Als rechthebbende inkomsten genereren met Shorts

Deze functies zijn alleen beschikbaar voor partners die YouTube Studio Content Manager gebruiken en de nieuwe voorwaarden accepteren.

Als je als rechthebbende inkomsten wilt genereren met een Short, moet er voor de Short een actieve uploadclaim worden gemaakt en een uploadbeleid voor het genereren van inkomsten worden toegepast.

Je kunt inkomsten genereren met nieuw gemaakte Shorts als het je standaard uploadbeleid is om inkomsten te genereren Als je inkomsten wilt genereren met oudere Shorts die vóór februari 2023 zijn gemaakt, kun je daarvoor uploadclaims maken of opnieuw openen en een beleid voor het genereren van inkomsten toepassen.

Zorg voordat je claims maakt dat je bekend bent met het YouTube Shorts-beleid voor het genereren van inkomsten en dat je je eraan houdt.

Een claim maken voor een Short

Zo maak je rechtstreeks in Studio Content Manager een claim voor een Short:

1. Log in bij Studio Content Manager.
  2. Selecteer Video's in het linkermenu.
  3. Zoek de Short en klik op de titel.
  4. Selecteer op de pagina Videodetails in het linkermenu de optie Rechtenbeheer .
  5. Kies een uploadbeleid voor het genereren van inkomsten.
  6. Klik op OPSLAAN.

Zo maak je een claim voor een Short met een template voor contentlevering:

1. Log in bij Studio Content Manager.
  2. Selecteer Contentlevering in het linkermenu.
  3. Klik op het tabblad Templates.
  4. Download de template Webvideo - Updaten. Kom meer te weten over content aanleveren met templates.
  5. Plaats in de kolom video_id de lijst met video-ID's die je wilt updaten en in de kolom usage_policy het beleid Inkomsten genereren in alle landen (of de naam van een ander beleid dat inkomsten genereren toestaat).
    Opmerking: Je moet misschien ook een gekozen video- of itemtitel toevoegen aan de kolom Titel en het itemeigendom (bijvoorbeeld WW) aan de kolom Eigendom voor het geval er geen directe claim is gemaakt.
  6. Sla het bestand op.
  7. Ga terug naar de pagina Contentlevering en klik op het tabblad Mijn pakketten.
  8. Klik op VALIDEREN EN UPLOADEN om het bestand te valideren en uploaden.

Een gesloten claim opnieuw openen voor een Short

Je kunt als volgt een claim opnieuw openen die vanwege een auteursrechtclaim handmatig is gesloten:

1. Log in bij Studio Content Manager.
  2. Selecteer Geclaimde video's in het linkermenu.
  3. Klik in de filterbalk op Bron en danVideo's van partners en dan TOEPASSEN.
  4. Klik op de filterbalk en pas nog 2 filters toe:
    • YouTube Shorts en dan Ja en dan TOEPASSEN.
    • Claimstatus en dan Inactief en dan TOEPASSEN.
  5. Zoek de geclaimde video en klik op de titel.
  6. Klik onder Inactief - Van jou op DETAILS.
  7. Klik op CLAIM OPNIEUW OPENEN.

Net als voor lange video's zijn beleidsregels met matchvoorwaarden niet toegestaan als uploadbeleid. Je kunt wel geografische criteria voor gebieden en alleen in bepaalde landen/regio's inkomsten genereren.

Houd rekening met het volgende: Als je inkomsten wilt genereren met alle content op YouTube, waaronder Shorts, moet je kanaal voldoen aan het Beleid voor inkomsten genereren met YouTube-kanalen. Hierin vind je ook onze beleidsregels voor herhaalde en hergebruikte content. Kanalen moeten bovendien voldoen aan de Communityrichtlijnen, de Servicevoorwaarden en het Auteursrechtbeleid van YouTube en het Programmabeleid van Google AdSense.