Förbered nätverket för Meet-möten och livestreamar

Den här artikeln är avsedd för administratörer. Läs om att konfigurera och hantera egna möten i hjälpcentret för Meet

Den här artikeln är avsedd för IT-administratörer som hanterar Meet för stora organisationer med hundratals eller tusentals personer och komplexa nätverksbehov. Om det inte var du behöver du förmodligen inte läsa den här väldigt tekniska artikeln.

Om du är IT-administratör och vill felsöka nätverket för Meet går du till Felsöka nätverks-, ljud- och videoproblem i Meet som administratör.

Om du försöker inaktivera Meet för hela organisationen läser du Inaktivera Meet-möten och samtal för organisationen.

Om du vill hålla möten av hög kvalitet med Google Meet ska du konfigurera nätverket så att Meet på ett effektivt sätt kan kommunicera med Googles infrastruktur. Gör följande:

• se till att Meet-trafiken har en kort väg till internet
  • undvika proxyer, paketinspektion, protokollanalysatorer och tjänstekvalitet (QoS)
  • mäta och optimera latens, bandbredd och ditt Wi-Fi-nätverk.

Utöka alla  |  Komprimera alla

Konfigurera nätverket

Steg 1: Konfigurera utgående portar för medietrafik
Uppdatera brandväggarna så att medietrafik kan flöda till och från organisationen:
  • För ljud och video konfigurerar du de utgående UDP-portarna till 3478 och 19302–19309.
    • Om du vill begränsa antalet Chrome WebRTC-portar som används kan du använda portarna som anges i WebRTC UDP-portar
    • Du kan även begränsa dessa portar med din brandvägg.
  • För webbtrafik och användarautentisering använder du utgående UDP- och TCP-port 443.

Portarna är tillåtna utan IP-begränsning. Om UDP-portarna är blockerade används TCP. Användning av TCP eller en TCP-proxy kan försämra den övergripande möteskvaliteten.

Steg 2: Tillåt åtkomst till enhetliga resursidentifierare (URI: er)

Meet behöver fullständig nätverksåtkomst.

1. Om det finns begränsningar eller filtreringspolicyer för användare i nätverket ger du nätverksåtkomst till URI-mönstren nedan på den här sidan med port 443.
  2. Om du använder Google Meet-maskinvara läser du nätverkskraven för ChromeOS-enheter vid Konfigurera TLS-inspektion (eller SSL-inspektion) på Chrome-enheter.

Domäner för statiska resurser

• clients2.google.com
  • clients4.google.com
  • clients6.google.com
  • www.gstatic.com
  • fonts.gstatic.com
  • lh3.googleusercontent.com
  • meetings.clients6.google.com

Domäner för API-ändpunktsanslutning

• accounts.google.com
  • apis.google.com
  • meetings.googleapis.com
  • hangouts.googleapis.com
  • meet.google.com
  • apps.google.com
  • jamboard.google.com
  • docs.google.com

Domäner för livestreaming

• stream.meet.google.com
  • youtube.googleapis.com
  • www.youtube-nocookie.com
  • googlevideo.com

Domäner för användarfeedback och uppladdning av händelseloggar

• https://www.google.com/tools/feedback
  • https://feedback.googleusercontent.com/resources/
  • https://play.google.com/log

Steg 3: Tillåt åtkomst till IP-adressintervall för Google (för ljud och video)
  1. Om organisationen måste tillåta Meet-trafik över port 443 lägger du till Meet SNI i brandväggen eller i proxyns godkännandelista för att tillåta ljud- och videotrafik över TLS. Dessa IP-adresser skiljer sig från de URI:er som anges i steg 2.
  2. Lägg till IP-adressintervall för Google Workspace (för användarna). Tillåt åtkomst till Meet-medieservrar med följande uppsättning IP-intervall och SNI:
    • IPv4: 74.125.250.0/24
    • IPv6: 2001:4860:4864:5::0/64
    • SNI: workspace.turns.goog
  3. Om organisationen använder livestreaming med låg latens prioriteras UDP-protokollet för medietrafik vid livestreaming. Den här trafiken använder IP-intervallen för Workspace (liknande Meet) i stället för YouTubes HTTP-IP.
  4. Lägg till IP-adressintervall för konsumenter. Tillåt åtkomst till Meet-medieservrar med följande uppsättning IP-intervall:
    • IPv4: 142.250.82.0/24
    • IPv6: 2001:4860:4864:6::/64
    • SNI: meet.turns.goog
Steg 4: Granska bandbreddskrav

Nätverket ska ha tillräcklig bandbredd för flera HD-videomöten. Den bör också ha extra bandbredd för andra behov, till exempel livestreaming. Antalet deltagare, skärmdelning och andra faktorer påverkar också bandbreddsanvändningen.

Om nätverket inte har tillräckligt med bandbredd sänker Meet videodefinitionen. Om nätverket inte har tillräckligt med bandbredd för video ställer du in Meet på Endast ljud.

Beräkna minimikrav för bandbredd i Meet

Beräkna minsta bandbreddskrav för organisationen genom att multiplicera den genomsnittliga bandbredden per deltagare med det högsta antalet samtidiga deltagare.

Många faktorer, som antal deltagare, layouter och skärmdelning, kan påverka bandbreddsanvändningen. Om en skärmdelning är fortfarande tar den inte upp någon mer bandbredd när den har lästs in.

Genomsnittlig bandbredd per deltagare för stora organisationer
Mötestyp Utgående Inkommande
Video 1 Mbit/s 1,3 Mbit/s
Enbart ljud 12 kbit/s 18 kbit/s

Bandbredd per deltagare för små organisationer eller privatpersoner
Mötestyp Utgående Inkommande
Video i 1080p Upp till 3,6 Mbit/s Upp till 3,6 Mbit/s
Video i 720p Upp till 1,7 Mbit/s Upp till 1,7 Mbit/s
Gruppmöte 250 kbit/s och uppåt* Upp till 4,0 Mbit/s
Enbart ljud 100 kbit/s 100 kbit/s

*Beroende på vilken upplösning som skickas

Uppskatta högsta antal samtidiga deltagare

Om Meet-möten har hög prioritet kan du uppskatta att 20 % av användarna i organisationen kommer att använda Meet vid ett och samma tillfälle. Om Meet-möten har låg prioritet är det kanske bara 0,5 % som deltar i ett Meet-möte vid ett och samma tillfälle.

Prioritet för videomöten Uppskattat antal samtidiga mötesdeltagare
Hög 10–20 %
Normal 1–4 %
Låg 0,01–0,5 %

Bandbreddskrav per livestream-flöde

Om organisationen livestreamar konferenser är den idealiska bandbredden för varje deltagare som tittar på ett flöde 2,6 Mbps. Livestreamar har dynamisk layout och storleksalternativ. Enhetsfunktioner som fönsterstorlek och bildformat har optimerats. Meet använder standardinställningen för högkvalitativ video om deltagaren har tillräckligt med individuell bandbredd.

Om tittarna inte har tillräckligt med bandbredd kan de välja att sänka Meet-kvaliteten eller använda enbart ljud.

Enkel videoflöde (bithastighet kbit/s)

Lösning

Min

Max

180p

80

200

360p

200

500

540p

400

1000

720p

600

1500

Skärmdelningsflöde (bithastighet kbit/s)

Lösning

Min

Max

Lägsta kvalitet

200

200

360p

250

500

720p

750

1500

1800p

1300

2600

Bandbredd för klassisk livestreaming (inte ultralåg latens)

Kontrollera vilken version av livestreaming din domän använder genom att titta på klienten. Den klassiska livestreamingklienten har ett vitt fält högst upp med kontroller. Den nya livestreamingklienten använder ett mörkt tema, till exempel Meet, och alla kontroller finns längst ned.

Lösning Min Max
360p 400 kbit/s 1 Mbit/s
720p 1,5 Mbit/s 4 Mbit/s
1080 p 3 Mbit/s 6 Mbit/s

Den faktiska bandbredden varierar beroende på typen av innehåll i livestreamen.

Rekommenderade metoder för nätverk

Konfigurera standardkvalitet för video

Minska bandbreddsanvändningen genom att ange standardinställning för Meet-videokvalitet i Googles administratörskonsol. ​

Den här inställningen gäller bara webbläsare och påverkar inte maskinvara för Google Meet eller Meet-apparna.

Användare kan åsidosätta organisationsenhetens standardvärde i sina webbläsare genom att aktivera video i Meet-mötet och ändra videokvalitet. Standardinställningen gäller för varje nytt möte som användaren går med i.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Från administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avGoogle Meet.
  3. Klicka på Videoinställningar för Meet.
  4. Till vänster väljer du den organisationsenhet du vill hantera. Välj organisationsenheten på toppnivå för alla användare.
  5. Välj ett alternativ för videokvalitet:
    • Anpassa automatiskt (standard) – Bandbredden justeras efter nätverks- och systemförhållanden för att ge bästa möjliga kvalitet.
    • Begränsad videobandbredd – bandbredden för upplänken är begränsad till 1 Mbit/s.
    • Enbart ljud – Video är inaktiverat som standard. Användarna kan klicka på för att aktivera sin kamera i Meet-webbläsarfönstret. Videouppladdning begränsas till 1 Mbit/s.
  6. Använda inställningarna:
    1. Klicka på Spara om inställningen gäller organisationsenheten på toppnivå.
    2. Om inställningen gäller en underordnad organisationsenhet och skiljer sig från den överordnade klickar du på Åsidosätt.
Använder wifi

Följande rekommendationer gäller för normala kontorsmiljöer. En ingenjör med kunskap inom trådlösa nätverk bör utvärdera mer komplexa miljöer, såsom:

• Produktionsområden
  • Områden med höga nivåer av radiofrekvent brus
  • Glest täckta utrymmen

Läs följande noggrant under utformning, implementering och användning av trådlösa nätverk med Meet.

2,4 GHz och 5 GHz RF-band

Vi rekommenderar att nätverket tvingar klienterna att använda 5 GHz RF-band i förekommande fall.

Vi rekommenderar att du inte distribuerar och använder Meet via 2,4 GHz-bandet i ett trådlöst nätverk eftersom det ofta används mycket. 2,4 GHz-bandet är dessutom mindre tillförlitligt eftersom det har tre icke-överlappande kanaler, höga brusnivåer och extra störningar.

Att tänka på vid design och implementering

För det trådlösa nätverket ska du tänka på kapacitet snarare än täckning.

• Hantera cellstorlek – styr cellstorleken genom sändningskraften hos åtkomstpunkten (AP). Implementera mindre celler där fler enheter förväntas, till exempel mötesrum och aulor, för att öka kapaciteten. Använd större celler för att ge allmän täckning i kontorsutrymmen.
  • Inaktivera låga priser för att förbättra effektiviteten hos RF-användningen och tvinga en klientöverlämning till närmaste AP vid roaming mellan AP:n.
  • Hantera nätverket centralt – För att tillåta avancerade funktioner, som sömlös roaming mellan AP:er och korrekt RF-hantering, bör ett trådlöst nätverk hanteras centralt. Det ska inte vara en samling fristående AP.
  • Utför en trådlös undersökning efter implementeringen – bekräfta trådlös täckning i de utrymmen där Meet vanligtvis används.

Använda WMM

Som stöd för tillförlitlig Meet-kommunikation via trådlösa nätverk implementerar du WMM (Wireless Multimedia Extensions).

Meet-trafiken måste klassificeras på ett av följande sätt:

• Den trådlösa styrenheten eller AP baseras på Meet-specifika protokoll och portar.
  • Fältvärdet för Differentiated Services Code Point (DSCP) som angetts av annan nätverksutrustning. Använd DSCP om du har tillräckligt med förtroende för nätverket.

Fullständigt stöd för WMM krävs för att tillhandahålla dubbelriktad tjänstekvalitet. Du kan dock konfigurera den på nätverksnivå för att få stora fördelar. Meet-trafiken ska tilldelas ljud- eller videokön på den trådlösa AP/kontrollen. Meet-trafik bör prioriteras framför andra trafikklasser.

Använda VDI

VDI-miljöer skapar ett extra lager mellan Meet och internet. Detta kan göra Meet långsammare och ge en upplevelse av lägre kvalitet. Bakgrundseffekterna är begränsade och förhandsgranskning av greenroom är inte tillgängligt.

Du kan minska effekten av VDI-användning på Meet genom att göra följande:

• Säkerställ att Google Meet kan identifiera att det körs i en virtuell dator (VM) genom att aktivera Enterprise Hardware Platform API-policyn i Chrome. Mer information finns i Konfigurera Chrome-policyer för användare eller webbläsare och på API-sidan.
  • Tilldela minst fyra virtuella processorer för varje VM-instans.
  • En grafikprocessor krävs inte för bakgrundseffekter, men GPU-aktiverade VM-instanser ökar tillförlitligheten.
  • Säkerställ tillräcklig bandbredd och låg latens mellan klienter, virtuella datorer och Meet-medieservrar. Information om bandbreddskrav mellan Meet-medieservrar och virtuella datorer finns i steg 4 (ovan på den här sidan). Du kan få information om den bandbredd som krävs för anslutning mellan VDI-klienter och virtuella datorer genom att kontakta VDI-leverantören.
Undvik att använda proxyer

Vi rekommenderar att du inte använder proxyservrar för Meet-trafik. Om proxy används för trafiken tillför det latens, vilket kan orsaka försämrad videokvalitet.

Om proxyservrar måste användas i nätverket

Om du behöver använda en proxy ska du tänka på att proxyservrar kan påverka prestandan. Se även till att följande gäller:

Internetprotokollet Socket Secure (SOCKS5) stöds inte för närvarande.

Undvik att använda QoS
Vi rekommenderar att du inte använder QoS för Meet i nätverket. Använd bara QoS om
  • du har en övertygande anledning, till exempel att nätverket är överbelastat
  • du kan implementera och underhålla en heltäckande QoS-modell i ditt nätverk.

Om du måste använda QoS

Använd metodtipsen som anges i vägledningen med metodtips för Meet QoS.
Undvik att använda VPN

Vi rekommenderar att du inte använder VPN för Meet-trafik. VPN ger latens och kan göra att video- och ljudkvaliteten reduceras i Meet.

​​Om du måste använda VPN:

• Aktivera delad tunnel för VPN
  • Dirigera domänerna från steg 2 utanför VPN med DNS eller SNI (SNI rekommenderas)
  • Dirigera IP-intervall från steg 3 utanför VPN via prefixmatchning

Relaterade ämnen

Google, Google Workspace och relaterade märken och logotyper är varumärken som tillhör Google LLC. Alla andra företags- och produktnamn är varumärken som tillhör de företag som de är kopplade till.