Een gateway voor uitgaand verkeer instellen om uitgaande e-mails te verwerken

Als beheerder kunt u een uitgaande e-mailgateway gebruiken om uitgaande e-mails van uw organisatie te verwerken voordat ze naar ontvangers worden gestuurd. Gateways voor uitgaand verkeer zijn servers waarmee u e-mailbeveiliging, naleving en levering kunt verbeteren.

Gateways voor uitgaand verkeer kunnen bijvoorbeeld uitgaande spamberichten of berichten met schadelijke content blokkeren. Hiermee kunt u voldoen aan nalevingsvereisten door berichten te archiveren, beleid af te dwingen en een audittrail te maken. Gateways voor uitgaand verkeer bieden ook geavanceerdere functies, zoals IP-roulatie, reputatiebeheer en het beperken van het aantal e-mailberichten dat u in één keer via een server op afstand stuurt (ook wel berichtbeperkingen genoemd).

Voordat u begint

Zorg dat bij uw instellingen voor Sender Policy Framework (SPF) en DomainKeys Identified Mail (DKIM) rekening wordt gehouden met elke gateway voor uitgaand verkeer, omdat deze invloed kan hebben op SPF- en DKIM-verificatie.

• SPF-records: Als u een SPF-record gebruikt om verzendservers voor uw domein te valideren, voegt u het IP-adres of domein van uw gateway voor uitgaand verkeer toe aan de SPF-record. De SPF-record moet de e-mailservers van Google Workspace en de gateway voor uitgaand verkeer bevatten. Ga naar Spoofing en spam voorkomen met SPF voor meer informatie.
  • DKIM-handtekeningen: DKIM verifieert berichten door te controleren of berichten niet zijn gewijzigd nadat ze zijn gestuurd. Het is niet ongebruikelijk dat gateways voor uitgaand verkeer berichten aanpassen, bijvoorbeeld door aan het einde van alle uitgaande berichten een voettekst toe te voegen. Stel indien mogelijk de gateway voor uitgaand verkeer zo in dat deze geen berichten aanpast. Als uw gateway voor uitgaand verkeer uitgaande berichten moet aanpassen, mislukt de DKIM-verificatie waarschijnlijk. Het wordt dan nog belangrijker om te zorgen dat u SPF-verificatie heeft ingesteld.
  • IP-adressen: Stel de gateway voor uitgaand verkeer zo in dat alleen e-mails van de IP-adressen van de e-mailserver Google Workspace worden geaccepteerd en doorgestuurd. Gebruik deze adressen om te voorkomen dat spammers uw gateway gebruiken als een open mail relay. Ga voor meer informatie naar Google IP-adresbereiken voor uitgaande e-mailservers.

Bekijk de supportdocumentatie van uw server voor hulp bij specifieke serverinstellingen.

Gerelateerde onderwerpen:

Stap 1: Een uitgaande gatewayroute toevoegen

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Appsand thenGoogle Workspaceand thenGmailand thenHosts.
  3. Klik op Route toevoegen.
  4. Vul bij Naam een routenaam in voor de gateway voor uitgaand verkeer.
  5. Vul bij Hostnaam of IP-adres het uitgaande IP-adres van de gateway in.
  6. Selecteer de opties die u wilt aanzetten:
    • Als u wilt bezorgen bij MX-hosts die zijn gekoppeld aan de ingevulde domeinnaam, vinkt u het vakje aan voor MX-lookup uitvoeren op host.
    • Vink het vakje aan voor Vereisen dat e-mails worden verstuurd via een beveiligde transportverbinding (TLS) (aanbevolen) om berichten te versleutelen tussen servers die e-mails verzenden en servers die e-mails ontvangen.
    • Als u wilt dat de SMTP-server van de client een certificaat moet presenteren dat is ondertekend door een certificeringsinstantie die wordt vertrouwd door Google, vinkt u het vakje aan voor CA-ondertekend certificaat vereist (aanbevolen).
    • Als u wilt controleren of de ontvangende hostnaam overeenkomt met het certificaat van de SMTP-server, vinkt u het vakje aan voor Hostnaam van certificaat valideren (aanbevolen).
  7. Klik op TLS-verbinding testen om de verbinding met de ontvangende e-mailserver te verifiëren.
  8. Klik op Opslaan.

Wijzigingen verwerken kan tot 24 uur duren, maar meestal gaat het sneller. Meer informatie

Als u de foutmelding 'Certificaat kon niet worden gevalideerd' ziet

Als u op TLS-verbinding testen klikt en een certificaatvalidatiefout ziet, worden berichten die vanuit uw organisatie worden gestuurd geweigerd, zelfs als u de nieuwe e-mailroute kunt opslaan.

Probeer een of meer van de volgende oplossingen om deze fout op te lossen:

• Als uw e-mailserver meer dan één hostnaam heeft, controleert u of u de hostnaam gebruikt die op het certificaat van de server staat.
  • Als u toegang heeft tot de e-mailserver op de route, installeert u een nieuw certificaat van een vertrouwde certificeringsinstantie. Controleer of het nieuwe certificaat de juiste hostnaam bevat.
  • Als u een mail relay-service van derden gebruikt, neemt u contact op met de serviceprovider over deze fout.
  • Vink het vakje uit voor een of meer van deze opties:
    • Vereisen dat e-mail wordt verzonden via een beveiligde transportverbinding (TLS)
    • Door CA ondertekend certificaat vereist
    • Certificaathostnaam valideren

Belangrijk: We raden u aan deze opties waar mogelijk aan te laten staan zodat de verbinding kan worden geverifieerd.

Stap 2: De uitgaande gatewayroute instellen in Gmail

U kunt een uitgaande gateway instellen met de instelling Routing of de instelling Gateway voor uitgaand verkeer. We raden u aan waar mogelijk de instelling Routing te gebruiken.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Appsand thenGoogle Workspaceand thenGmailand thenRouting.
  3. Zorg dat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau is geselecteerd.
  4. Klik bij Routing op Configureren, Bewerken of Nog een regel toevoegen.
  5. Voer een naam of beschrijving in voor de routingsinstelling.
  6. Vink bij E-mailberichten waarvoor dit geldt het vakje aan voor Uitgaand.
  7. Selecteer voor Ga als volgt te werk voor de bovenstaande soorten berichten de optie Bericht aanpassen.
  8. Vink onder Route het vakje aan voor Route wijzigen.
  9. Klik op Normale routing en selecteer de route voor uw uitgaande gateway in de lijst.
  10. (Optioneel) Als u TLS wilt vereisen voor doorsturen, vinkt u onder Versleuteling (alleen voor verzonden e-mails) het vakje aan voor Beveiligd transport (TLS) vereisen.
  11. Klik op Instelling toevoegen of Opslaan.
  12. Klik onderaan op Opslaan.

Wijzigingen verwerken kan tot 24 uur duren, maar meestal gaat het sneller. Meer informatie

U kunt wijzigingen volgen in Gebeurtenissen in het beheerderslogboek.