Creative Commons

Wijzigingen in videotoeschrijvingen: Vanwege beperkt gebruik is de pagina met videotoeschrijvingen na september 2021 niet meer beschikbaar. Je kunt nog wel toeschrijvingen aan je video's toevoegen door de videobeschrijving te updaten.

Creative Commons-licenties zijn een standaardmethode waarmee creators iemand anders toestemming kunnen geven hun werk te gebruiken. YouTube-creators kunnen hun video's markeren met een CC BY-licentie van Creative Commons.

Als je je video met een CC BY-licentie markeert, behoud je je auteursrecht. Anderen mogen je werk hergebruiken volgens de door jou gekozen licentievoorwaarden.

Creative Commons op YouTube

Alle creators kunnen geüploade video's markeren met een Creative Commons-licentie.

De standaard YouTube-licentie blijft de standaardinstelling voor alle uploads. Je vindt de voorwaarden van de standaard YouTube-licentie in onze Servicevoorwaarden.

Creative Commons-licenties mogen alleen worden gebruikt voor 100% originele content. Als er een Content ID-claim is ingediend voor je video, kun je de video niet markeren met een Creative Commons-licentie.

Door je originele video te markeren met een Creative Commons-licentie, geef je de hele YouTube-community het recht om die video te hergebruiken en te bewerken.

Welke video's komen in aanmerking voor een Creative Commons-licentie

Je mag je geüploade video's alleen met een Creative Commons-licentie markeren als de video volledig bestaat uit content waarvoor jij de CC BY-licentie kunt verlenen. Enkele voorbeelden van licentieerbare content:

• Video's die je zelf hebt gemaakt
  • Andere video's die zijn gemarkeerd met een CC BY-licentie
  • Video's in het publieke domein