Blockera åtkomst till Google-tjänsten på en enhet som har kommit bort

Om en användare har tappat bort sin enhet kan du blockera obehörig åtkomst till användarens konto.

När kan obehöriga få åtkomst till en enhet?

Obehöriga användare kan få åtkomst till data i Google-tjänsten på en borttappad eller stulen enhet om

• Enheten har en öppen anslutning till användarens hanterade Google-konto (till exempel deras G Suite- eller Cloud Identity-konto).
  • enheten lagrar cookies som tillåter anslutning utan att användarnamn och lösenord anges
  • användaren har installerat en tjänst från tredje part på enheten och gett tjänsten åtkomst till Google-data.

Återställa en användares cookies för inloggning

Så här loggar du ut användaren från alla aktuella HTTP-sessioner och återställer cookies för inloggning. För att logga in på kontot igen måste användaren ange sitt användarnamn och lösenord.

Obs! Om du har stängt av en användare behöver du inte göra det här. Om du stänger av en användare återställs användarens cookies för inloggning.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Öppna Användare på startsidan för administratörskonsolen.
  3. Leta reda på användaren i listan Användare. Läs Söka efter ett användarkonto om du behöver hjälp.
  4. Klicka på användarens namn för att öppna användarens kontosida.
  5. Klicka på Säkerhet för att öppna inställningarna.
  6. Klicka på Inloggningscookies följt av Återställ.
  7. Klicka på Klar.
  8. (Valfritt) Om du vill återgå till användarens kontosida klickar du på uppåtpilen uppåtpil högst upp till höger.

Det kan ta upp till en timme att logga ut användaren från aktuella HTTP-sessioner i Gmail. Utloggningstiden för andra appar kan variera.

Rensa en mobil enhet

Om den mobila enheten hanteras av Google Mobile Management och synkronisering har aktiverats kan du fjärrensa data från enheten. Du kan välja att ta bort all data eller endast data för Google-tjänsten. Användarens Google-data är fortfarande tillgänglig via en webbläsare och andra godkända mobila enheter.

Återkalla auktoriserad åtkomst

Användare kan ge tjänster från tredje part åtkomst till sitt hanterade Google-konto. Till exempel kanske en användare installerar en app som behöver åtkomst till hans eller hennes filer på Google Drive för att skapa diagram eller flödesscheman. När appen har installerats ombeds användaren att ge åtkomst till sin data för Google-tjänsten.

Om en enhet försvinner eller blir stulen kan du återkalla appens åtkomst till användarens data. Läs mer i Visa användarsäkerhetsinställningar och återkalla åtkomst.