Kiezen wanneer gebruikers nieuwe functies krijgen

Opmerking: We doen ons uiterste best om producten en functies te lanceren volgens de processen die hieronder worden beschreven. We kunnen echter niet garanderen dat elke wijziging deze richtlijnen volgt. We houden ons het recht voor het proces op elk moment te wijzigen.

U hoeft geen software te installeren om nieuwe functies in Google Workspace te kunnen gebruiken. De meeste nieuwe functies worden automatisch toegevoegd aan de accounts van gebruikers. Als beheerder kunt u kiezen of nieuwe functies kort nadat de functie is aangekondigd of later worden toegevoegd. U doet dit door een releasespoor te selecteren.

Als u meer informatie wilt over releases die gelden voor uw gebruikers, bekijkt u het releaseschema en de informatie over geplande releases.

Een releasespoor kiezen

U kunt uw account instellen op het snelle releasespoor of het geplande releasespoor.

• Snel releasespoor: Uw gebruikers kunnen nieuwe functies als eerste gebruiken als ze worden toegevoegd aan Google Workspace. Dit betekent dat uw gebruikers meestal meteen of vlak nadat functies zijn vrijgegeven voor consumenten, toegang krijgen.
  • Gepland releasespoor (standaardinstelling): Uw gebruikers krijgen nieuwe functies minstens één week nadat ze zijn vrijgegeven voor domeinen met het snelle releasespoor. Zo heeft u de tijd uw organisatie voor te bereiden op de wijzigingen.

De meeste functies voor het snelle en geplande releasespoor zijn beschikbaar in meerdere talen.

Tip voor grote organisaties: Selecteer het geplande releasespoor voor uw productieaccount. Stel dan de snelle versie in op een afzonderlijk Google Workspace-account onder een ander domein, zodat u nieuwe functies kunt uitproberen voordat ze beschikbaar worden voor uw gebruikers.

Welke lanceringen volgen de releasesporen?

Lanceringen die meestal de releasesporen volgen, bevatten belangrijke wijzigingen voor gebruikers in de webgebaseerde versie van de volgende producten: Gmail, Google Meet, Agenda, Drive, Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Groepen, Keep, Voice en Sites.

De volgende typen lanceringen volgen meestal geen releasespoor:

• Beheerfuncties die geen invloed hebben op gebruikers.
  • Gebruikersfuncties die worden beheerd door beheerders (die moeten worden ingeschakeld door een beheerder).
  • Mobiele functies.
  • Grote wijzigingen in producten die hierboven niet worden vermeld.

Uitrolfasen

Voor een probleemloze implementatie worden functies in verschillende tempo's uitgegeven, afhankelijk van de aard en complexiteit ervan. De lanceringsaankondiging van een functie in de Updateblog over Google Workspace bevat de uitroldatum en het tempo van elk releasespoor. De uitrolfasen:

• Volledige uitrol (het duurt een tot drie dagen voordat de functie zichtbaar is).
  • Geleidelijke implementatie (het duurt maximaal 15 dagen voordat de functie zichtbaar is).
  • Verlengde uitrol (het kan langer dan vijftien dagen duren voordat de functie zichtbaar is).

Het releasespoor wijzigen

Waarschuwing: Als u overstapt van het snelle releasespoor naar het geplande releasespoor, raken uw gebruikers wellicht de toegang kwijt tot functies die op dat moment in het snelle releasespoor beschikbaar zijn.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Accountand thenAccountinstellingenand thenVoorkeuren.
  3. Klik in het gedeelte Releasevoorkeuren  op Nieuwe functies.
  4. Selecteer Snelle release of Geplande release.
  5. Klik op Opslaan.

Wijzigingen verwerken kan tot 24 uur duren, maar meestal gaat het sneller. Meer informatie

Een afzonderlijk snel releasespoor instellen

U kunt een aantal van uw gebruikers instellen op een afzonderlijk snel releasespoor, bijvoorbeeld om nieuwe functies te testen voordat ze een geplande release uitbrengen.

Hiervoor stelt u een afzonderlijk Google Workspace-account in met een apart domein voor uw eigen Google Workspace-account, bijvoorbeeld test.uw-bedrijf.com. Kies in het nieuwe afzonderlijke account het snelle releasespoor.

U kunt het snelle releasespoor niet instellen op een domeinalias, secundair domein of een onderliggende organisatie-eenheid of groep.