Wat is captcha?

Captcha (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) is een soort veiligheidsmaatregel die bekend staat als challenge-response-authenticatie. Captcha helpt bij de bescherming tegen spam en ontsleuteling van wachtwoorden doordat u een eenvoudige test moet uitvoeren waarmee u aantoont dat u een mens bent en geen computer die probeert in te breken in een met een wachtwoord beschermd account.

Een captcha-test bestaat uit 2 simpele delen: een willekeurige reeks letters en/of cijfers die in een vervormde afbeelding wordt weergegeven en een tekstvak. Typ de in de afbeelding weergegeven tekens in het tekstvak om voor de test te slagen en te bewijzen dat u een mens bent.

Waarom gebruikt Google captcha?

Google doet er alles aan om uw informatie te beveiligen en te beschermen. Captcha biedt bescherming tegen externe digitale toegang door te zorgen dat alleen een mens met het juiste wachtwoord uw account kan openen. Captcha werkt doordat computers een vervormde afbeelding kunnen maken en een reactie kunnen verwerken, maar de afbeelding niet zoals een mens kunnen lezen of oplossen om voor de test te slagen.

Veel webservices, waaronder Google, gebruiken captcha om onbevoegde toegang tot een account te voorkomen. Op andere sites die toegang bieden tot gevoelige informatie, zoals bank- of creditcardaccounts, kunt u ook captcha tegenkomen.

Wanneer gebruikt Google captcha?

Google gebruikt captcha om de beveiliging rond de meest gevoelige accounttoegangspunten te versterken. In de volgende situaties kunt u een captcha zien:

• Als u zich aanmeldt voor een nieuwe Google-service (Gmail, Blogger, YouTube)
  • Als u zich aanmeldt voor een account met een van de versies van Google Workspace
  • Als u het wachtwoord van een bestaand account wijzigt
  • Als u services van Google instelt voor een apparaat of app van derden (zoals iPhone, Outlook of ActiveSync)

Ik kan een captcha-afbeelding niet goed zien. Wat moet ik doen?

Als u een captcha-afbeelding niet kunt zien of de tekst niet goed kunt lezen, moet u de browser vernieuwen, zodat er een nieuwe afbeelding wordt weergegeven.

Hoewel captcha's gewoonlijk afbeeldingen zijn, zijn er ook geluidsversies beschikbaar voor mensen met een visuele beperking. Klik voor een geluidsversie op de link die naast het tekstvak als het Internationaal Toegankelijkheidssymbool (het rolstoelicoon) wordt weergegeven. De alternatieve tekst voor deze afbeelding is: 'Luister en typ de cijfers die je hoort'. Captcha wordt niet ondersteund voor doven en slechthorenden.

Hoe kan ik de foutmelding 'Ongebruikelijk verkeer vanaf uw computernetwerk' oplossen?

Zie Het bericht 'Ongebruikelijk verkeer vanaf uw computernetwerk' van Google Zoeken oplossen voor meer informatie.