POP en IMAP aan- of uitzetten voor gebruikers

Dit artikel is bedoeld voor Google Workspace-beheerders. Als u uw persoonlijke Gmail-account wilt synchroniseren met een andere e-mailclient, zoals Microsoft Outlook of Apple Mail, volgt u de instructies om POP of IMAP in te stellen.

Als u wilt dat gebruikers in uw organisatie het e-mailadres van hun Google Workspace-account kunnen synchroniseren met andere e-mailclients, zoals Microsoft Outlook en Apple Mail, moet u POP of IMAP aanzetten in de Google Beheerdersconsole. U kunt ze aanzetten voor iedereen of alleen voor mensen in bepaalde groepen of afdelingen.

Vanaf het najaar van 2024 bieden Google Workspace-accounts geen ondersteuning meer voor minder goed beveiligde apps, apps van derden en apparaten die u vragen om in te loggen op uw Google-account met alleen je gebruikersnaam en wachtwoord. Ga naar Google Workspace-updates voor de exacte datums. Je moet OAuth gebruiken om toegang te krijgen tot apps. Bekijk de informatie in Overstap van minder goed beveiligde apps naar OAuth om u voor te bereiden op deze wijziging.

Voordat u begint

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen en naar bovenkant gaan

Bepalen wat u moet aanzetten en wie welke clients kan gebruiken
  • POP, IMAP of beide aanzetten: U kunt POP en IMAP aanzetten of ze onafhankelijk van elkaar aanzetten.
  • Bepalen welke IMAP-clients mensen kunnen gebruiken: U kunt ervoor kiezen alle IMAP-clients toe te staan of bepaalde clients op te geven die u wilt toestaan. De opgegeven e-mailclients moeten OAuth ondersteunen. Met OAuth kunnen gebruikers specifieke gegevens delen met een app, terwijl hun gebruikersnaam, wachtwoord en andere gegevens privé blijven.
  • E-mailclients gebruiken zonder OAuth: E-mailclients die OAuth niet ondersteunen, kunnen worden gebruikt met POP of IMAP, maar alleen als u alle clients toestaat. Doe het volgende als mensen in uw organisatie clients zonder OAuth gebruiken:
    1. Zet minder goed beveiligde apps aan in de Beheerdersconsole. Volg de stappen in De toegang tot minder goed beveiligde apps bepalen.
    2. Vraag uw gebruikers minder goed beveiligde apps aan te zetten door de stappen te volgen in Minder goed beveiligde apps en je Google-account.
Als u POP of IMAP uitzet
  • Gebruikers kunnen geen e-mails krijgen via POP- of IMAP-mailclients, zelfs niet als ze dat eerder wel konden.
  • POP- en IMAP-instellingen zijn niet beschikbaar in Gmail.
  • Gebruikers van mobiele apparaten moeten de e-mail van hun beheerde Google Workspace-account openen via de Gmail-app. Als ze proberen in te loggen bij een IMAP-mailclient, mislukt dit.
Voordat u IMAP uitzet voor iOS Mail

Laat iPad- en iPhone-gebruikers weten dat Gmail niet meer met iOS Mail synchroniseert voordat u IMAP uitzet. Als u Google Contacten of Agenda-afspraken wilt synchroniseren met iOS-apps, stelt u in dat uw service voor mobiel beheer die gegevens pusht:

• Als u Google-eindpuntbeheer gebruikt, stelt u de Google-accountinstelling in de Beheerdersconsole in. Als Google-services die worden vereist door de iOS-apps beperkte app-toegang hebben, moet u ook expliciet iOS-apps op de lijst met vertrouwde apps zetten. Ga voor de stappen naar Instellingen toepassen op iOS-apparaten en stel de aangepaste pushconfiguratie in voor CalDAV en CardDAV.
  • Als u een andere service voor mobiel beheer gebruikt, vraagt u de provider om instructies.
  • Als u geen service voor mobiel beheer gebruikt, moeten gebruikers met iOS-apparaten Google-apps gebruiken om toegang te krijgen tot de contacten en agenda-afspraken in hun Google Workspace-account.

Gerelateerde onderwerpen

Stap 1: Zet POP en IMAP aan

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Appsand thenGoogle Workspaceand thenGmailand thenToegang voor eindgebruikers.
  3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  4. Scroll naar POP- en IMAP-toegang en zet POP, IMAP of beide aan. Doe het volgende:
    • Voor POP-toegang: Vink het vakje aan voor POP-toegang aanzetten voor alle gebruikers.
    • Voor IMAP-toegang: Vink het vakje aan voor IMAP-toegang aanzetten voor alle gebruikersand thenKies een optie:
      • Sta elke e-mailclient toe.
      • Beperk welke e-mailclients gebruikers kunnen gebruiken (alleen OAuth-mailclients). Voer bij OAuth-client-ID's de ID's in van toegestane clients (gescheiden door een komma):
        • Apple iOS Mail: 450232826690-0rm6bs9d2fps9tifvk2oodh3tasd7vl7.apps.googleusercontent.com
        • Apple Mac Mail: 946018238758-bi6ni53dfoddlgn97pk3b8i7nphige40.apps.googleusercontent.com
        • Andere clients: Volg de stappen op deze pagina om de OAuth-ID van uw e-mailclient te vinden.

Belangrijk: Als u deze optie kiest, kunnen gebruikers alleen synchroniseren met clients die u opgeeft. Deze optie ondersteunt geen e-mailclients van derden die domeinbrede machtiging gebruiken via een serviceaccount. Bekijk meer informatie over domeinbrede machtiging en serviceaccounts.

5. Klik op Opslaan. Als je een onderliggende organisatie-eenheid hebt geconfigureerd, kun je mogelijk de instellingen van de bovenliggende organisatie-eenheid Overnemen of Overschrijven.
  6. Herhaal deze stappen voor elke organisatie-eenheid waarvoor u POP of IMAP wilt aanzetten.

Wijzigingen verwerken kan tot 24 uur duren, maar meestal gaat het sneller. Meer informatie

De OAuth-ID van uw e-mailclient zoeken

Neem contact op met het bedrijf van de e-mailclient van derden om de OAuth-ID van de client te krijgen.

Als u de e-mailclient gebruikt met andere Google Workspace-services, staat de OAuth-ID mogelijk in de Google Beheerdersconsole:

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met een account met hoofdbeheerdersrechten (eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then  Beveiligingand thenToegangs- en gegevenscontroleand thenAPI-functiesand thenBeheer toegang voor apps van derden.
    U moet zijn ingelogd als hoofdbeheerder om deze taak te kunnen uitvoeren.

3. Zoek de e-mailclient van derden in de tabel. De OAuth-ID staat bij ID.

Stap 2: Zet POP en IMAP aan in gebruikersaccounts (alleen voor clients zonder OAuth)

Als u POP en IMAP aanzet in de Beheerdersconsole, moeten uw gebruikers ook POP- en IMAP-toegang instellen in Gmail.

Vraag ze deze instructies te volgen:

Google, Google Workspace en de gerelateerde merken en logo's zijn handelsmerken van Google LLC. Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken van de bedrijven waarmee ze in verband worden gebracht.