Berichten van een e-mailadres of domein blokkeren

Als beheerder kunt u spam en schadelijke e-mails voorkomen door e-mailadressen of hele domeinen op een lijst met geblokkeerde afzenders te zetten. Zo worden berichten van deze afzenders automatisch geweigerd.

Voor welke gebruikers een instelling voor geblokkeerde afzenders geldt, wordt bepaald door de organisatie-eenheid waar ze bij horen. U kunt berichten blokkeren per adres of domein voor iedereen in uw organisatie. U kunt ook verschillende instellingen maken voor verschillende afdelingen.

Groepen: Instellingen voor geblokkeerde afzenders gelden niet altijd voor berichten die zijn gepost in Google Groepen voor bedrijven. Als de geblokkeerde afzender een bericht stuurt naar een groep, krijgen de leden van de groep dit bericht mogelijk wel. Dit hangt af van hun meldings- of e-mailinstellingen voor de groep.

Adreslijsten en Gmail-instellingen

Als u een instelling voor geblokkeerde afzenders wilt maken, voegt u een of meer adreslijsten toe aan de instelling. U beheert adreslijsten apart van de instellingen in de Google Beheerdersconsole. Zie Adreslijsten gebruiken in de Gmail-instellingen voor meer informatie.

Een instelling voor geblokkeerde afzenders maken

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen

Stap 1: Een adreslijst maken of selecteren voor de regel voor geblokkeerde afzenders
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu ""and then"" Appsand thenGoogle Workspaceand thenGmailand thenSpam, phishing en malware.
  3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.

4. Scroll naar Geblokkeerde afzenders en kies een optie:

• Als u een bestaande instelling wilt bewerken, klikt u naast de regel op Bewerken. Het vak Instelling bewerken wordt geopend.

• Als u een nieuwe instelling voor geblokkeerde afzenders wilt maken, klikt u op Nog een regel toevoegen. Het vak Instelling toevoegen wordt geopend.

5. Vul een beschrijving in voor de instelling.

6. Klik op een optie:

• Bestaande lijst gebruiken: Selecteer een of meer adreslijsten in het vak Adreslijsten selecteren. Ga daarna rechtstreeks naar Stap 2: (Optioneel) Het standaard afwijzingsbericht bewerken.

• Lijst maken of bewerken: Het venster Adreslijsten beheren wordt geopend in een nieuw browsertabblad.

7. Doe het volgende in het venster Adreslijsten beheren :

1. Klik op Lijst met geblokkeerde adressen toevoegen.

2. Vul een naam in voor de nieuwe lijst.

3. Klik op Adres toevoegen om e-mailadressen of domeinnamen op de lijst te zetten.

4. Klik nadat u alle adressen en domeinen heeft toegevoegd op Opslaan.

8. Ga terug naar het vak Instelling toevoegen in het oorspronkelijke browsertabblad.

9. (Optioneel) Herhaal stap 6-8 om meer adreslijsten toe te voegen aan de instelling voor geblokkeerde afzenders.

Zie Adreslijsten gebruiken in de Gmail-instellingen voor meer informatie over het gebruik van adreslijsten.

Stap 2: (Optioneel) Het standaard afwijzingsbericht bewerken

Vul onder Standaard afwijzingsbericht bewerken de tekst in voor het afwijzingsbericht. Geblokkeerde afzenders zien deze melding als hun bericht wordt afgewezen.

Stap 3: (Optioneel) Uitzonderingen toevoegen aan de lijst

U kunt een lijst met uitzonderingen toevoegen aan de instelling voor geblokkeerde afzenders. Berichten die zijn verstuurd vanuit domeinen of adressen op een uitzonderingslijst, worden normaal bezorgd bij ontvangers.

Opmerkingen voor uitzonderingslijsten:

• Andere Gmail-instellingen kunnen nog wel berichten blokkeren van domeinen of e-mailadressen op de uitzonderingslijst.
  • Als een bericht van een goedgekeurde afzender een virus bevat of deel uitmaakt van een e-mailaanval, wordt het bericht door de virusfilters van Google geblokkeerd voor de ontvangers.
  • Gmail controleert of de adressen en domeinnamen op de lijst in het Van-gedeelte van de berichtkop staan. Gmail gebruikt hiervoor niet de envelopafzender, of het Return-Path-gedeelte van de berichtkop. De afzender in het Van-gedeelte moet exact overeenkomen met een van de adressen of domeinen op de lijst.

Zo maakt u een uitzonderingslijst:

1. Vink in het venster Instelling toevoegen, naast Opties, het vakje aan voor Deze instelling omzeilen voor berichten van....

2. Kies een optie:

• Bestaande lijst gebruiken: Selecteer een of meer adreslijsten in het vak Adreslijsten selecteren. Ga daarna rechtstreeks naar Stap 4: De instelling toevoegen en opslaan

• Lijst maken of bewerken: Het venster Adreslijsten beheren wordt geopend in een nieuw browsertabblad.

3. Doe het volgende in het venster Adreslijsten beheren :

1. Klik op Adreslijst toevoegen.

2. Vul een naam in voor de nieuwe lijst.

3. Klik op Adres toevoegen om e-mailadressen of domeinnamen op de lijst te zetten.

4. Klik nadat u alle adressen en domeinen heeft toegevoegd op Opslaan.

4. Ga terug naar het vak Instelling toevoegen in het oorspronkelijke browsertabblad.

5. Herhaal stap 2 en 4 om meer adreslijsten toe te voegen aan de uitzonderingslijst.

Stap 4: De instelling toevoegen en opslaan

Klik in het vak Instelling toevoegen op Opslaan.

Het kan 24 uur duren voordat de wijzigingen van kracht worden. U kunt de wijzigingen volgen in het controlelogboek voor beheerders.