Veelgestelde vragen over meerdere domeinen

Voor Google Workspace en Cloud Identity

Algemene informatie over domeinen

Wat zijn meerdere domeinen?

Als u de eigenaar bent van meerdere domeinen, kunt u ze toevoegen aan uw Google Workspace- of Cloud Identity-account. Afhankelijk van hoe u een domein toevoegt, kunnen gebruikers een e-mailadres of gebruikersaccount hebben in een of meerdere domeinen. Meer informatie over meerdere domeinen.

Wat is een gebruikersaliasdomein?

Een gebruikersaliasdomein is een domeinnaam die kan worden gebruikt als alternatieve naam voor een ander domein. In Google Workspace, kunnen gebruikersaliasdomeinen gebruikers een e-mailadres in een ander domein geven.

Net als met elk ander domein waarmee u Google-services gebruikt, moet u de eigenaar zijn van de domeinnaam en uw eigendom verifiëren.

Meer informatie over het toevoegen van een gebruikersaliasdomein.

In de oude kosteloze versie van G Suite worden gebruikersaliasdomeinen ondersteund, maar secundaire domeinen niet.

Wat is het verschil tussen een secundair domein en een gebruikersaliasdomein?

Als u al uw gebruikers een alternatief e-mailadres wilt geven in een ander domein, voegt u het domein toe als gebruikersaliasdomein. Als u bijvoorbeeld het domein solarmora.com toevoegt als alias voor example.com, krijgt bob@example.com nog een e-mailadres, namelijk bob@solarmora.com

Als het domein dat u toevoegt eigen gebruikers heeft, voegt u het toe als secundair domein. Gebruikers hebben een e-mailadres en account in het domein waar ze bijhoren.

Meer informatie over het toevoegen van domeinen en beperkingen voor meerdere domeinen.

Wat is de relatie tussen meerdere domeinen en organisatie-eenheden die worden gebruikt om gebruikersbeleid te beheren?

Domeinen en organisatie-eenheden zijn twee verschillende manieren om uw gebruikers te organiseren. U voegt gebruikers toe aan een domein om ze een e-mailadres en gebruikersaccount te geven. U voegt ze toe aan organisatie-eenheden om ze toegang te geven tot verschillende functies en services.

Een organisatie-eenheid kan gebruikers van verschillende domeinen bevatten. U kunt bijvoorbeeld een organisatie-eenheid Marketing hebben, met daarin gebruikers uit twee domeinen. Meer informatie over organisatie-eenheden en beperkingen voor meerdere domeinen.

Kan ik een gebruikersaliasdomein toevoegen aan een secundair domein?

U kunt dit niet doen in de Beheerdersconsole. Iemand met programmeerervaring kan echter de Google Workspace Admin SDK gebruiken om gebruikersaliasdomeinen toe te voegen aan secundaire domeinen.

Hoe het werkt

Is het mogelijk de naam van mijn hoofddomein te wijzigen?

Ja, afhankelijk van uw type Google Workspace-account. Volg deze stappen om uw hoofddomein te wijzigen.

Hoe voeg ik domeinen toe aan mijn Google Workspace- of Cloud Identity-account?

Als u zich aanmeldt, geeft u een domeinnaam op die het hoofddomein wordt van uw Google Workspace- of Cloud Identity-account. Daarna kunt u in de Google Beheerdersconsole uw andere domeinen toevoegen. U voegt het domein toe als secundair domein of gebruikersaliasdomein. In beide gevallen moet u de eigenaar zijn van het domein en uw eigendom verifiëren. Zie Meerdere domeinen toevoegen voor instructies.

Hoeveel domeinen kan ik toevoegen?

Het Google Workspace- of Cloud Identity Premium-account van uw organisatie kan maximaal 600 domeinen bevatten. Daarbinnen mag u het volgende hebben:

• 1 hoofddomein: Uw hoofddomein is de domeinnaam die u opgeeft als u zich aanmeldt. In de meeste gevallen wijzigt u uw hoofddomein, maar uw account heeft slechts 1 hoofddomein.
  • 599 aanvullende domeinen: Dit aantal omvat uw secundaire domeinen en domeinaliassen. Opmerking: U kunt maximaal 20 domeinaliassen toevoegen aan uw account.

Meer informatie over secundaire domeinen en domeinaliassen.

Kan ik meerdere domeinen gebruiken met Google Workspace for Education?

Bekijk de Implementatiegids voor Google Workspace for Education voor aanbevelingen over het instellen en beheren van meerdere domeinen.

Kunnen we meerdere domeinen gebruiken met Single sign-on (SSO)?

Ja. Zolang het SSO-systeem is geconfigureerd om de gebruiker op basis van e-mailadres te identificeren, werkt het prima voor Google-accounts met meerdere domeinen. (Meer informatie over SSO.)

Kunnen we domeinen in meerdere Google-accounts samenvoegen in één account?

Momenteel niet. In plaats daarvan raden we aan dat u het account kiest met het domein dat u als hoofddomein wilt gebruiken. Verwijder vervolgens de domeinen uit uw andere accounts en voeg ze toe aan dit account. Zie Domeinen samenvoegen uit meerdere accounts voor meer informatie.

Kan ik een gebruikersaliasdomein met mijn hoofddomein verwisselen?

Niet rechtstreeks. U moet in plaats daarvan het gebruikersaliasdomein verwijderen uit uw account en hetzelfde domein dan opnieuw toevoegen als nieuw secundair domein. U kunt het secundaire domein dan omwisselen met uw hoofddomein. Zie Uw hoofddomein wijzigen voor meer informatie.

Kan ik verschillende service-instellingen configureren voor mijn domeinen?

De Google Beheerdersconsole heeft geen aparte configuratie-instellingen voor elk van uw domeinen. U kunt instellingen echter aanpassen door gebruikers in een eigen organisatie-eenheid te plaatsen en de instellingen vervolgens toe te passen op die organisatie-eenheid. Zie Over gebruikers- en apparaatbeleid voor meer informatie.