Groepslidmaatschap beperken

Deze pagina is voor beheerders. Als u groepen voor uw eigen account wilt beheren, gaat u naar het Helpcentrum van Google Groepen.

Ondersteunde versies voor deze functie: Enterprise Standard en Enterprise Plus; Education Standard en Education Plus; Enterprise Essentials Plus; Cloud Identity Premium.  Versies vergelijken

Als beheerder kunt u instellen dat interne groepen of accounts niet kunnen deelnemen aan een van de andere groepen van uw organisatie, door een instelling voor ledenbeperking te gebruiken op het niveau van de groep. U kunt deze instelling ook gebruiken om bepaalde mensen uit externe organisaties toe te staan lid te worden van een van de groepen van uw organisatie.

Belangrijk: Alleen groepen die iemand binnen uw organisatie heeft gemaakt kunnen lid worden van een groep met een ledenbeperking, dus geen externe groepen (deze worden buiten uw organisatie gemaakt).

De API gebruiken

Elke groepseigenaar of -beheerder met toegang tot de API kan het lidmaatschap beperken via de API. Deze gebruikers kunnen beperkingen niet minder streng maken of verwijderen. Alleen beheerders kunnen wijzigingen ongedaan maken die door deze gebruikers zijn aangebracht.

Het lidtype gebruiken

U kunt lidmaatschap wel of niet toestaan door een combinatie van de volgende ledencategorieën te gebruiken:

• Groep
  • Gebruikersaccount, wat door een persoon wordt gebruikt
  • Serviceaccount, wat door een app of virtuele machine wordt gebruikt

U kunt bijvoorbeeld instellen dat gebruikers en serviceaccounts lid kunnen worden van een groep, maar andere groepen niet.

Als u groepen toestaat als lidtype, kunt ueen groep in een andere groep plaatsen, oftewel nesten. Als u niet wilt dat groepen worden genest, stelt u in dat groepen niet kunnen worden toegevoegd aan andere groepen.

Aandachtspunten

• Als u ledenbeperkingen toevoegt aan een groep, kunt u leden die onder deze beperkingen vallen, niet rechtstreeks toevoegen aan groepen. (U kunt dit wel indirect doen door groepen te nesten.)
  • Hoewel onderliggende groepen meer beperkingen kunnen hebben dan de bovenliggende groep, moeten ze minstens de beperkingen van de bovenliggende groep hebben.

De klant-ID gebruiken

U kunt niet beperken dat individuele gebruikers lid worden van een groep, maar u kunt wel verdere beperkingen toevoegen dan het lidtype. Op basis van de klant-ID die Google elke organisatie geeft, kunt u bepaalde externe ledentypen uitsluiten en andere toestaan. U kunt bijvoorbeeld de volgende leden toestaan:

• Alleen interne leden
  • Externe gebruikersaccounts en alleen interne serviceaccounts en groepen
  • Externe serviceaccounts en alleen interne gebruikers en groepen

Gelden er al beperkingen voor een groep?

Bekijk de kaart Beveiligingsinstellingen (bèta)op de pagina met groepsgegevens. Als er een code staat onder de kop 'Beperkingen voor leden', betekent dit dat er beperkingen gelden. Omdat deze beperkingen worden afgedwongen als iemand leden toevoegt aan een groep, wordt op dat moment de evaluatiestatus gecheckt. Bekijk de kolom Evaluatiestatus voor de huidige status van die beperkingen.

Evaluatiestatus Betekenis
Voldoet De groep bevat alleen leden die voldoen aan de huidige beperkingscriteria.
Voldoet niet De groep bevat leden die niet voldoen aan de huidige beperkingscriteria. Andere leden die niet voldoen, kunnen mogelijk worden toegevoegd aan groepen binnen de groep.
U kunt geen schadelijke leden meer toevoegen De groep bevat leden die niet voldoen aan de huidige beperkingscriteria, maar andere leden die niet voldoen, kunnen niet worden toegevoegd aan de groep.
Evalueren Het systeem is nog bezig de evaluatiestatus te bepalen.

Aandachtspunten

• Als u beperkingen verwijdert voor een geneste onderliggende groep, voldoet de bovenliggende groep niet meer aan de vereisten.
  • U kunt alleen groepen of leden rechtstreeks toevoegen die wel aan het beleid voldoen. Als iemand echter groepen of leden heeft toegevoegd, kan het zijn dat deze later niet meer voldoen aan het beleid.
  • Zelfs als een bovenliggende groep onderliggende groepen bevat die niet voldoen aan het beleid, voldoet de bovenliggende groep mogelijk nog wel aan het beleid.

Een groep maken met ledenbeperkingen

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Directoryand thenGroepen.
  3. Klik op Groep maken.
  4. Vul de groepsgegevens inand thenklik op Volgende.
  5. Kies de toegangsinstellingenand thenklik op Volgende.
  6. Selecteer Lidmaatschap beperken.
  7. Voeg voorwaarden toe aan de beveiligingsinstellingen van de groep.
    De code wordt weergegeven terwijl u de query maakt.
  8. (Optioneel) Als u de query wilt wijzigen, wijzigt u de opties die u heeft gekozen of wijzigt u de code onderaan.
  9. Klik op Groep maken.
    Op de kaart Beveiligingsinstellingen (bèta) op de pagina met groepsgegevens ziet u de query die u heeft gemaakt en de beperkingsstatus.

Beperkingen voor een bestaande groep beheren

Als u ledenbeperkingen instelt voor een groep, kan niemand leden toevoegen aan de groep die niet aan het beleid voldoen. Leden die niet aan het beleid voldoen, worden echter niet automatisch verwijderd uit de groep. U kunt wel naar de ledenlijst gaan en accounts handmatig verwijderen uit de groep.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Directoryand thenGroepen.
  3. Klik op een groepand thenga naar de pagina met groepsgegevens.
  4. Klik op de kaart Beveiligingsinstellingen (bèta)and thenBeveiligingsinstellingen om deze uit te vouwen.
  5. Kies een optie:
    • Bewerk de query via de querymaker of de code. (Plaats de muisaanwijzer op de knopinfo voor meer informatie over de code.)
    • Klik op Geen beperkingen om de query's te wissen, zodat de ledenbeperkingen worden verwijderd.
  6. Klik op Opslaan.
    De evaluatie van de beperkingsstatus kan enkele seconden tot 24 uur duren.

Leden toevoegen aan en verwijderen uit groepen met beperkingen