Styra vilken data Google använder för att visa annonser

Innehåll

Det är mycket viktigt för oss att du har kontroll över dina uppgifter. I Mitt annonscenter kan du granska och ändra vilken information Google använder för att visa annonser för dig, inräknat följande:

• information från ditt Google-konto
  • kategorier som används för att visa annonser
  • aktivitet som används för att visa annonser
  • områden där du har använt Google

Om du har inaktiverat anpassade annonser används inte din information för att anpassa annonser på Googles webbplatser, som Sök och YouTube.

Läs mer om hur du aktiverar eller inaktiverar anpassade annonser.

Kontrollera uppgifterna i ditt Google-konto

Om du har aktiverat anpassade annonser används vissa av uppgifterna i ditt Google-konto för att visa annonser som är relevanta för dig och se till att de följer lokala lagar och våra policyer. Om informationen i ditt Google-konto till exempel visar att du är under 18 år anpassas aldrig annonserna du ser medan du är inloggad på ditt Google-konto.

Följande information i ditt Google-konto används för att visa annonser:

• kön
  • åldersgrupp
  • språkinställningar

Så här uppdaterar du informationen i ditt Google-konto:

Gå till ditt Google-konto.

Läs mer om hur du ändrar informationen i ditt Google-konto.

Så används kategorier för att anpassa annonser

Du kan se vilka kategorier du för närvarande får annonser om på fliken Hanteraintegritet  i Mitt annonscenter. När ett företag placerar en annons väljer det ofta vilka kategorier av personer den vill visa sina annonser för. Takläggare kan till exempel välja att visa sina annonser för husägare i stället för hyresgäster.

Din aktivitet på Googles webbplatser och i Googles appar används för att härleda vilka kategorier som är mest relevanta för dig. Sedan ser du annonser som är avsedda för personer i den kategorin. Ibland är våra uppskattningar felaktiga, och du kan uppdatera eller inaktivera kategorierna vid behov.

Exempel:
Anta att du använder Google Sök för att söka efter blöjor. Utifrån detta kan Google härleda att du är intresserad av andra produkter avsedda för personer i kategorin Småbarnsföräldrar.

Styra vilka kategorier som används för att anpassa annonser

Uppdatera en kategori

När du uppdaterar en kategori sparas ändringarna i Mina annonser. Inom några dagar kan du se annonser som är avsedda för personer i motsvarande kategori.

Så här uppdaterar du en kategori:

1. Gå till Mitt annonscenter.
  2. Välj Hantera integritet .
  3. Välj den kategori du vill granska eller ändra under Kategorier som används för att visa annonser.
  4. Välj det alternativ som motsvarar dina intressen.

Om du inaktiverar anpassade annonser raderas all kategoriinformation och den används inte för att anpassa annonser.

Gå till Mitt annonscenter

Aktivera eller inaktivera en annonskategori

När du inaktiverar en kategori raderas din information för den kategorin och den används inte för att visa annonser.

Så här aktiverar eller inaktiverar du en annonskategori:

1. Gå till Mitt annonscenter.
  2. Välj Hantera integritet .
  3. Välj kategorin som du vill aktivera eller inaktivera under Kategorier som används för att visa annonser.
  4. Aktivera eller inaktivera denna kategori.

Om du inaktiverar anpassade annonser raderas all kategoriinformation och den används inte för att anpassa annonser.

Gå till Mitt annonscenter

Verifiera en annonskategori

Så här verifierar du att du är intresserad av annonser som är avsedda för en viss kategori:

1. Gå till Mitt annonscenter.
  2. Välj Hantera integritet .
  3. Välj kategorin som du vill verifiera under Kategorier som används för att visa annonser.
  4. Välj Verifiera.

Om du inaktiverar anpassade annonser raderas all kategoriinformation och den används inte för att anpassa annonser.

Gå till Mitt annonscenter

Så används din aktivitet på Google för att anpassa annonser

Din sparade aktivitet på Google kan användas för att visa såväl anpassade rekommendationer som anpassade annonser.

Din aktivitet används för anpassade rekommendationer för att du ska kunna söka snabbare och få bättre rekommendationer och upplevelser i Maps, Sök och andra tjänster från Google. Om du till exempel söker efter ”chokladtårta” med Google Sök och sedan gör en ny sökning efter ”hur gör man …” kanske Google rekommenderar ”hur gör man chokladtårta”.

Läs mer om hur du hittar och styr din webb- och appaktivitet.

Din aktivitet används för anpassade annonser för att visa dig mer relevanta och intressanta annonser i Googles tjänster, som Sök och YouTube. Om du till exempel söker efter en video om löpning på YouTube kanske du vid ett senare besök ser en annons om löparshorts.

Läs mer om hur du aktiverar eller inaktiverar anpassade annonser.

Styra vilken aktivitet som används för att anpassa annonser

I Mitt annonscenter kan du ange om din aktivitet ska användas för att anpassa annonser. Du kan aktivera eller inaktivera följande:

• webb- och appaktivitet för annonser
  • din YouTube-historik för annonser
  • områden där du har använt Google

Om du inaktiverar anpassade annonser används inte din aktivitet för att visa annonser.

Styra din webb- och appaktivitet för annonser

Så här styr du din webb- och appaktivitet för annonser:

1. Gå till Mitt annonscenter.
  2. Välj Hantera integritet .
  3. Välj Webb- och appaktivitet under Aktivitet som används för att anpassa annonser.
  4. Aktivera eller inaktivera Använd Webb- och appaktivitet för att anpassa annonser.
  5. Bekräfta ditt val.

Denna inställning påverkar vilka annonser du ser på Google Sök och YouTube.

När du inaktiverar Webb- och appaktivitet används inte denna information för att anpassa vilka annonser du ser. Att du inaktiverar Webb- och appaktivitet för annonser inaktiverar inte anpassade rekommendationer i Googles tjänster, till exempel Sök.

Gå till Mitt annonscenter

Denna inställning påverkar vilka annonser du ser på Google Sök, YouTube och Förslag.

När du inaktiverar den här inställningen används inte din sparade webb- och appaktivitet för att anpassa vilka annonser du ser. Din webb- och appaktivitet kan fortfarande sparas i ditt Google-konto och du kan fortfarande få anpassade rekommendationer i Googles tjänster.

Läs mer om hur du inaktiverar eller raderar din webb- och appaktivitet.

Styra din YouTube-historik för annonser

Så här styr du din YouTube-historik för annonser:

1. Gå till Mitt annonscenter.
  2. Välj Hantera integritet .
  3. Välj YouTube-historik under Aktivitet som används för att anpassa annonser.
  4. Aktivera eller inaktivera Använd YouTube-historik för att anpassa annonser.
  5. Bekräfta ditt val.

Gå till Mitt annonscenter

Denna inställning påverkar endast vilka annonser du ser på Google Sök och YouTube.

När du inaktiverar den här inställningen används inte din YouTube-historik för att anpassa vilka annonser du ser. YouTube-historiken kan fortfarande sparas i ditt Google-konto och du kan fortfarande få anpassade rekommendationer i Googles tjänster.

Läs mer om hur du ser eller raderar YouTube-historik.

Styra om områdena där du har använt Google används för annonser

När du använder Googles tjänster gör Google en ungefärlig uppskattning av var sökningen sker och sparar denna information tillsammans med din webb- och appaktivitet. Vi använder dessa områden där du har använt Google för att visa annonser som är mer relevanta för dig. Du kan aktivera eller inaktivera dessa områden för anpassade annonser när som helst.

Exempel:

• Om du söker efter kaffe och har aktiverat ”Områden där du har använt Google” kanske du ser en annons om ett lokalt kafé.
  • Om du söker efter kaffe och ”Områden där du har använt Google” är inaktiverat kanske du ser en annons om ett kafé i en annan stad.

Så här aktiverar eller inaktiverar du Områden där du har använt Google:

1. Gå till Mitt annonscenter.
  2. Välj Hantera integritet .
  3. Välj Områden där du har använt Google under Aktivitet som används för att anpassa annonser.
  4. Aktivera eller inaktivera Använd områden för att anpassa annonser.
  5. Bekräfta ditt val.

Gå till Mitt annonscenter

Den här inställningen påverkar vilka annonser du ser på alla webbplatser och appar från Google.

När du inaktiverar Områden där du har använt Google används de inte för att anpassa vilka annonser som visas. Däremot kanske områdena fortfarande sparas i ditt Google-konto och du kan fortfarande få anpassade rekommendationer i Googles tjänster.

Läs mer om hur du hanterar områden där du har använt Google.