Voordat u SPF instelt

Beschermen tegen spoofing en phishing en voorkomen dat berichten worden gemarkeerd als spam

Sender Policy Framework (SPF) is een standaard verificatiemethode voor e-mails. Het is een effectieve manier om uw domein te beschermen tegen spoofing en te voorkomen dat uw berichten worden gemarkeerd als spam. We raden u dus aan altijd SPF in te stellen voor uw organisatie.

Als u alleen e-mails stuurt met Google Workspace, noteert u de SPF-record uit Een SPF-record maken: basisinstallatie.

Opmerking: Als u uw domein heeft gekocht bij een Google-partner toen u zich aanmeldde voor Google Workspace, hoeft u mogelijk geen SPF-records in te stellen. Controleer of SPF een van de instellingen is die wordt beheerd door uw domeinhost.

Before your start: Check your current SPF and DKIM

Voordat u e-mailverificatie instelt, moet u met de Google Admin Toolbox controleren of SPF en DKIM zijn ingesteld.

We helpen u graag

We hebben geprobeerd de installatie van SPF makkelijk te maken, maar sommige stappen kunnen een beetje technisch zijn. Lees deze artikelen zorgvuldig door, we leiden u door het proces. We hebben er vertrouwen in dat u SPF zult kunnen implementeren.

Bekijk de video's over e-mailverificatie als u dit nog niet heeft gedaan. In deze video's krijgt u nuttige informatie over hoe u SPF en andere methoden voor e-mailverificatie kunt instellen.

Voer deze stappen uit voordat u SPF instelt

De inloggegevens van uw domeinprovider noteren

U stelt SPF in bij uw domeinprovider, niet in de Google Beheerdersconsole. U heeft de inloggegevens van uw domeinprovider nodig.

Als u niet zeker weet wie uw domeinprovider is, bekijkt u Uw domeinhost identificeren.

Over IP-adressen

Een IP-adres wordt gebruikt om apparaten te identificeren en verbinding te maken met internet. Met IP-adressen kunnen apparaten als computers, mobiele apparaten en servers met elkaar communiceren. Servers die e-mails sturen en krijgen, worden geïdentificeerd aan de hand van hun unieke IP-adres. U moet mogelijk de IP-adressen van servers die e-mails sturen namens uw domein toevoegen aan de SPF-record van uw domein.

• IP-adressen van IP-versie 4 (IPv4) zien er zo uit: 203.0.113.42
  • IP-adressen van IP-versie 6 (IPv6) zien er zo uit: 2001:db8:14:5:1:2:bf35:2610

IP-adresblokken

IP-adressen worden meestal in blokken toegewezen aan netwerken. Als een IP-adres een slash (/) bevat, geeft dit aan dat het een IP-adresblok is:

• IPv4: 192.0.2.0/24
  • IPv6: 2001:db8:1234::/48

Als u een IP-adresblok gebruikt in een SPF-record, wordt de SPF-record toegepast op alle IP-adressen in het blok.

Over DNS TXT-records

Als u SPF wilt instellen voor uw domein, voegt u een DNS text-record (TXT-record) toe in de beheerconsole van uw domeinprovider. TXT-records zijn een soort DNS-records die informatie bevatten voor servers en andere bronnen buiten uw domein.
Meer informatie over TXT-records.
Controleren of er een bestaande SPF-record is (optioneel)

Er is mogelijk al een TXT-record voor SPF ingesteld bij uw domeinprovider. U kunt dit controleren met de functie Check MX in de Google Admin Toolbox:

1. Ga naar deGoogle Admin Toolbox.
  2. Vul uw domeinnaam in.
  3. Klik op Run Checks! (Controle uitvoeren).
  4. Klik wanneer de test is voltooid op Effective SPF Address Ranges (Effectief SPF-adresbereik).
  5. Controleer de SPF-resultaten. Deze moeten het volgende bevatten:
    • _spf.google.com
    • _netblocks.google.com, gevolgd door verschillende IP-adressen
    • _netblocks2.google.com, gevolgd door verschillende IP-adressen
    • _netblocks3.google.com, gevolgd door verschillende IP-adressen
Alle e-mailafzenders van uw organisatie in kaart brengen

Uw SPF-record moet een referentie bevatten naar alle servers die e-mails sturen namens uw organisatie of domein. Voorbeelden hiervan zijn:

• Webservers
  • E-mailservers op locatie, bijvoorbeeld van Microsoft Exchange
  • E-mailservers die door uw serviceprovider worden gebruikt
  • Uitgaande gateways
  • Services die automatische e-mails sturen, zoals contactformulieren
  • Een provider of service van derden die e-mails stuurt namens uw domein

Als u e-mails stuurt via andere servers of services, naast Google Workspace, verzamelt u de IP-adressen of domeinen van die servers of services om toe te voegen aan de SPF-record. U moet hiervoor mogelijk contact opnemen met uw websitebeheerder of de servicedocumentatie van de derde partij bekijken.

Volgende stappen

Nu u bent voorbereid om SPF in te stellen, maakt u de SPF-record: