Leesbevestigingen beschikbaar maken voor gebruikers

Dit artikel is bedoeld voor beheerders die leesbevestigingen willen aanzetten voor hun gebruikers. Als u leesbevestigingen wilt gebruiken, bekijkt u Een melding krijgen als een ontvanger uw e-mail heeft gelezen.

Deze functie is alleen beschikbaar voor Gmail-accounts voor werk en school. De functie is niet beschikbaar voor reguliere Gmail-accounts.

Als beheerder kunt u gebruikers in uw organisatie toestaan om leesbevestigingen te vragen of deze te sturen. Een leesbevestiging is een e-mailmelding die wordt bezorgd bij de als wanneer een ontvanger een e-mail opent. Als u wilt dat gebruikers in uw organisatie om leesbevestigingen kunnen vragen of deze kunnen krijgen, zet u dit aan in de Beheerdersconsole.

Voordat u begint

Bepaal of u limieten wilt instellen voor het gebruik van leesbevestigingen. U kunt bijvoorbeeld het volgende doen:

• De afzenders beperken aan wie uw gebruikers leesbevestigingen kunnen sturen. U kunt ze bijvoorbeeld alleen toestaan leesbevestigingen te sturen aan afzenders binnen uw organisatie.
  • Kiezen of er automatisch leesbevestigingen moeten worden gestuurd als een bericht wordt geopend of ontvangers eerst moet worden gevraagd om de bevestiging te versturen.

Belangrijk: Vertrouw niet op leesbevestigingen om te controleren of e-mails zijn bezorgd. Leesbevestigingen werken over het algemeen normaal als er verschillende e-mailsystemen worden gebruikt. Het kan echter zijn dat u ze krijgt voor ongelezen berichten, of niet krijgt terwijl de ontvanger het bericht wel heeft gelezen.

Stap 1: Leesbevestigingen instellen voor uw gebruikers

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu ""and then"" Appsand thenGoogle Workspaceand thenGmailand thenGebruikersinstellingen.
  3. Als u onderliggende organisatie-eenheden heeft gemaakt in de Beheerdersconsole, selecteert u links, onder Organisaties, de organisatie-eenheid waarvoor u leesbevestigingen wilt instellen. Het gedeelte Organisaties is alleen beschikbaar als er onderliggende organisatie-eenheden zijn gemaakt. Zie Uitgebreide informatie over Gmail-instellingen voor beheerders voor meer informatie.
  4. Selecteer in het gedeelte Leesbevestigingen voor e-mail de juiste opties:
    • Niet toestaan dat leesbevestigingen worden gestuurd: Gebruikers kunnen niet vragen om leesbevestigingen en er worden geen leesbevestigingen gestuurd.
    • Toestaan dat leesbevestigingen voor e-mail worden gestuurd naar alle adressen binnen mijn organisatie en naar de e-mailadressen op de witte lijst: Hiermee worden leesbevestigingen beperkt tot adressen in uw domein en externe adressen die u opgeeft.
      • Scheid externe e-mailadressen door komma's.
      • U kunt maximaal 100 adressen invoeren en elk adres mag uit maximaal 256 tekens bestaan.
      • Als u geen adressen invoert, kunnen gebruikers alleen leesbevestigingen sturen aan andere gebruikers in uw domeinen.
    • De gebruiker waarschuwen bij elk verzoek om een leesbevestiging
      • Vink het vakje aan om gebruikers elke keer dat ze een e-mail lezen, te vragen of ze een leesbevestiging willen sturen.
      • Haal het vinkje weg om leesbevestigingen automatisch te laten sturen.
    • Toestaan dat leesbevestigingen voor e-mail worden gestuurd naar elk e-mailadres: Hiermee staat u toe dat om leesbevestigingen kan worden verzocht vanaf elk e-mailadres binnen en buiten uw organisatie en dat deze kunnen worden gestuurd naar alle adressen. Gebruikers wordt altijd gevraagd een leesbevestiging te sturen.
  5. Klik op Opslaan.

Wijzigingen verwerken kan tot 24 uur duren, maar meestal gaat het sneller. Meer informatie

U kunt wijzigingen die eerder zijn aangebracht volgen in het controlelogboek van de Beheerdersconsole.

Stap 2: Verzoeken om een leesbevestiging voor een bericht

Nadat u de stappen heeft gevolgd om leesbevestigingen in te stellen voor uw organisatie, kunnen gebruikers voor elke e-mail verzoeken om een leesbevestiging. Zie Een melding krijgen als een ontvanger uw e-mail heeft gelezen voor meer informatie.

Hoe leesbevestigingen werken

• Hoe leesbevestigingen werken kan verschillen, afhankelijk van de e-mailsoftware van de ontvangers en de manier waarop ze het bericht openen. De leesbevestiging kan bijvoorbeeld automatisch worden gestuurd (zonder goedkeuring van de ontvanger) als de ontvanger het bericht opent in een IMAP-, POP- of Google Workspace Sync-client. Sommige mobiele e-mailsystemen die geen IMAP gebruiken, sturen geen leesbevestigingen.
  • Gmail bezorgt alleen leesbevestigingen voor berichten die naar het adres van de gebruiker zijn gestuurd, niet voor berichten die naar groepsmailinglijsten of aliassen zijn gestuurd, om de e-mailadressen van gebruikers te beschermen.