Bedrijfsgegevens verwijderen van een apparaat

Als u uw eigen apparaat dat u voor werk of school gebruikt wilt wissen, kijkt u hier.

Deze functies worden ondersteund in de volgende versies (tenzij anders vermeld): Frontline Starter en Frontline Standard, Business Starter, Business Standard, Business Plus, Enterprise Standard en Enterprise Plus, Education Fundamentals, Education Standard, Teaching and Learning Upgrade, Education Plus en Endpoint Education Upgrade, Essentials, Enterprise Essentials en Enterprise Essentials Plus, G Suite Basic, G Suite Business, Cloud Identity Free en Cloud Identity Premium. Versies vergelijken

Als een beheerd apparaat is verloren of als een gebruiker uw organisatie verlaat, kunt u in de Google Beheerdersconsole de werk- of schoolgegevens wissen van het apparaat. Afhankelijk van het apparaatplatform kunt u het werkaccount, het werkprofiel of alle gegevens van een gebruiker wissen. Gebruikers hebben nog steeds toegang tot hun werkgegevens vanaf een computer, via een webbrowser of een ander geautoriseerd mobiel apparaat.

Belangrijk (Android):
  • Als u bescherming tegen het terugzetten van fabrieksinstellingen gebruikt, moet u zorgen dat u toegang heeft tot een gekoppeld beheerdersaccount voordat u een apparaat wist en reset. Dit account moet actief zijn en mag nooit worden verwijderd of opgeschort en daarna hersteld.
  • Als u OEM-ontgrendeling aanzet, wordt de bescherming tegen het terugzetten op de fabrieksinstellingen niet geactiveerd.

Systeemvereisten

Een account wissen van een apparaat

• Mobiele apparaten moeten worden beheerd (basis of geavanceerd mobiel beheer)

Opmerking: Voor Android-apparaten die aan alle volgende voorwaarden voldoen, kunt u alleen het apparaat wissen (niet het account):

• Het apparaat valt momenteel onder mobiel beheer op basisniveau maar eerder onder geavanceerd mobiel beheer.
    • Het staat in de modus Apparaateigenaar (apparaten die eigendom zijn van het bedrijf en persoonlijke apparaten die zijn ingesteld als 'alleen werk')
    • Het wordt beheerd met Android Device Policy
  • Eindpunten moeten worden beheerd met Drive voor desktop

Een apparaat wissen

• Mobiele apparaten (Hiervoor is geavanceerd mobiel beheer vereist):
    • Android-apparaten met het Android Device Policy
    • iOS-apparaten met een apparaatbeleidprofiel (apparaatinschrijving)
    • Google Sync (alleen Google Workspace)
  • Apparaten met Microsoft Windows 10 of 11 moeten zijn ingeschreven voor Windows-apparaatbeheer

Stap 1: Bepalen wat u wilt wissen van het apparaat

U kunt alle apps en gegevens of alleen een werkaccount wissen van een apparaat. Over het algemeen moet u het volgende doen:

• Een apparaat wissen: Als het apparaat eigendom is van het bedrijf of een persoonlijk apparaat is dat is verloren of gestolen. Met deze optie worden alle werkgegevens en -apps van het apparaat verwijderd. Op Android-apparaten zonder werkprofiel en iOS-apparaten (apparaatinschrijving) worden ook persoonsgegevens en apps verwijderd.
  • Een account wissen: Als het apparaat een persoonlijk apparaat is en de gebruiker uw organisatie verlaat.

Hoe wissen werkt per platform of beheertype

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen

Android

Welke gegevens van een apparaat worden verwijderd, hangt af van het apparaattype:

Apparaattype

Apparaat wissen Account wissen

Persoonlijk apparaat met een werkprofiel

Het werkprofiel van de gebruiker wordt verwijderd, inclusief het werkaccount en alle apps en gegevens daarin.

Persoonlijke gegevens en apps blijven op het apparaat staan.

Hetzelfde als 'Apparaat wissen'

Apparaat dat eigendom is van het bedrijf (of een persoonlijk apparaat dat gebruikers alleen voor het werk gebruiken)

De fabrieksinstellingen worden teruggezet op het apparaat.

Alle werk- en persoonlijke gegevens worden verwijderd.

De fabrieksinstellingen worden teruggezet op het apparaat. Alle werk- en persoonlijke gegevens worden verwijderd.

Opmerking: Als het apparaat op dit moment onder mobiel beheer op basisniveau valt, maar eerder onder geavanceerd mobiel beheer, kunt u het account niet wissen, alleen het apparaat

iOS

Welke gegevens van het apparaat worden verwijderd, hangt af van hoe de werk- of schoolgegevens van de gebruiker worden gesynchroniseerd met het apparaat en wie de eigenaar is van het apparaat:

Apparaattype Apparaat wissen Account wissen
iOS-apparaat (inschrijving door gebruiker) Niet beschikbaar

Het werkaccount, het configuratieprofiel voor beheer van mobiele apparaten van Google en beheerde apps worden verwijderd.

Persoonlijke gegevens en apps blijven op het apparaat staan.

iOS-apparaat (apparaatinschrijving)

De fabrieksinstellingen worden teruggezet op het apparaat.

Alle werk- en persoonlijke gegevens en -apps worden verwijderd.

Het werkaccount, het configuratieprofiel voor beheer van mobiele apparaten van Google en beheerde apps worden verwijderd.

Persoonlijke gegevens en apps blijven op het apparaat staan.

iOS-apparaat met iOS Sync voor Google Workspace

De fabrieksinstellingen worden teruggezet op het apparaat.

Alle werk- en persoonlijke gegevens en -apps worden verwijderd.

Het werkaccount wordt verwijderd.

Voor apparaten met geavanceerd mobiel beheer worden het configuratieprofiel voor beheer van mobiele apparaten van Google en beheerde apps ook verwijderd.

Persoonlijke gegevens en apps blijven op het apparaat staan.

iOS-apparaat dat eigendom is van het bedrijf (onder toezicht)

De fabrieksinstellingen worden teruggezet op het apparaat.

Alle werk- en persoonlijke gegevens en -apps worden verwijderd.

Hetzelfde als 'Apparaat wissen'
iOS-apparaat met Google Sync voor Google Workspace

De fabrieksinstellingen worden teruggezet op het apparaat.

Alle werk- en persoonlijke gegevens en -apps worden verwijderd.

Niet beschikbaar.
Google Sync
Alleen Google Workspace
De enige optie is Apparaat wissen. De fabrieksinstellingen worden teruggezet op het apparaat. Alle werk- en persoonlijke gegevens en -apps worden verwijderd.
Windows 10-apparaat dat is ingeschreven voor Windows-apparaatbeheer
Apparaattype Apparaat wissen Account wissen
Microsoft Windows 10- of 11-apparaat dat is ingeschreven voor Windows-apparaatbeheer

De fabrieksinstellingen worden teruggezet op het apparaat.

Alle werk- en persoonlijke gegevens worden verwijderd.

Niet beschikbaar.

Als het apparaat echter is ingeschreven voor Windows-apparaatbeheer, kunt u alle instellingen verwijderen die naar het apparaat zijn gepusht door het apparaat uit te schrijven. Zie Een apparaat uitschrijven voor Windows-apparaatbeheer voor meer informatie.

Drive voor desktop

De enige optie is Account wissen. Lokale Drive-gegevens worden verwijderd van het apparaat en de gebruiker wordt uitgelogd bij Drive voor desktop. Gegevens worden meestal meteen verwijderd van apparaten die zijn verbonden met internet en waarop Drive voor desktop actief is.

Beperkingen voor accounts wissen:

• Als het apparaat geen verbinding heeft met internet, blijft de gebruiker toegang hebben tot de content die Drive voor desktop offline beschikbaar maakt totdat het apparaat wordt gesynchroniseerd en de instructie voor wissen van het account is binnengekomen.
  • Alleen gestreamde content wordt verwijderd als u het account wist (of het apparaat blokkeert). Gespiegelde content blijft op het apparaat staan. Tip: Als beheerder kunt u bepalen of gebruikers bestanden kunnen spiegelen.
  • Op macOS-apparaten kunnen bestanden met niet-gesynchroniseerde bewerkingen op het apparaat blijven staan nadat het account is gewist.
  • Gebruikers kunnen nog steeds inloggen als hun account nog actief is en ze geldige inloggegevens invoeren. Als u het gebruik van Drive voor desktop op het apparaat wilt blokkeren, blokkeert u het apparaat.

Stap 2: Accounts beheren (als u toegang heeft tot het apparaat)

Als het apparaat niet is verloren of gestolen en u er toegang toe heeft, moet u het volgende doen:

1. Zorg dat de gebruiker toegang heeft tot het bedrijfsaccount:
    • Als de gebruiker het wachtwoord niet weet, moet u het resetten. Reset het wachtwoord voordat u het apparaat wist. Anders moet de gebruiker wellicht minstens 24 uur wachten voordat hij weer kan inloggen op het apparaat.
    • Als het account is opgeschort, moet u het herstellen. Zie Een opgeschorte gebruiker herstellen voor meer informatie.
  2. Zorg dat beheerders die toegang hebben tot Android-apparaten waarvoor bescherming tegen fabrieksinstellingen terugzetten is ingeschakeld, kunnen inloggen. De accounts moeten actief zijn, zodat de beheerder toegang heeft tot het apparaat nadat het is gewist.
  3. Log uit en verwijder het werkaccount voordat u het apparaat of account wist.

Stap 3: Een apparaat wissen of een werkaccount wissen van een apparaat

Ga naar de accountpagina van een gebruiker of de lijst Apparaten om apparaten te vinden die u wilt wissen.

Belangrijk: Support voor Google Cloud kan een apparaat niet voor u ontgrendelen of herstellen. Als u problemen heeft met het ontgrendelen van een apparaat waarop de fabrieksinstellingen zijn teruggezet, moet u contact opnemen met de fabrikant.

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen

Op de accountpagina van de gebruiker
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Directoryand thenGebruikers.
  3. Zoek de gebruiker in de lijst Gebruikers. Zie Een gebruikersaccount zoeken als u hulp nodig heeft.
  4. Klik op de naam van de gebruiker om de accountpagina te openen.
  5. Klik op Beheerde apparaten.
    De link 'Beheerde apparaten' wordt aangewezen.
  6. Als u één apparaat wilt wissen, plaatst u de muisaanwijzer op het apparaat en klikt u op Meerand thenAccount wissen of Apparaat wissen.

Als u meerdere apparaten tegelijk wilt wissen, selecteert u de apparaten die u wilt wissen en klikt u op Meerand thenAccount wissen of Apparaat wissen.

Als u niet weet welke optie u moet kiezen, bekijkt u Bepalen wat u wilt wissen van het apparaat. Wellicht zijn niet alle opties beschikbaar.

7. (Optioneel) Voor apparaten die Android Device Policy gebruiken: Als u een account wist en de bescherming tegen het terugzetten van de fabrieksinstellingen wilt verwijderen, vinkt u het vakje aan voor Bescherming tegen fabrieksinstellingen terugzetten ook verwijderen.

Nadat het apparaat is gereset, hoeft de eigenaar of beheerder niet meer in te loggen.

8. Klik op Account wissen of Apparaat wissen om te bevestigen.

Als het apparaat de volgende keer wordt gesynchroniseerd, worden de gegevens verwijderd en wordt het apparaat gereset (indien van toepassing). Het duurt meestal enkele minuten voordat de gegevens zijn verwijderd van het apparaat, maar op sommige apparaten kan het drie uur duren. Nadat de gegevens zijn gewist, staat in de Beheerdersconsole de apparaatstatus Gewist of Account gewist.

Als het apparaat niet online is, staat in de Beheerdersconsole de apparaatstatus Goedgekeurd of Wissen. Als het apparaat weer online komt en de gegevens zijn gewist, wordt de status geüpdatet naar Gewist of Account gewist.

Bekijk de documentatie bij het apparaat voor meer informatie over hoe u de fabrieksinstellingen kunt terugzetten.

9. (Optioneel) Als u het wissen van een apparaat wilt annuleren, klikt u op Meerand thenApparaat wissen annuleren.
  10. (Voor Android-apparaten) Als het apparaat 2 keer op de apparaatlijst staat, moet u het proces herhalen voor de andere invoer. Een apparaat kan 2 keer op de lijst staan als de gebruiker meer dan 1 account aan het apparaat heeft toegevoegd of als deze hetzelfde werkaccount heeft toegevoegd aan het werkprofiel en de persoonlijke ruimte.

In de lijst Apparaten
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then  Apparatenand thenMobiel en eindpuntenand thenApparaten.
  3. Als u één apparaat wilt wissen, plaatst u de muisaanwijzer op het apparaat en klikt u op Meerand thenAccount wissen of Apparaat wissen.

Als u meerdere apparaten tegelijk wilt wissen, selecteert u de apparaten die u wilt wissen en klikt u op Meerand thenAccount wissen of Apparaat wissen.

Als u niet weet welke optie u moet kiezen, bekijkt u Bepalen wat u wilt wissen van het apparaat. Wellicht zijn niet alle opties beschikbaar.

4. (Optioneel) Voor apparaten die Android Device Policy gebruiken: Als u een account wist en de bescherming tegen het terugzetten van de fabrieksinstellingen wilt verwijderen, vinkt u het vakje aan voor Bescherming tegen fabrieksinstellingen terugzetten ook verwijderen.

Nadat het apparaat is gereset, hoeft de eigenaar of beheerder niet meer in te loggen.

5. Klik op Account wissen of Apparaat wissen om te bevestigen.

Als het apparaat de volgende keer wordt gesynchroniseerd, worden de gegevens verwijderd en wordt het apparaat gereset (indien van toepassing). Het duurt meestal enkele minuten voordat de gegevens zijn verwijderd van het apparaat, maar op sommige apparaten kan het drie uur duren. Nadat de gegevens zijn gewist, staat in de Beheerdersconsole de apparaatstatus Gewist of Account gewist.

Als het apparaat niet online is, staat in de Beheerdersconsole de apparaatstatus Goedgekeurd of Wissen. Als het apparaat weer online komt en de gegevens zijn gewist, wordt de status geüpdatet naar Gewist of Account gewist.

Bekijk de documentatie bij het apparaat voor meer informatie over hoe u de fabrieksinstellingen kunt terugzetten.

6. (Optioneel) Als u het wissen van een apparaat wilt annuleren, klikt u op Meerand thenApparaat wissen annuleren.
  7. (Voor Android-apparaten) Als het apparaat 2 keer op de apparaatlijst staat, moet u het proces herhalen voor de andere invoer. Een apparaat kan 2 keer op de lijst staan als de gebruiker meer dan 1 account aan het apparaat heeft toegevoegd of als deze hetzelfde werkaccount heeft toegevoegd aan het werkprofiel en de persoonlijke ruimte.

Android-gebruikers toestaan hun eigen apparaat te wissen

Deze functie wordt ondersteund in de volgende versies: Frontline Starter en Frontline Standard, Business Plus, Enterprise Standard en Enterprise Plus, Education Standard, Education Plus en Endpoint Education Upgrade, Enterprise Essentials en Enterprise Essentials Plus, G Suite Basic, G Suite Business en Cloud Identity Premium. Versies vergelijken

Hiervoor is geavanceerd mobiel beheer vereist

U kunt gebruikers toestaan hun eigen apparaten op afstand te wissen. Wanneer een gebruiker zijn apparaat wist, worden dezelfde gegevens gewist als wanneer een beheerder dit doet. Zie Bepalen wat u wilt wissen van het apparaat voor meer informatie.

Voordat u begint: Als u wilt dat de instelling geldt voor bepaalde gebruikers, plaatst u hun accounts in een organisatie-eenheid.
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenMobiel en eindpuntenand thenInstellingenand thenAndroid.
  3. Klik op Algemeenand thenApparaat wissen door gebruikers.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Vink het vakje aan voor Gebruikers toestaan hun apparaat te wissen via Mijn apparaten.
  6. Klik op Opslaan. Als je een onderliggende organisatie-eenheid hebt geconfigureerd, kun je mogelijk de instellingen van de bovenliggende organisatie-eenheid Overnemen of Overschrijven.

Zie Verloren of gestolen werkapparaten op afstand beheren voor informatie over hoe gebruikers hun apparaat extern kunnen wissen.