Låt användarna begära läskvitton

Målgrupp

Den här artikeln är avsedd för Google Workspace-administratörer som vill låta personer i organisationen skicka läskvitton från sina Gmail-konton för jobbet eller skolan. Läskvitton fungerar inte med personliga Gmail-konton (gmail.com).

Som administratör kan du låta personer i organisationen begära eller returnera läskvitton för e-post. Ett läskvitto är ett e-postmeddelande som skickas till avsändaren när mottagaren öppnar ett meddelande. Läs mer om hur läskvitton fungerar.

När du aktiverar läskvitton för organisationen kan användarna begära eller returnera ett läskvitto.

Viktigt! Vi rekommenderar inte att du använder läskvitton för att verifiera att meddelandet levererats. I allmänhet fungerar läskvitton i e-postsystem. Det kan dock gå att skicka läskvitton för olästa meddelanden och ibland skickas eller levereras inte läskvitton för öppnade meddelanden som förväntat.

Alternativ för läskvitto

Det finns alternativ för att hantera hur läskvitton används i organisationen:

• Du kan begränsa vilka avsändare som får läskvitton från användarna. Du kan till exempel tillåta läskvitton enbart för avsändare inom organisationen.
  • Du kan ange att läskvitton ska skickas automatiskt när ett meddelande öppnas. Du kan även kräva att meddelandemottagarna godkänner att läskvitton skickas varje gång de öppnar ett meddelande.

Ställa in läskvitton för användarna

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avGmailföljt avAnvändarinställningar.
  3. Om du vill att inställningen ska gälla alla väljer du organisationsenheten på den högsta nivån. Välj annars en underordnad organisationsenhet.
  4. I avsnittet E-postläskvitton väljer du alternativ för organisationen:
    • Tillåt inte att läskvitton för e-post skickas:  Inaktivera läskvitton för användarna.
    • Tillåt att läskvitton för e-post skickas till alla adresser i min organisation samt till de godkända e-postadresserna: Begränsa läskvitton till adresser på dina domäner och externa adresser som du anger i den här inställningen. För adresser som du anger i inställningen:
      • Skilj e-postadresser åt med kommatecken.
      • Ange upp till 100 adresser.
      • Varje adress kan bestå av högst 256 tecken.
    • Fråga användaren vid varje begäran om läskvitto: Markera rutan om du vill kräva att användarna godkänner läskvitton innan de skickas. Om den här rutan inte är markerad skickas läskvitton automatiskt när ett meddelande öppnas.
    • Tillåt att läskvitton för e-post skickas till alla e-postadresser – tillåter begäran om och retur av läskvitton från e-postadresser inom och utanför organisationen. När du väljer det här alternativet är rutan Fråga användaren vid varje begäran om läskvitto inaktiverad och användarna måste godkänna läskvitton innan de skickas.
  5. Klicka på Spara.

Det kan ta upp till 24 timmar att införa ändringar, men det går oftast snabbare. Läs mer

Så här fungerar läskvitton

Läskvitton fungerar på olika sätt beroende på vilket e-postprogram du använder för att öppna meddelanden. Ett läskvitto kan till exempel skickas automatiskt, utan mottagarens godkännande, om meddelandet har öppnats med en IMAP- eller POP-e-postklient. Vissa e-postappar utan IMAP har inte stöd för läskvitton.

Om avsändarens e-postprogram inte har stöd för läskvitton kanske inte kvittot skickas.

Gmail levererar läskvitton enbart till enskilda användares e-postkonton. Gmail skickar inte läskvitton till grupper eller andra e-postlistor.