Byt enhetshantering innan du nedgraderar till Google Workspace

Byt från avancerad till grundläggande enhetshantering

Som administratör kan du hjälpa användare i organisationen att hålla kontakt och vara produktiva när du flyttar deras Google Workspace-licenser till licenser som inte har stöd för avancerad mobilhantering. Se till att användare som har registrerat sina enheter i avancerad enhetshantering inte förlorar åtkomsten till jobbdata på mobila enheter genom att ställa in grundläggande mobilhantering för dem.

Innan du börjar: Kontrollera om avancerad mobilhantering är aktiverad

Om organisationen inte har aktiverat avancerad mobilhantering är du klar och behöver inte ändra dina inställningar innan du nedgraderar. Så här kontrollerar du om avancerad mobilhantering är aktiverad:

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Från administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Enheterföljt avMobil och ändpunkterföljt avInställningarföljt avUniversell.
  3. Klicka på Allmäntföljt avMobile Management.
  4. Granska alternativen för mobilhantering för varje organisationsenhet. Organisationen använder avancerad ändpunktshantering om något av dessa alternativ har valts:
    • Avancerat
    • Anpassat, med Android, iOS eller Google Sync inställt på Avancerat.

Om alternativen för mobilhantering inte är inställda på Avancerat är allt klart och du kan hoppa över följande steg.

Om organisationen använder avancerad mobilhantering läser du följande information och följer stegen nedan.

Om du nedgraderar utan att utföra följande steg gäller följande:
  • Vissa administratörsinställningar kan inte ändras. Den avancerade inställningen visas kanske fortfarande, men det grundläggande alternativet eller standardalternativet tillämpas på användarnas enheter.
  • För iOS-enheter tas hanterade appar, som du ställer in på att tas bort från enheten när hanteringsprofilen tas bort, devices, bort även om användaren också använder dem med ett personligt konto.
  • Användarna kan behöva återställa standardinställningarna på sina enheter om de ska kunna använda systemappar som tidigare varit blockerade, ta bort sitt jobbkonto eller kunna fjärrensa sin enhet med Mina enheter.

Tänk även på följande:

• Enheter som har omfattats av avancerad mobilhantering och är blockerade eller väntar på godkännande godkänns automatiskt. Användarna kan jobba med Googles appar direkt på dessa enheter.
  • Om du använder en extern Android EMM-leverantör eller använder Google Sync med iOS-enheter kan det ändå vara nödvändigt för användarna att återställa standardinställningarna på sina enheter.
  • Enheterna fortsätter att hanteras via Google Device Policy-appen eller Android Device Policy tills användaren återställer standardinställningarna på sin enhet eller – för Android-användare – tills användaren tar bort sin jobbprofil. Det är enbart policyer som stöds för grundläggande mobilhantering som tillämpas.

Steg 1. Återställ vissa Android-inställningar

Hoppa över om du inte hanterar Android-enheter.

Du vill kanske uppdatera följande inställningar, som inte kan uppdateras efter att du har bytt till grundläggande mobilhantering:

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. I administratörskonsolen öppnar du Meny följt av Enheterföljt avMobil och ändpunkterföljt avInställningarföljt avAndroid.
  3. Gå till Allmäntföljt avRensa användarenhet. Markera rutan om den inte redan är det. I annat fall kan användarna inte rensa sina enheter från Mina enheter (https://mydevices.google.com/) om de inte återställer standardinställningarna på sin enhet.
  4. Klicka på Spara.
  5. Gå till Appar och datadelningföljt avSystemappar i In Android-inställningar. Ta bort alla appar från listan över inaktiverade appar. I annat fall kan användare med jobbenheter inte använda dessa systemappar om de inte återställer standardinställningarna på enheten. Även om det här steget utförs kan vissa användare behöva återställa standardinställningarna för att använda systemappar som inte är tillgängliga i Google Play.
  6. Klicka på Spara.
  7. Gå till Användare och kontonföljt avKonton i Android-inställningar. Markera rutan (om den inte redan är markerad) om du vill tillåta användare att lägga till eller ta bort konton. I annat fall kan användare med jobbenheter inte ta bort konton om de inte återställer standardinställningarna på enheten.
  8. Klicka på Spara.

Steg 2. Uppdatera hanterade iOS-appar

Hoppa över om du inte hanterar iOS-enheter eller iOS-appar.

Om du ställer in iOS-appar på att tas bort när konfigurationsprofilen tas bort kan det vara en god idé att uppdatera appinställningarna för att förhindra att dessa appar tas bort från enheten.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Apparföljt avWebb- och mobilappar.

3. (Valfritt) Om du hanterar många appar och enbart vill visa iOS-appar klickar du på Lägg till ett filterföljt avPlattform, väljer iOS och klickar på Tillämpa.
  4. Klicka på appen du vill redigera.
  5. Klicka på .
  6. Om appen är inställd på att tas bort när konfigurationsprofilen tas bort (inställd på ), ändrar du inställningen till Av.
  7. Klicka på Spara.
  8. Be användarna att synkronisera de appar som hanteras via Google Device Policy-appen:
    1. Tryck på Google Device Policy .
    2. Tryck på menyn följt avAppar.
    3. Klicka på Godkänn högst upp.
Om användarna inte godkänner appuppdateringarna tas apparna bort från deras enheter när du ändrar till grundläggande mobilhantering.

Steg 3. Byt till grundläggande mobilhantering

När du är redo byter du från avancerad till grundläggande mobilhantering:

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Från administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Enheterföljt avMobil och ändpunkterföljt avInställningarföljt avUniversell.
  3. Klicka på Allmäntföljt avMobile Management.
  4. Välj Grundläggande (rekommenderas). Obs! Det andra alternativet, Inaktivera mobilhantering, rekommenderas inte eftersom du inte kan hantera enhetsäkerheten alls via Googles ändpunktshantering.
  5. Klicka på Spara.

Steg 4: Användarna kan behöva återställa standardinställningarna på sin enhet

Även om de föregående stegen har utförts kan användarna behöva återställa standardinställningarna på sin enhet i följande situationer:

• (Android) Om du använder en extern Android EMM-leverantör kan användarna inte få åtkomst till jobbdata eftersom EMM inte har tillämpats korrekt. Lösningen beror på hur du vill hantera enheter:
    • Ta bort eller inaktivera EMM-leverantören om du vill använda grundläggande mobilhantering.
    • Användarna måste återställa standardinställningarna på sin enhet och installera EMM-appen från tredje part för att kunna använda EMM.
  • (iOS) Om du använder Google Sync med iOS-enheter och kräver ett standardlösenord eller start lösenord måste användarna fortfarande uppfylla dessa lösenordskrav. Användarna kan inte använda ett grundläggande lösenord (ett skärmlås) om de inte återställer standardinställningarna på sin enhet.

Google, Google Workspace och relaterade märken och logotyper är varumärken som tillhör Google LLC. Alla andra företags- och produktnamn är varumärken som tillhör de företag som de är kopplade till.