Licenties voor tracks

Creator Music is nu beschikbaar voor Amerikaanse creators in het YouTube-partnerprogramma (YPP). We willen de beschikbaarheid later uitbreiden naar YPP-creators buiten de VS.
Opmerking: De functies die in dit artikel worden beschreven, zijn beschikbaar via een webbrowser.

Bij Creator Music kun je voor sommige tracks een licentie krijgen. Dit betekent dat creators vooraf een bedrag betalen (of niets voor bepaalde tracks) om muziek in de video te gebruiken en het hele opbrengstenaandeel van de video te behouden.

Muziek zoeken waarvoor je een licentie kunt krijgen

Zo vind je tracks waarvoor je een licentie kunt krijgen:

1. Log in een webbrowser in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer Creator Music in het linkermenu.
  3. Ga op de pagina Home of Browsen naar de zoekbalk en vul een zoekterm in, zoals de titel van het nummer of de naam van de artiest.
  4. Vink het vakje aan voor Licentie beschikbaar bovenaan de zoekresultaten.
Houd rekening met het volgende:
  • Op de homepage vind je licentieerbare tracks in Uitgelichte licentieerbare tracks.
  • Licentieerbare tracks worden weergegeven met een prijs ernaast.
  • Als je geen licentie wilt kopen, kun je met licentieerbare tracks misschien ook opbrengsten delen als je video voldoet aan de gebruiksvereisten voor het delen van opbrengsten.

Een licentie krijgen

Als je een licentieerbare track vindt, kun je er op verschillende manieren een licentie voor aanvragen:

• In Creator Music
  • Tijdens het uploaden
  • Na het uploaden
In Creator Music

Zo krijg je een licentie voor je tracks in Creator Music:

1. Log in een webbrowser in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer Creator Music in het linkermenu.
  3. Zoek een track waarvoor je een licentie wilt hebben.
  4. Klik op Meer acties '' en dan Licentie kopen.
  5. Bekijk de licentiegegevens.
    • Betaalde licenties: Klik op LICENTIE KOPEN en dan Voer betalingsgegevens in en dan NU BETALEN en dan TRACK DOWNLOADEN.
    • Kosteloze licenties: Klik op DOWNLOADEN.
  6. Als je de licentie wilt gebruiken, voeg je de licentie toe aan je video tijdens het uploaden.
Tijdens het uploaden

Als je een video uploadt met een Creator Music-track, moet je de licentie-informatie toevoegen aan het videobestand dat je uploadt. Je kunt ook een licentie kopen als je dat nog niet hebt gedaan. Je kunt dit allemaal doen op de pagina Video-elementen:

1. Upload een video in een webbrowser.
  2. Klik op de pagina Video-elementen in het gedeelte Muzieklicenties toevoegen op TOEVOEGEN.
  3. Zoek de tracks die je in de video hebt gebruikt.
    • Klik op Gekocht voor tracks die je al hebt gekocht.
    • Klik op Gedownload voor tracks die je hebt gedownload.
    • Klik op Opgeslagen voor tracks die je in je bibliotheek hebt opgeslagen.
  4. Voor gedownloade of opgeslagen tracks klik je op de prijs. Klik voor gekochte tracks op TOEVOEGEN en ga je verder met stap 6.
  5. Bekijk de licentiegegevens.
    • Betaalde licenties: Klik op LICENTIE KOPEN en dan Voer betalingsgegevens in en dan NU BETALENen dan LICENTIE TOEVOEGEN.
    • Kosteloze licenties: Klik op LICENTIE TOEVOEGEN.
  6. Kijk op de pagina Auteursrechtgegevens van de video of de licentie aan je video is toegevoegd.
    • Herhaal stap 2-5 hierboven om meer licenties toe te voegen.
  7. Klik op TERUG NAAR UPLOADEN om het uploadproces te af te ronden.

Houd ook hier rekening mee:

• Je kunt ook licenties toevoegen via de pagina Controles als Creator Music-tracks worden gevonden tijdens het controleproces. Klik op de pagina Controles op LICENTIE TOEVOEGEN en voltooi de stappen om een licentie te krijgen. Als je al een licentie hebt toegevoegd op de pagina Video-elementen, zie je de licentie op de pagina Controles.
  • Je kunt licenties die je hebt toegevoegd verwijderen en aan andere video's toevoegen. Dit kan als op de pagina Zichtbaarheid de privacyinstellingen van je video zijn ingesteld op Privé of Verborgen of als een video een concept is. Je kunt dit niet doen als een video op Openbaar is ingesteld. Meer informatie over licenties verwijderen
Na het uploaden

Nadat een video is gepubliceerd, heb je nog even de tijd om een licentie voor een track te krijgen. Zo vraag je een licentie aan na het uploaden:

1. Log in een webbrowser in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer Content in het linkermenu.
  3. Zoek de video met de track waarvoor je een licentie wilt hebben.
  4. Klik op de videothumbnail.
  5. Selecteer Auteursrecht  in het linkermenu.
    • Betaalde licenties: Klik op LICENTIE KOPEN en dan Voer betalingsgegevens in en dan NU BETALEN.
    • Kosteloze licenties: Klik op LICENTIE TOEVOEGEN.

Tip: Bekijk het betalingsbewijs dat je per e-mail hebt gekregen voor belangrijke informatie over hoe je de licentie gebruikt. Je kunt ook gebruiksinformatie bekijken in Creator Music. Meer informatie over gebruiksinformatie voor licenties

Een licentie verwijderen

Als de privacyinstellingen van een video zijn ingesteld op Privé of Verborgen of als een video een concept is, kun je licenties die je aan die video hebt toegevoegd verwijderen en aan andere video's toevoegen. Je kunt dit niet doen als een video op Openbaar is ingesteld.

Zo verwijder je een licentie:

1. Log in een webbrowser in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer Content in het linkermenu.
  3. Zoek de video met de licentie die je wilt verwijderen.
  4. Plaats de cursor op Licentie toegevoegd in de kolom Beperkingen.
  5. Klik op CONTROLEREN.
  6. Klik op Acties '' en dan Licentie verwijderen.
  7. Klik op LICENTIE VERWIJDEREN.
Als je een licentie hebt verwijderd, wordt de licentieerbare track die in de video wordt gebruikt niet meer beschermd tegen auteursrechtclaims. Bekijk meer informatie over hoe je geclaimde content verwijdert uit video's.

Meer informatie