Gmail-routingsinstellingen toevoegen

Opties voor Gmail-routingsinstellingen gebruiken

Als beheerder kunt u bepalen hoe e-mails worden gerouteerd, bezorgd en opgeslagen volgens de behoeften van uw organisatie. U kunt bijvoorbeeld inkomende berichten die naar een onbekend adres zijn gestuurd, routeren naar een specifieke mailbox. Of u kunt instellen dat berichten die aan een specifieke persoon zijn gericht, automatisch ook naar een andere persoon worden gestuurd. U kunt instellen dat sommige mensen hun berichten krijgen in Gmail en andere mensen e-mails krijgen van uw e-mailserver op locatie.

Standaardrouting en -routing in Google Workspace

Google Workspace biedt beheerders 2 belangrijke routingsinstellingen voor het beheer van e-mailbezorging: Standaardrouting en Routing. Gebruik Standaardrouting om de standaard e-mailbezorging in te stellen voor uw organisatie. Als u bijvoorbeeld alle of de meeste e-mails van uw organisatie naar meerdere inboxen wilt sturen, kunt u Standaardrouting gebruiken om dubbele bezorging in te stellen voor uw hele organisatie. Gebruik vervolgens de routingsinstelling om gespecialiseerde regels voor e-mailbezorging te maken of het gedrag voor standaardrouting te overschrijven. U kunt bijvoorbeeld een routingsregel toevoegen waarmee een kopie van elk bericht voor uw CEO naar de directieassistent van de CEO wordt gestuurd.

Deze 2 routingsinstellingen bieden flexibiliteit bij het instellen van de e-mailbezorging binnen uw organisatie. Bekijk de volgende artikelen voor stapsgewijze instructies om deze 2 instellingen te gebruiken voor specifieke e-mailbezorgingsbehoeften van uw organisatie:

Voordat u routing instelt

Houd rekening met het volgende als u de instelling Routing gebruikt:
  • De routingsinstellingen gelden voor actieve gebruikers voor wie Gmail aanstaat. Routingsregels gelden niet voor opgeschorte gebruikers of gebruikers voor wie Gmail is uitgezet. Als u de e-mailbezorging voor deze gebruikers wilt instellen, gaat u naar Standaardrouting instellen of Gmail-mails doorsturen naar een andere gebruiker.

• Het kan 24 uur duren voordat wijzigingen aan regels van kracht worden. Volg de best practices om regels sneller te testen om regels voor uw organisatie sneller te updaten.

• Als u e-mails wilt bezorgen bij andere servers dan Gmail, voegt u eerst de servers toe met de instelling Route toevoegen.

• Routingsregels gelden voor berichten die niet uit Gmail afkomstig zijn en die door uw domein worden geverifieerd via SPF of DKIM. Als uitgaande berichten uit uw domein niet door de SPF- of DKIM-verificatiecontroles komen, herkent Gmail de afzender niet. Gmail behandelt het bericht als extern, zelfs als er andere regels gelden. Zie Spoofing, phishing en spam voorkomen voor meer informatie over SPF en DKIM.

• De regels gelden voor alle gebruikers in een organisatie-eenheid, tenzij u de opties wijzigt. In een onderliggende organisatie-eenheid kunt u regels uitschakelen die deze organisatie-eenheid overneemt van een bovenliggende organisatie-eenheid. U kunt ook meerdere regels toevoegen aan elke organisatie-eenheid.

Als u meerdere regels instelt, hangen de gevolgen voor een bericht af van de voorwaarden die u instelt en welke regel prioriteit heeft. Zie De invloed van meerdere instellingen op wat er gebeurt met berichten voor meer informatie.

• Wijzig de volgorde van de routingsinstellingen in de instellingentabel als u de prioriteit wilt wijzigen:
    1. Klik naast de instelling op Opnieuw ordenen.
    2. Voer een getal in om de prioriteit en volgorde van de instelling aan te geven. Geef bijvoorbeeld 1 op voor de instelling met de hoogste prioriteit.
    3. Klik op Opslaan.
    4. Herhaal dit voor alle instellingen die u prioriteit wilt geven.
Instellingen met de actie Weigeren hebben altijd de hoogste prioriteit. Dit geldt zelfs als u een andere instelling heeft ingesteld met een hogere prioriteit.

Belangrijk: In Google Workspace worden alle routingsinstellingen toegepast op de betreffende inkomende berichten. Als 2 instellingen conflicteren, wordt in Google Workspace de instelling met de hoogste prioriteit toegepast en wordt de conflicterende instelling met de lagere prioriteit genegeerd. Bekijk gedetailleerde informatie over conflicterende gevolgen en uitzonderingen op de prioriteit voor Gmail-instellingen.

In dit artikel worden alle opties beschreven die beschikbaar zijn in de instelling Routing.

Een routingsinstelling toevoegen

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Appsand thenGoogle Workspaceand thenGmailand thenRouting.
  3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau staan als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.

4. Klik op het tabblad Routing op Configureren of Nog een regel toevoegen.

5. Voer in het vak Instelling toevoegen de volgende stappen uit:

Instellingsoptie Wat u moet doen
    Naam instelling

Vul een beschrijvende naam voor de instelling in. Als u geen naam opgeeft, kunt u de instelling niet opslaan.

E-mailberichten waarvoor dit geldt Vink de vakjes aan naast de berichten waarop de instelling wordt toegepast:
    • Binnenkomend: inkomende berichten
    • Uitgaand: uitgaande berichten
    • Intern - verzenden: intern bericht waarbij een van de domeinen of subdomeinen van uw organisatie in het veld Aan staat
    • Intern - ontvangen: intern bericht waarbij een van de domeinen of subdomeinen van uw organisatie in het veld Van staat

Selecteer Binnenkomend, Intern - Ontvangen of beide voor gesplitste bezorging, dubbele bezorging, verzameladressen of meer ontvangers.

Ga als volgt te werk voor de bovenstaande soorten berichten

Selecteer de belangrijkste actie die moet worden uitgevoerd op de betreffende berichten:

• Bericht wijzigen: Wijzig de betreffende berichten. U kunt opgeven dat berichten worden gewijzigd met Berichtopties aanpassen hieronder.

• Bericht weigeren: Hiermee wordt het bericht geweigerd voordat het wordt bezorgd bij de ontvanger. U kunt een bericht toevoegen om de afzender te laten weten waarom het bericht is geweigerd. Met deze optie worden geen andere routings- of complianceregels toegepast op de betreffende berichten. Opmerking: Gmail voegt automatisch een SMTP-weigeringscode toe, zoals 550 5.7.1. Dit is een vereiste van de SMTP-standaard. De code kan niet worden verwijderd.

• Bericht in quarantaine plaatsen: Hiermee wordt het bericht in de beheerdersquarantaine, geplaatst, waar u het bericht kunt bekijken voordat u bepaalt of het moet worden verzonden of geweigerd. Deze optie is alleen beschikbaar voor het accounttype Gebruikers. Zie Accounttypen waarop dit van toepassing is voor meer informatie. Vink het vakje aan voor Afzender een melding sturen wanneer een e-mail in quarantaine is geplaatst (alleen voor verzonden e-mails) om ontvangers te informeren dat verstuurde berichten in quarantaine worden geplaatst.

Bericht wijzigen

Als Bericht wijzigen is geselecteerd voor de betreffende berichten, selecteert u opties om aan te geven hoe berichten worden gewijzigd:

• Koptekst X-Gm-Original-To toevoegen: Voeg een koptekst toe als de ontvanger wordt gewijzigd, zodat de ontvangstserver weet wie de oorspronkelijke envelopontvanger is. Een voorbeeld van een koptekst is X-Gm-Original-To: gebruiker@solarmora.com.
    • Kopteksten X-Gm-Spam en X-Gm-Phishy toevoegen: Voeg kopteksten toe die de spam- en phishingstatus van berichten aangeven. Beheerders van ontvangstservers gebruiken deze gegevens om regels in te stellen voor het beheer van spam. Zie De instelling 'Koptekst Spam' toevoegen aan alle standaard routingregels voor meer informatie.
    • Aangepaste kopteksten toevoegen: Voeg aangepaste kopteksten toe aan berichten waarop deze instelling van toepassing is. U kunt bijvoorbeeld een koptekst toevoegen die overeenkomt met de beschrijving die u voor de instelling heeft ingevuld. Met aangepaste kopteksten kunt u problemen met routingsinstellingen en berichtbezorging oplossen.
    • Vooraan een aangepast onderwerp toevoegen: Voeg aangepaste tekst toe aan het begin van de onderwerpregel voor opgegeven berichten. Vul bijvoorbeeld Vertrouwelijk in voor gevoelige berichten. Als deze instelling wordt toegepast op een bericht met het onderwerp Maandelijks rapport, wordt de onderwerpregel gewijzigd in: [Vertrouwelijk] Maandelijks rapport.
    • De route wijzigen: De berichtbestemming wijzigen van de standaard Gmail-server in een andere e-mailserver. Voordat u de route kunt wijzigen, moet u de server toevoegen door de stappen te volgen in E-mailservers voor Gmail-e-mailrouting toevoegen.

• Spam ook omleiden: Deze optie is beschikbaar als u Route wijzigen selecteert. Overduidelijke spam wordt niet bezorgd. Met de optie Spam ook omleiden worden alle berichten gerouteerd die als spam zijn gemarkeerd. Vink het vakje niet aan als u legitieme berichten wel wilt routeren, maar spam niet. De e-mailinstellingen in de Beheerdersconsole (bijvoorbeeld een lijst met vooraf geautoriseerde afzenders) overschrijven de spaminstellingen.

• Terugsturen van deze ontvanger onderdrukken: Zorg dat geweigerde berichten niet worden doorgestuurd naar de ingestelde e-mailroute. Bijvoorbeeld als u niet wilt dat geweigerde berichten worden omgeleid via een geautomatiseerd systeem. Vink dit vakje niet aan als u bounceberichten wilt sturen naar de ontvangstserver. Door bounceberichten te sturen, weten afzenders dat hun bericht niet is bezorgd.
    • Normale routing: U kunt berichten routeren via de standaard e-mailserver van uw domein. Dit is de enige beschikbare optie onder Route wijzigen als u geen andere e-mailserver heeft toegevoegd. Als u berichten wilt routeren via een andere e-mailserver, voegt u eerst de server toe door de stappen te volgen in E-mailservers toevoegen voor e-mailrouting van Gmail.
    • Envelopontvanger wijzigen: Het bericht slaat de mailbox van de oorspronkelijke ontvanger over en gaat naar de nieuwe ontvanger. U kunt de envelopontvanger op een van de volgende manieren wijzigen:
      • Het hele e-mailadres van de ontvanger vervangen: Voer na Ontvanger vervangen het volledige e-mailadres in, zoals gebruiker@solarmora.com.
      • Gebruikersnaam vervangen: Wijzig alleen de gebruikersnaam van het e-mailadres van de ontvanger vóór @bestaand-domein en houd het domein hetzelfde. Vul alleen de gebruikersnaam in, zonder het @ of de domeinnaam.
      • Domein vervangen: Als u alleen het domein van het e-mailadres van de ontvanger wilt wijzigen en de gebruikersnaam hetzelfde wilt houden, vult u na bestaande-gebruikersnaam@ het domein in, zoals solarmora.com.
    • Spamfilter overslaan voor dit bericht: Inkomende berichten bezorgen bij ontvangers, zelfs als de spamfilter ze als spam identificeert. Deze optie geldt alleen voor inkomende berichten. U kunt de spamfilters niet laten overslaan voor uitgaande berichten. Opmerking: Deze optie is niet beschikbaar voor het accounttype Groepen. Zie Accounttypen waarop dit van toepassing is voor meer informatie.
    • Bijlagen verwijderen uit bericht: Verwijder bijlagen uit de betreffende berichten. U kunt ook tekst toevoegen om ontvangers te laten weten dat bijlagen zijn verwijderd.
    • Meer ontvangers toevoegen: Bezorg de betreffende berichten bij meer ontvangers. Klik op Toevoegen om het adres van de ontvanger in te voeren. Selecteer in het vak Instelling toevoegen de optie Geavanceerd voor deze opties:
      • Route wijzigen
      • Envelopontvanger wijzigen
      • Geen spam bezorgen aan deze ontvanger
      • Terugsturen van deze ontvanger onderdrukken
      • Koptekst X-Gm-Original-To toevoegen
      • Kopteksten X-Gm-Spam en X-Gm-Phishy toevoegen
      • Aangepaste header toevoegen
      • Vooraan een aangepast onderwerp toevoegen
      • Bijlagen van bericht verwijderen
    • Versleuteling (alleen voor verstuurde e-mails): Gmail probeert standaard berichten te bezorgen met Transport Layer Security (TLS). Als beveiligd transport niet beschikbaar is, wordt het bericht verzonden via een onveilige verbinding. U kunt vereisen dat berichten waarop deze instelling van toepassing is, worden gestuurd met TLS:
      • Beveiligd transport (TLS) vereisen: Vereisen dat alle berichten die voldoen aan de voorwaarden in de instelling, worden verstuurd via een beveiligde verbinding. Als TLS niet beschikbaar is aan de kant van de verzender of de ontvanger, wordt het bericht niet verzonden.
      • Bericht versleutelen indien dit niet is gedaan: Hiermee worden berichten versleuteld met S/MIME. Als u een Enterprise- of Enterprise for Education-account heeft, kunt u ook berichten weigeren of vereisen dat berichten alleen kunnen worden verstuurd als ze S/MIME-versleuteld zijn. Zie Berichten beter beveiligen met gehoste S/MIME voor meer informatie.

Adreslijsten

1. Als u adreslijsten wilt gebruiken om de instelling te beheren, vinkt u het selectievakje Adreslijsten gebruiken om toepassing van deze instelling over te slaan of te beheren aan.
    2. Selecteer een optie om te zien hoe de instelling de adreslijst gebruikt:
      • Deze instelling overslaan voor specifieke adressen/domeinen: de instelling wordt niet toegepast op berichten van de adressen en domeinen in de adreslijst die u selecteert voor de instelling.
      • Deze instelling alleen toepassen op specifieke adressen/domeinen: de instelling wordt alleen toegepast op berichten van adressen en domeinen in de adreslijst die u voor de instelling heeft geselecteerd.
    3. Selecteer een bestaande adreslijst om te gebruiken met de instelling of maak een nieuwe adreslijst.
    Accounttypen waarop dit van toepassing is

Selecteer een of meer opties voor het type account waarop de instelling wordt toegepast:

• Gebruikers: De instelling geldt voor geregistreerde gebruikers. Voor verzenden en uitgaande e-mails wordt de instelling getriggerd als uw gebruikers e-mails verzenden. Voor ontvangen en binnenkomende e-mails wordt de instelling getriggerd als uw gebruikers e-mails ontvangen.
    • Groepen: de instelling is van toepassing op groepen die zijn ingesteld in uw organisatie. Voor verzenden en uitgaande e-mails wordt de instelling getriggerd als uw groepen e-mails of overzichten doorsturen naar leden. Voor ontvangen en binnenkomende e-mails wordt de instelling getriggerd als uw groepen e-mails ontvangen.
    • Onbekend/verzameladres: de instelling wordt getriggerd als uw organisatie een e-mail ontvangt die niet voor een van uw geregistreerde gebruikers is. Deze instelling geldt alleen voor ontvangen en binnenkomende e-mails.

Opmerking: De accounttypen 'Groepen' en 'Onbekend/verzameladres' zijn niet van toepassing op de volgende opties:

• Kopteksten X-Gm-Spam en X-Gm-Phishy toevoegen
    • Spamfilter overslaan voor dit bericht
    • Spam ook omleiden
    Envelopfilter
    1. Kies een of beide van deze opties:
      • Alleen van invloed op specifieke envelopafzenders: Selecteer deze optie en vul de e-mailadressen in van de afzenders op wie u de instelling wilt toepassen.
      • Alleen van invloed op specifieke envelopontvangers: Selecteer deze optie en vul de e-mailadressen in van de ontvangers op wie u de instelling wilt toepassen.
    2. Vul de relevante gebruikers in voor de geselecteerde opties:
      • Eén e-mailadres: Vul het volledige e-mailadres van een gebruiker in.
      • Patroonovereenkomst: Voer een reguliere expressie in om een reeks afzenders of ontvangers in uw domein op te geven. Bijvoorbeeld: ^(?i)(user1@solarmora\.com|user2@solarmora\.com|user3@solarmora\.com)
        Lees onze richtlijnen voor het gebruik van reguliere expressies.
      • Groepslidmaatschap: Selecteer een of meer groepen uit de lijst. Voor envelopafzenders is deze optie alleen van toepassing op verzonden e-mails. Voor envelopontvangers is de optie alleen van toepassing op ontvangen e-mails. Opmerking: Deze optie geldt voor groepsleden en leden van onderliggende groepen. Als Groep B bijvoorbeeld lid is van Groep A, geldt deze optie voor leden van Groep A en Groep B.
  6. Klik onder in het dialoogvenster Instelling toevoegen op Opslaan.

De nieuwe instelling wordt weergegeven op de pagina Routing.