Tilldela, ta bort och ändra tilldelningen av licenser

Gäller utgåvor av Google Workspace och andra betalprenumerationer på Googles administratörskonsol.

I vissa fall tilldelar Google automatiskt en licens för en tjänst till alla användare i hela organisationen. I andra fall kan du manuellt tilldela licenser till hela organisationen, en organisationsenhet, en användargrupp eller en enskild användare. Du kan även aktivera alternativet för automatisk tilldelning av licenser till användarna.

Du tilldelar och hanterar licenser på tre ställen på Googles administratörskonsol:

• Sidan Fakturering – om du vill tilldela licenser till alla användare i organisationen eller till en överförd lista över användare, eller om du vill konfigurera automatisk licensiering.
  • Sidan Användare – om du vill tilldela licenser till flera användare, men inte alla användare i organisationen. Du kan hantera licenser för flera användare med en CSV-fil.
  • En enskild användares sida – bra när du vill hantera en enskild användare.

Tilldela och ta bort licenser

Dessa steg är till för att tilldela och ta bort användarlicenser. Om du vill minska antalet licenser går du till Minska antalet licenser.

Om du tar bort en användares licens kan du förlora användarens data. Om du vill lagra data kan du i stället arkivera användaren. Mer information finns i Arkivera konton för tidigare anställda.

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla och gå högst upp

Tilldela automatiskt en licens till varje användare i organisationen

Du kan automatiskt tilldela en licens till alla användare i organisationen från sidan Licensinställningar.

• Om du har flera Google-tjänster eller flera prenumerationer på samma tjänst kan du bara aktivera automatisk licensiering för en tjänst eller prenumeration.
  • Om du väljer att automatiskt tilldela licenser för en tjänst till alla användare kan du inte ta bort en enskild användarlicens.
  • Om du har organisationsenheter under toppnivåorganisationen kan du ställa in automatiska licensalternativ för specifika organisationsenheter.
  • Det kan ta upp till 24 timmar innan en automatiskt tilldelad licens träder i kraft.

Obs! Om du använder Google Cloud Directory Sync måste du välja en metod för automatisk licenstilldelning: antingen alternativet på Google Administratörskonsol som beskrivs här eller Google Cloud Directory Sync.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Faktureringföljt avLicensinställningar.
  3. Klicka på den tjänst du vill tilldela licenser för.
  4. Klicka på Avföljt av och välj .
  5. Om du har flera prenumerationer på samma tjänst väljer du vilken prenumeration du vill använda för automatisk licenstilldelning.
  6. Klicka på Spara.
Tilldela och ta bort tilldelning av licenser på sidan Användare
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Katalogföljt avAnvändare.
  3. Markera rutan bredvid varje användares namn som du vill tilldela eller ta bort en licens för.
  4. Klicka på Merföljt avTilldela licenser eller Ta bort licenser högst upp.
  5. Klicka på tjänsten följt av Tilldela eller Ta bort.
Tilldela och ta bort licenser manuellt på en enskild användares sida
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Katalogföljt avAnvändare.
  3. Klicka på namnet på den användare du vill hantera.
  4. Scrolla nedåt och klicka på avsnittet Licens för användaren.
  5. Klicka på en tjänst för att visa på/av-reglagen i kolumnen Status.
  6. Bredvid en tjänst klickar du på reglaget för att tilldela eller ta bort en licens i kolumnen Status.
  7. Klicka på Spara.
Tilldela licenser till flera användare från en CSV-fil

Du kan tilldela licenser till flera användare när du använder en CSV-fil för att lägga till eller uppdatera flera användare samtidigt:

1. Följ anvisningarna i Lägga till eller uppdatera flera användare från en CSV-fil.
  2. För de användare du vill lägga till licenser för lägger du till SKU-id:n i kolumnen Nya licenser [ENBART UPPLADDNING] i CSV-filen.

Ett kalkylark kan innehålla upp till 200 befintliga användare som tilldelas nya licenser.

Du kan tilldela en licens till en användare enbart om användaren inte redan har en licens som inte medger att den nya licensen läggs till. Om du till exempel försöker tilldela en Business Standard-licens till en användare som redan har en Business Starter-licens misslyckas licenstilldelningen.

Du kan inte återkalla licenser genom att använda en CSV-fil.

Flytta licenser

Du kan inte direkt ändra tilldelningen för en licens för en Google-tjänst direkt från en användare till en annan. Använd i stället någon av metoderna ovan och ta bort tilldelningen av licensen från den ursprungliga användaren och tilldela den till den nya användaren.

Om du tar bort tilldelningen av en licens kan det ta upp till 24 timmar innan du kan överföra licensen till en annan användare.

Relaterade ämnen