Last opp HDR-videoer (High Dynamic Range)

Du kan laste opp HDR-videoer (High Dynamic Range) på YouTube. HDR-videoer har høyere kontrast og flere farger enn vanlige digitale videoer.

Seerne kan se HDR-videoer på kompatible mobilenheter og HDR-TV-er. De kan også strømme HDR-videoer til HDR-TV-er via Chromecast Ultra. Seerne ser «HDR» bakerst i hvert kvalitetsalternativ i videospilleren (for eksempel 1080p HDR).

Videoen vises i SDR-format (Standard Dynamic Range) på enheter som ikke støtter HDR.

Last opp HDR-videoer

HDR-videoer må ha HDR-metadata i kodeken eller beholderen for å kunne spilles av på riktig måte på YouTube. Den mest pålitelige måten å registrere metadataene på, er å eksportere dem fra en støttet app.

Hvis du ikke kan eksportere standard HDR-metadata, kan du legge til HDR-metadata i videoer ved bruk av verktøyet for YouTube HDR-metadata. Verktøyet fungerer bare som det skal hvis videoen er gradert med en HDR-overføringsfunksjon.

Merk: Hvis videoen ikke er gradert med en HDR-overføringsfunksjon, kan den bli kraftig forvrengt hvis du bruker dette verktøyet. Mange videoer med «HDR» i tittelen er ikke gradert med en HDR-overføringsfunksjon. Dette verktøyet fungerer ikke med slike videoer. Ikke bruk verktøyet for YouTube HDR-metadata hvis du ikke kjenner fargegradering eller ikke har gradert videoen i HDR.

Du må gradere videoen i Rec. 2020 med PQ eller HLG. Hvis du bruker en annen konfigurasjon, for eksempel DCI P3, får du unøyaktige resultater.

Når en video er merket som HDR på riktig måte, laster du den opp på samme måte som en vanlig video. YouTube leser videoens HDR-metadata og behandler dem. Videoen kodes om til HDR for HDR-enheter og konverteres til SDR for andre enheter.

Merk: Det er for tiden ikke mulig å redigere HDR-videoer med YouTube-videoredigereren på nettet.

Krav til HDR-videoer

Når du har lastet opp en video, støttes alle oppløsninger på YouTube. HDR-videoer konverteres også automatisk til SDR-videoer hvis det er nødvendig.

Krav til opplastinger

Oppløsning 720p, 1080p, 1440p, 2160p
Du oppnår bedre resultater med UHD-bredder enn DCI-bredder (for eksempel 3840 x 1600 i stedet for 4096 x 1716).
Bildefrekvens 23,976, 24, 25, 29,97, 30, 48, 50, 59,94, 60
Fargedybde 10 eller 12 bit
Primærfarger Rec. 2020
Fargematrise Rec. 2020 ikke-konstant luminans
EOTF PQ eller HLG (Rec. 2100)
Videobithastighet For H.264 bruker du den anbefalte innstillingen for koding av opplasting.
Lyd Samme som den anbefalte enkoderinnstillingen for opplastinger

Koding av HDR-videofiler

Tester har bekreftet at følgende beholdere fungerer:

• MOV/QuickTime
  • MP4
  • MKV

Disse kodekene anbefales, ettersom de støtter 10-bit-koding med HDR-metadata og gir høy kvalitet ved rimelige bithastigheter:

• VP9 Profil 2
  • AV1
  • HEVC/H.265

Disse kodekene fungerer også, men krever svært høye bithastigheter for å oppnå høy kvalitet, noe som kan føre til lengre opplastings- og behandlingstider:

• ProRes 422
  • ProRes 4444
  • DNxHR HQX
  • H.264 10-bit

HDR-metadata

For at HDR-videoer skal behandles på riktig måte må de merkes på riktig måte, med følgende informasjon:
  • overføringsfunksjon (PQ eller HLG)
  • primærfarger (Rec. 2020)
  • matrise (Rec. 2020 ikke-konstant luminans)
HDR-videoer med PQ-signalering bør også inneholde informasjon om skjermen de er fremstilt på (SMPTE ST 2086-metadata om fremstilling). Det er også nødvendig med informasjon om lysstyrken (CEA 861-3 MaxFALL og MaxCLL). Hvis dette mangler, bruker vi verdiene for fremstillingsskjermen Sony BVM-X300.
HDR-videoer kan eventuelt også inneholde dynamiske metadata (HDR10+) i form av ITU-T T.35-terminalkoder eller SEI-hoder.

HDR-skaperverktøy

Her er noen eksempler på verktøy du kan bruke til å laste opp HDR-videoer på YouTube:

• DaVinci Resolve
  • Adobe Premiere Pro
  • Adobe After Effects
  • Final Cut Pro X

Vanlige problemer

Feil merking av fargerom

I filmindustrien er det vanlig å fremstille HDR-videoer i fargerommet DCI P3, med hvitpunktene DCI (~ D50) eller D65. Dette er ikke et format som støttes for forbrukerelektronikk. Ved fremstilling velger du Rec. 2020-primærfarger (Rec. 2100-standarden innebærer Rec. 2020-farger i mange apper).
En vanlig feil er å fremstille i P3 og deretter merke resultatet med Rec. 2020-primærfarger. Dette gir et overmettet utseende med nyanseforskyvninger.

Bedre kontroll over SDR-konvertering

Den automatiserte SDR-konverteringen på YouTube er et praktisk valg som kan gi gode resultater uten ekstra arbeid. Det kan imidlertid hende at den ikke gir perfekte resultater på avanserte videoklipp. Vi jobber med å oppnå bedre automatisert SDR-konvertering, slik at den fungerer bra på alle typer videomateriale.
Du kan gi informasjon til SDR-konverteringen på YouTube i form av en 3D-oppslagstabell (LUT, Look-Up Table). Slik oppretter du en LUT-fil:
  1. Last inn HDR-videoen i en fargegraderingsapp uten å bruke fargeadministrering.
  2. Still inn fremstillingsskjermen på Rec. 709-farge og Gamma 2.4-overføringsfunksjon.
  3. Bruk en eksisterende LUT-fil som konverterer fra Rec. 2020 + ST. 2084 til Rec. 709. I de påfølgende nodene endrer du primærkorrigeringer, kurver og «keys» for å oppnå ønsket utseende.
  4. Eksporter LUT-filen i formatet .cube til samme mappe som HDR-videoen.
  5. Velg både LUT-filen og HDR-videoen. Dra og slipp dem i metadataverktøyet.

Verktøyet bruker metadata for BVM-X300 og legger til LUT-filen for å gi informasjon til SDR-konverteringen.

Merk: Informasjonen som gis til SDR-konverteringen, omfatter for øyeblikket ingen romlige eller tidsmessige kontroller. Såkalte «power windows» og «keys» som involverer kontroller som blant annet uskarphet, kommer ikke til å fungere skikkelig. Det samme gjelder justeringer av individuelle scener.

Støy i skyggene

Ved fremstilling i PQ (ST 2084) er mye av signalområdet viet til skyggedetaljer. Med digitale kodeker på mellomnivå, som ProRes og DNxHR, bevares detaljene i hele bildeområdet. Videoene dine kan få en del støy i de mørkere bildeområdene, som kan maskeres visuelt av høylysområder i bildet.
Med YouTube-videobehandling kan du fjerne noe av støyen og dermed oppnå bithastigheter for strømming. Du kan få bedre kontroll ved å redusere støy i videoen før du gjør den klar for opplasting. Dette kan også hjelpe hvis videoen ser for «komprimert» ut når den strømmes.
Vi jobber kontinuerlig med å oppnå høyere kvalitet på YouTube-videoene, og dette inkluderer bedre håndtering av slike tilfeller.