Specifieke afzenders blokkeren, gebaseerd op e-mailadres of domein

Voeg individuele e-mailadressen of hele domeinen toe aan een lijst met geblokkeerde afzenders, om spam en schadelijke e-mails te voorkomen. Zo worden berichten van deze afzenders automatisch geweigerd.

Begrijpen hoe instellingen worden toegepast

Voor welke gebruikers de instelling 'Geblokkeerde afzenders' geldt, wordt bepaald door de organisatie-eenheid waar ze bij horen. U kunt dus berichten voor iedereen blokkeren per adres of domein of verschillende regels instellen voor verschillende afdelingen.

De instelling 'Geblokkeerde afzenders' geldt echter niet altijd voor berichten die zijn gepost in Google Groepen voor bedrijven. Als de geblokkeerde afzender een bericht stuurt naar een groep, krijgen de leden van de groep dit bericht wellicht wel. Dit kan afhangen van hun instellingen voor groepsmeldingen of groepsmails.

Een lijst met geblokkeerde afzenders instellen

Alles openen  |  Alles sluiten

Stap 1: Adressen of domeinen toevoegen aan de lijst met geblokkeerde afzenders
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de beheerdersconsole naar Appsen vervolgensG Suiteen vervolgensGmailen vervolgensGeavanceerde instellingen.

Tip: Scroll naar beneden op de pagina 'Gmail' om 'Geavanceerde instellingen' te zien.

3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.

4. Plaats de muisaanwijzer op Geblokkeerde afzenders en kies een optie:

• Als u een bestaande instelling wilt bewerken, klikt u op Bewerken.

• Klik voor een nieuwe instelling op Configureren of Nog een toevoegenen vervolgensvoer een unieke beschrijving in.

5. Klik op Gebruik een bestaande lijst of maak een nieuwe lijst.

6. Kies een optie:

• Als u een lijst wilt maken, voert u onder Nieuwe lijst maken een naam in voor de lijsten vervolgensklik op Maken.

• Als u een bestaande lijst wilt gebruiken als lijst met geblokkeerde afzenders, klikt u onder Beschikbare lijsten op de naam van de lijst.

7. Plaats de muisaanwijzer op de naam van de lijst en klik op Bewerkenen vervolgensToevoegen Toevoegen.

8. Voer een of meer e-mailadressen of domeinnamen in. Scheid de invoeren met komma's of spaties.

9. Klik op Opslaan.

10. (Optioneel) Herhaal de stappen hierboven om meer e-mailadressen of domeinen toe te voegen aan de lijst.

Zie Adreslijsten gebruiken in de Gmail-instellingen voor meer informatie over het gebruik van adreslijsten.

Stap 2: (Optioneel) Het standaard afwijzingsbericht bewerken

Voer onder Standaard afwijzingsbericht bewerken de tekst in voor het afwijzingsbericht.

Stap 3: (Optioneel) Uitzonderingen toevoegen aan de lijst

U kunt een lijst met uitzonderingen maken voor goedgekeurde afzenders. Berichten van domeinen of e-mailadressen die op deze lijst staan, worden niet geblokkeerd, tenzij ze worden geblokkeerd door andere instellingen. Een bericht van een goedgekeurde afzender dat een virus bevat of deel uitmaakt van een e-mailaanval, wordt door de virusfilters van Google geblokkeerd voordat het uw gebruikers bereikt.

Gmail vergelijkt de adressen en domeinnamen op de lijst met het Van-gedeelte van de berichtkop, niet met de envelopafzender (of het gedeelte Return-Path van de berichtkop). De afzender in het Van-gedeelte moet dus exact overeenkomen met een van de adressen of domeinen op de lijst.

1. Vink onder Opties het vakje aan voor Deze instelling omzeilen voor berichten van adressen of domeinen die op deze lijsten van goedgekeurde afzenders staan.

2. Klik op Gebruik een bestaande lijst of maak een nieuwe lijst.

3. Kies een optie:

• Klik op de naam van een bestaande lijst.

• Voer onder Nieuwe lijst maken een naam in voor de nieuwe lijsten vervolgensklik op Maken.

4. Plaats de muisaanwijzer op de naam van de lijst en klik op Bewerkenen vervolgensToevoegen Toevoegen.

5. Voer e-mailadressen of domeinnamen in. Gebruik een spatie of een komma om meerdere invoeren te scheiden.

6. (Optioneel) Als u wilt dat deze instelling wordt overgeslagen voor goedgekeurde afzenders zonder verificatie, haalt u het vinkje weg voor Afzenderverificatie vereisen.

Opmerking: Gebruik deze optie met beleid, omdat deze tot spoofing kan leiden.

7. Klik op Opslaan.

Andere instellingen kunnen nog wel zorgen dat het bericht wordt geblokkeerd. Als een bericht van een goedgekeurde afzender een virus bevat of deel uitmaakt van een e-mailaanval, zorgen de virusfilters van Google dat het bericht niet bij uw gebruikers terechtkomt.