Specifieke afzenders blokkeren, gebaseerd op e-mailadres of domein

U kunt berichten van individuele adressen of hele domeinen automatisch weigeren door deze adressen of domeinen toe te voegen aan een lijst met geblokkeerde afzenders. Zo kunt u proactief spam en schadelijke e-mails weren.

U kunt ook een uitzonderingenlijst instellen voor goedgekeurde afzenders. Berichten van domeinen of e-mailadressen die op deze lijst staan, worden niet geblokkeerd (tenzij ze worden geblokkeerd door andere instellingen). Als een bericht van een goedgekeurde afzender een virus bevat of deel uitmaakt van een e-mailaanval, zorgen de virusfilters van Google ervoor dat het bericht niet bij uw gebruikers terechtkomt.

Hoe instellingen worden toegepast

De instelling 'Geblokkeerde afzenders' geldt voor alle gebruikers in een organisatie-eenheid. Voor gebruikers in onderliggende organisatie-eenheden worden de instellingen overgenomen van de bovenliggende organisatie-eenheid.

Opmerking: Instellingen voor geblokkeerde afzenders gelden niet voor berichten die zijn gepost in de Groups for Business-interface.

Een lijst met geblokkeerde afzenders instellen

Eerste stap: Naar de geavanceerde instellingen van Gmail gaan in de Google-beheerdersconsole

1. Log in bij de Google-beheerdersconsole.

Log in met je beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de beheerdersconsole naar Appsen vervolgensG Suiteen vervolgensGmailen vervolgensGeavanceerde instellingen.

Tip: Scroll naar beneden op de Gmail-pagina om 'Geavanceerde instellingen' te zien.

3. (Optioneel) Selecteer links een organisatie-eenheid.

4. Ga naar de instelling Geblokkeerde afzenders in het gedeelte Spam. Plaats de muisaanwijzer op de instelling en klik op Configureren. Als de instelling al is geconfigureerd, plaatst u de muisaanwijzer op de instelling en klikt u op Bewerken of Nog een toevoegen.

5. Voer voor een nieuwe instelling een unieke beschrijving in.

6. Ga naar de volgende stap om de instelling te configureren.

Stap 1: Voeg adressen of domeinen toe aan de lijst met geblokkeerde afzenders
  1. Klik op Gebruik een bestaande lijst of maak een nieuwe lijst. Voer een nieuwe lijstnaam in en klik op Maken.
    Tip: Als u een bestaande lijst wilt gebruiken als lijst met geblokkeerde afzenders, klikt u op de naam van de lijst.
  2. Plaats de muisaanwijzer op de naam van de lijst. Klik op Bewerken en klik vervolgens op Toevoegen Toevoegen.
  3. Voer een of meer e-mailadressen of domeinnamen in, gescheiden door een komma of spatie.
  4. Klik op Opslaan.
  5. Herhaal deze stappen om meer e-mailadressen of domeinen toe te voegen aan de lijst.

Meer informatie over adreslijsten, zoals hoe u erin kunt zoeken, hoe u alle invoeren op de lijst kunt bekijken en hoe wordt gekeken of adressen overeenkomen met de adressen op de lijst.

Stap 2: (Optioneel) Bewerk het standaard afwijzingsbericht

Voer aangepaste tekst in voor het afwijzingsbericht. U kunt bijvoorbeeld invoeren: 'Een bericht is geweigerd, omdat het is verzonden door een ongeautoriseerd adres of domein.'

Stap 3: (Optioneel) Voeg uitzonderingen toe aan de lijst

U kunt een lijst met goedgekeurde afzenders instellen. Berichten van domeinen of e-mailadressen op deze lijst slaan de instelling 'Geblokkeerde afzenders' over. U kunt een nieuwe lijst met goedgekeurde afzenders maken of een lijst die u al heeft gemaakt opnieuw gebruiken.

Andere instellingen kunnen nog wel zorgen dat het bericht wordt geblokkeerd. Als een bericht van een goedgekeurde afzender een virus bevat of deel uitmaakt van een e-mailaanval, zorgen de virusfilters van Google ervoor dat het bericht niet bij uw gebruikers terechtkomt. Meer informatie over lijsten met goedgekeurde afzenders en afzenderverificatie.

1. Vink het vakje aan voor Deze instelling omzeilen voor berichten van adressen of domeinen die op deze lijsten van goedgekeurde afzenders staan.

2. Klik op Gebruik een bestaande lijst of maak een nieuwe lijst.

3. Selecteer de naam van een bestaande lijst of voer in het veld Nieuwe lijst maken een aangepaste naam voor een nieuwe lijst in en klik op Maken.

4. Plaats de muisaanwijzer op de naam van de lijst en klik op Bewerken.

5. Klik op Toevoegen Toevoegen.

6. Voer e-mailadressen of domeinnamen in. Gebruik een spatie of een komma om meerdere invoeren te scheiden.

Opmerking: Als u wilt dat deze instelling wordt overgeslagen voor goedgekeurde afzenders die geen verificatie hebben, haalt u het vinkje weg voor Afzenderverificatie vereisen. Gebruik deze optie met beleid, omdat die tot spoofing kan leiden. Meer informatie over afzenderverificatie.

7. Klik op Opslaan.

Gmail vergelijkt de adressen en domeinnamen op de lijst met het Van-gedeelte in de berichtkop, niet met de envelopafzender (of het gedeelte Return-Path in de berichtkop). De afzender in het Van-gedeelte moet dus exact overeenkomen met een van de adressen of domeinen op de lijst.

Meer informatie over adreslijsten, zoals hoe u erin kunt zoeken, hoe u alle invoeren op de lijst kunt bekijken en hoe wordt gekeken of adressen overeenkomen met de adressen op de lijst.

Laatste stap: De instelling toevoegen en opslaan
  1. Klik op Instelling toevoegen of Opslaan. Nieuwe instellingen worden toegevoegd op de pagina 'Geavanceerde instellingen' in Gmail.

2. Klik onderaan de pagina op Opslaan.

Het kan een uur duren voordat wijzigingen worden doorgevoerd. U kunt wijzigingen volgen in het Controlelogboek van de Beheerdersconsole.