Opbrengsten in Creator Music delen als rechthebbende

Creator Music is nu beschikbaar voor Amerikaanse creators in het YouTube-partnerprogramma (YPP). We willen de beschikbaarheid later uitbreiden naar YPP-creators buiten de VS.

Creator Music biedt creators nieuwe opties om muziek te gebruiken en inkomsten te genereren, terwijl houders van muziekrechten op nieuwe manieren inkomsten op YouTube kunnen genereren. Als je als rechthebbende aan de slag wilt met het delen van opbrengsten in Creator Music, doe je het volgende:

1. Bekijk welke van je geluidsopname-items in aanmerking komen voor het delen van opbrengsten.
  2. Bepaal of de gebruiksvoorwaarden voor het delen van opbrengsten beperkt of onbeperkt moeten zijn.

Lees voordat je aan de slag gaat de onderstaande informatie om het verschil tussen beperkt en onbeperkt gebruik te begrijpen.

Inzicht in de gebruiksvoorwaarden voor het delen van opbrengsten

Beperkt gebruik

Als je een track aanbiedt voor licentieverlening in Creator Music, wordt het delen van opbrengsten ook aangezet als het gebruik van de track door de creator als beperkt wordt gekwalificeerd. Beperkt gebruik betekent dat het gebruik van de track door de creator beperkt is tot 30 seconden in een video van minstens 3 minuten.

Als de creator meer dan 30 seconden van de track gebruikt of als de video korter is dan 3 minuten en er geen licentie is verleend voor de content, is de video niet beschermd tegen een auteursrechtclaim.

Opmerking: Beperkt gebruik is ook van toepassing op geluidsopname-items met 2 of meer eigenaren.

Onbeperkt gebruik

Onbeperkt gebruik in Creator Music betekent dat de creator elke hoeveelheid van je track kan gebruiken in een video met een willekeurige lengte. Onbeperkt gebruik is van toepassing als er geen licentiestrategie van toepassing is op je item of als je een licentiestrategie voor een item handmatig deactiveert.

Opmerking: Als in een video een track voor het delen van opbrengsten wordt gebruikt maar de creator het genereren van inkomsten niet aanzet voor de video, worden er toch inkomsten gegenereerd met de video. De opbrengsten gaan naar de rechthebbende van de track. Een eventueel blokkeringsbeleid blijft van toepassing.

Gebruiksiconen

In Creator Music worden tracks weergegeven met iconen die de gebruiksvoorwaarden van de track aangeven. Creators kunnen aan de hand van deze iconen snel begrijpen wat er met hun video gebeurt als ze een track gebruiken:

Komt in aanmerking voor opbrengsten delen. Als je de track gebruikt, kan de video opbrengsten delen met de rechthebbenden van de track.
Komt niet in aanmerking voor inkomsten genereren. Als je de track gebruikt, kun je geen inkomsten genereren met de video, maar blijft de video zichtbaar op YouTube.
Video wordt geblokkeerd. Als je de track gebruikt, is de video niet zichtbaar op YouTube.
Opmerking: Licentieerbare tracks worden in Creator Music weergegeven met een prijs ernaast.

Video's vinden waarvoor opbrengsten worden gedeeld

Het delen van opbrengsten is gebaseerd op een claimsysteem, vergelijkbaar met standaard Content ID-claims. In Studio Content Manager zie je een geclaimde video die opbrengsten deelt als een geautomatiseerde Content ID-claim met dezelfde oorsprong en hetzelfde claimtype als andere geclaimde video's. Video's met gedeelde opbrengsten worden echter weergegeven op de pagina Geclaimde video's  met het icoon Opbrengsten delen .

Ga als volgt te werk om een lijst te bekijken van geclaimde video's waarvoor de opbrengsten wordt gedeeld:

1. Log in bij Studio Content Manager.
  2. Selecteer Geclaimde video's in het linkermenu.
  3. Klik op de filterbalk  en dan Opbrengsten delen met uploader.

Zo verfijn je de zoekopdracht:

1. Klik op de filterbalk  en dan Type opbrengstenaandeel claimen en dan selecteer een van deze opties:
  2. Klik op TOEPASSEN.
Tip: Als je je inkomsten uit het delen van muziekopbrengsten wilt bekijken, exporteer je een lijst met geclaimde video's voor het delen van opbrengsten en koppel je de video-ID's aan de video-ID's in je maandelijkse financiële rapporten.

Beleid bekijken voor video's waarvan de opbrengsten worden gedeeld

Zodra je een geclaimde video hebt gevonden waarvan de opbrengsten worden gedeeld, kun je zien welk beleid hoort bij de items waarop de claims zijn gebaseerd.

1. Volg de stappen hierboven om video's te vinden waarvoor opbrengsten worden gedeeld.

2. Klik op de geclaimde video.

3. Selecteer op de detailpagina voor geclaimde video's de optie Beleid in het linkermenu.

• Beleid voor geclaimde video's: Het uiteindelijke beleid. Hier vind je ook beleid van andere partners, uploaders en beheerders.

• Jouw claims: Een lijst met het beleid dat van toepassing is op alle items die de video claimen.

• Plaats de cursor op het informatie-icoon om de details van het beleid te bekijken.

• Plaats de cursor op de titel van het item om de details van het item te bekijken.

• Overig (uploader): Claims: Beleid dat de uploader van de video heeft gekozen. De uploader is meestal een individuele creator.

• Beleid voor YouTube-beheerder: Beleid dat is toegepast door YouTube. Er worden mogelijk geen advertenties bij je video getoond in bepaalde gebieden waar we het beleid voor bijhouden toepassen, zoals bij muziekcontent.

Houd rekening met het volgende:
  • Beleid van andere partners die Content ID gebruiken wordt niet getoond, tenzij hun beleid van invloed is op dat van jou.
  • Soms wordt beleidsinformatie niet weergegeven omdat een beleid werd overschreven (bijvoorbeeld wanneer een beperkender beleid een minder beperkend beleid overschrijft).

Veelgestelde vragen over het delen van opbrengsten

Hoe zet ik het delen van opbrengsten uit voor items?
Als een item in aanmerking komt voor het delen van opbrengsten, kun je een licentiestrategie toepassen om het gebruik te beperken tot minder dan 30 seconden in video's van meer dan 3 minuten. Het is niet mogelijk om het delen van opbrengsten volledig uit te zetten voor items die in aanmerking komen.
Als een video een auteursrechtclaim heeft gekregen, worden de opbrengsten dan niet meer met de creator gedeeld?
Als een creator een video uploadt waarin een track voor het delen van opbrengsten wordt gebruikt alsook andere content van derden waarvoor een standaard auteursrechtclaim wordt ontvangen, blokkeert de standaard auteursrechtclaim het delen van opbrengsten bij die video (tenzij de creator de claim met succes betwist).
Kan ik een beleid bewerken voor geclaimde video's waarvoor opbrengsten worden gedeeld?
Ja, partners kunnen het beleid bewerken voor geclaimde video's met het delen van opbrengsten en de items die deze video's claimen. Dit kan ertoe leiden dat de video wordt geblokkeerd als de partner een blokkeringsbeleid toepast.
Is het delen van opbrengsten ook van toepassing op oudere video's?
Video's waarin content wordt gebruikt die vóór de datum van je Creator Music-amendement zijn geclaimd, komen niet in aanmerking voor het delen van opbrengsten. Maar vanaf de ingangsdatum van je Creator Music-amendement komt je video in aanmerking voor het delen van opbrengsten als je het eigendom van een item toevoegt aan een video die vóór die datum is geüpload.
Wat is de relatie tussen het recht om opbrengsten te delen en de geschiktheid voor licentieverlening?

Voor partners die het Creator Music-amendement hebben ondertekend:

• Als aan een item een licentiestrategie is toegewezen, komt het in aanmerking voor het delen van opbrengsten met beperkt gebruik (behalve voor licentiestrategieën die handmatig zijn gedeactiveerd door een partner).
  • Als er geen licentiestrategie is toegewezen aan een item, komt het item in aanmerking voor het delen van opbrengsten met onbeperkt gebruik.
Wanneer stopt het delen van opbrengsten voor een video?
Er zijn bepaalde scenario's waarin de opbrengsten van een video niet meer worden gedeeld:
  • Wijziging in eigendom van items: Bijvoorbeeld als het eigendom van het item is overgedragen aan een partner die het Creator Music-amendement niet heeft ondertekend. In dat geval wordt de claim omgezet naar een standaard Content ID-claim.
  • Beleidswijzigingen: Als het beleid voor het item bijvoorbeeld werd gewijzigd in Blokkeren.
  • Auteursrechtclaim van derden: Als een creator bijvoorbeeld een video uploadt met een track waarvoor opbrengsten worden gedeeld en andere content van derden gebruikt met een standaard auteursrechtclaim, wordt het delen van opbrengsten voor die video door de standaard auteursrechtclaim geblokkeerd (tenzij de creator de claim met succes betwist).

Meer informatie