Users can now migrate Google Podcasts subscriptions to YouTube Music or to another app that supports OPML import. Learn more here

Hitta faktakontroller i sökresultat

Så här ser faktakontroller ut

I Google Sök

Om en webbplats har publicerat en faktakontroll av ett påstående som är relaterad till sökningen kan en ruta visas i sökresultatet. I den rutan ser du

• vilket påstående som har kontrollerats
  • den som är ansvarig för påståendet
  • namnet på utgivaren som har utfört faktakontrollen
  • en sammanfattning av utgivarens faktakontroll.

På Google Bilder

När en bild kommer från en relaterad sida med faktakontrollerat innehåll kan följande visas:

I sökresultaten:

• texten Faktakontroll på miniatyren
  • namnet på domänen som har utfört faktakontrollen

När du har valt en bild i sökresultaten:

• påståendet
  • namnet på faktakontrollens utgivare
  • en sammanfattning av utgivarens faktakontroll.

I Google Nyheter

Du kan hitta artiklar med faktakontroller utförda av nyhetsutgivare på följande platser på Google Nyheter:

• Huvudnyheter: de här artiklarna har etiketten Faktakontroll.
  • Allt om ämnet Allt om ämnet: det finns ett särskilt avsnitt som heter Faktakontroll.
  • På en dator: kortet Faktakontroll på Google Nyheter är tillgängligt i vissa länder.

Om du anser att en faktakontroll inte stämmer

Google utför inga faktakontroller. Om du anser att en faktakontroll inte stämmer kontaktar du ägaren av webbplatsen där den publicerades.

Anmäla spam och otillåten användning

Om du anser att information som visas i sökresultaten är spam, till exempel olämpligt innehåll och betalda länkar, kan du skicka feedback till oss. Den hjälper oss att åtgärda problemet, men du får inte svar personligen.

I Google Sök

1. Välj Feedback under faktakontrollen.
  2. Förklara vad problemet är och välj Skicka.

I Google Nyheter

I appen

1. Öppna appen Google Nyheter Google Nyheter på telefonen.
  2. Tryck på menyn Meny uppe till vänster.
  3. Scrolla nedåt och tryck på Hjälp och feedback följt avSkicka feedback.
  4. Förklara vad problemet är och tryck på Skicka Skicka.

På datorn

1. Besök Google Nyheter.
  2. Rulla till nedre delen av sidan och klicka på Skicka kommentarer.
  3. Förklara vad problemet är och klicka på Skicka.

Så här avgör Google vad som är en faktakontroll

Om en faktakontroll uppfyller vissa krav visar Google automatiskt en sammanfattning av kontrollen. Följande krav måste uppfyllas:

• Faktakontrollens utgivare måste vara en pålitlig informationskälla (detta avgörs enligt en algoritm).
  • Innehållet måste tydligt visa
    • vilka påståenden som kontrolleras
    • slutsatser om påståendena
    • hur slutsatserna nåddes
    • citat och huvudsakliga informationskällor.

Tänk på att Google inte stödjer dessa faktakontroller.

Om du är utgivare läser du mer om hur Google avgör vad som är faktakontrollerat innehåll. Om du är en utvecklare kan du läsa om hur du lägger till strukturerad data på sidan.