Tillåt användarna att skapa delade enheter

Utgåvor som stöds för den här funktionen: Business Standard and Business Plus; Enterprise Standard och Enterprise Plus; Education Fundamentals, Education Standard, Teaching and Learning Upgrade och Education PlusEssentials, Enterprise Essentials och Enterprise Essentials Plus; Nonprofits; G Suite Business.  Jämför utgåvor

Som administratör kan du låta alla eller vissa användare i organisationen skapa delade enheter. Om du till exempel är ett företag kanske du vill låta alla skapa delade enheter för att stödja teamsamarbete och förhindra dataförluster när en medarbetare lämnar företaget. Om du representerar en utbildningsinstitution kanske du bara tillåter att instruktörer skapar delade enheter, inte elever.

Obs! Om generering av delad enhet har inaktiverats för användare i en organisationsenhet kan personer inom och utanför företaget eller skolan fortfarande lägga till dessa användare på sina delade enheter.

Innan du börjar: Om du vill tillämpa inställningen på vissa användare placerar du deras konton i en organisationsenhet.
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avDrive och Dokument.
  3. Klicka på Delningsinställningarföljt avSkapa delade enheter.
  4. Om du vill att inställningen ska gälla alla väljer du organisationsenheten på den högsta nivån. Välj annars en underordnad organisationsenhet.
  5. Leta reda på Förhindra användare i vald-organisationsenhet från att skapa nya delade enheter och välj ett alternativ:
    • Om du vill tillåta användare att skapa delade enheter avmarkerar du rutan.
    • Om du vill förhindra att användarna skapar delade enheter markerar du rutan.
  6. (Valfritt) Om du tillåter användare att skapa delade enheter väljer du i vilken organisationsenhet de delade enheterna skapas som standard. Du kan flytta delade enheter till andra organisationsenheter senare. Med det här alternativet kan du övervaka och hantera lagringsutrymme för organisationen.
  7. (valfritt) Ange standardinställningar för delning för nya delade enheter och välj om ansvariga för delade enheter kan åsidosätta dessa inställningar.
    • Om du vill förhindra att externa användare får åtkomst till filer på delade enheter avmarkerar du den andra rutan. Externa användare har inte åtkomst även om du tillåter användare att dela filer utanför organisationen. Den här inställningen blockerar även ansvariga för delade enheter från att lägga till externa användare som medlemmar. Om användarna inte får dela objekt på Drive utanför organisationen har den här inställningen ingen effekt eftersom den inte kan åsidosätta delningsinställningen.
    • Avmarkera den tredje rutan om du vill förhindra att medlemmar på den delade enheten ger personer som inte är medlemmar möjlighet att visa, kommentera eller redigera åtkomst till filer på delade enheter eller delar dessa filer med en länk. Du kan göra detta för organisationsenheter som hanterar känsliga uppgifter som inte ska delas utanför organisationsenheten.
    • Om du vill förhindra att innehållshanterare delar mappar avmarkerar du Tillåt innehållshanterare att dela mappar. Du kan göra detta om du bara vill att ansvariga ska kunna dela mappar.
    • Om du vill förhindra att medlemmar på den delade enheten som har visnings- eller kommentarsåtkomst från att ladda ned, kopiera eller skriva ut filer på delade enheter, avmarkerar du den fjärde rutan. Du kan göra detta för organisationsenheter som jobbar med konfidentiell data eller konfidentiella projekt.
      Obs! Filer och mappar på delade enheter behåller denna inställning när de flyttas från delade enheter. När det gäller mappar kan inställningen inte återställas när filen finns på Min enhet.
    • Om du vill förhindra att medlemmar med åtkomst som ansvarig ändrar dessa standardinställningar avmarkerar du den första rutan. I de flesta fall vill du kanske tillåta att ansvariga för delade enheter ändrar åtkomstinställningarna för en delad enhet så att de inte hindras från att samarbeta med externa användare eller andra team.

Obs! Om du ändrar dessa inställningar senare påverkas enbart nya delade enheter. Befintliga delade enheter behåller sina nuvarande inställningar. Du kan uppdatera delningsinställningarna för befintliga delade enheter i administratörskonsolen.

8. Klicka på Spara. Om du har konfigurerat en underordnad organisationsenhet kan du eventuellt ärva eller åsidosätta inställningarna för en överordnad organisationsenhet.

Det kan ta upp till 24 timmar att införa ändringar, men det går oftast snabbare. Läs mer

Relaterade ämnen