressen till den DNS-server som används.
  6. Utför ett pingtest som du gjorde mot Googles e-postservrar men byt ut mail.google.com mot namnserverns numeriska IP-adress.

På Mac OS X och Linux:

1. Öppna en kommandotolk.
  2. Skriv cat /etc/resolv.conf i kommandotolken och tryck på Retur.
  3. Anteckna den första IP-adressen som listas som namnserver.
  4. Utför ett pingtest som du gjorde mot Googles e-postservrar men byt ut mail.google.com mot namnserverns numeriska IP-adress.

2. Tolka testresultaten från pingtestet mot DNS-servern:

När du pingar den lokala DNS-servern ska det inte ta mer än 10 till 30 ms. I de flesta nätverk är värdet under 2 ms. Om resultatet är högre än så kan det vara så att ett virtuellt privat nätverk (VPN), eller andra interna företagsnätverk dirigerar användarnas trafik till en annan stad. I så fall kan det gå långsamt att komma åt Gmail. Vi rekommenderar att du kontaktar nätverksadministratören och tar reda på hur latensen till DNS-servern kan reduceras. Detta kan innebära förändringar på nätverksnivå eller något så enkelt som att konfigurera användarnas datorer så att de får åtkomst till andra DNS-servrar.