Users can now migrate Google Podcasts subscriptions to YouTube Music or to another app that supports OPML import. Learn more here

Låsa SafeSearch för konton, enheter och nätverk du hanterar

Om du hanterar konton, enheter eller nätverk kan SafeSearch hjälpa dig att filtrera bort explicit innehåll från Googles sökresultat. Om du vill hålla SafeSearch aktiverat och hindra användare från att ändra inställningen kan du låsa SafeSearch.

Obs! Den här artikeln riktar sig till den som hanterar SafeSearch-inställningar åt någon annan. Om du vill ändra SafeSearch-inställningarna i ditt eget konto följer du anvisningarna för att filtrera bort explicita sökresultat eller göra dem oskarpa med SafeSearch.

Du kan låsa SafeSearch för

• konton du hanterar som förälder, vårdnadshavare eller skoladministratör
  • enheter du hanterar, inklusive Chromebook, Windows, Mac och Linux
  • nätverk som du hanterar i skolan, på jobbet eller hemma.

Låsa SafeSearch för enheter du hanterar

Om du kontrollerar ditt barns enhet via Family Link
Om du är förälder i barnets Google-familjegrupp kan du hålla SafeSearch aktiverat för barnets konto. Läs mer om Sök och ditt barns Google-konto.
Om du hanterar enheter via Google Workspace for Education

Om du är Google Workspace for Education-administratör läser du om hur du styr åtkomst till Googles tjänster efter ålder.

Om du hanterar en Chromebook
Om du är administratör och hanterar principer i Chrome via Googles administratörskonsol kan du ange SafeSearch-inställningar på enhetsnivå. Läs mer om hur du ställer in principer för användare och webbläsare i Chrome.
Om du hanterar en Mac-, Windows- eller Linux-enhet

Om du vill låsa SafeSearch på en annan enhet som du hanterar, till exempel en PC eller Macbook, kan du mappa Google-domäner till forcesafesearch.google.com.

Vi rekommenderar det här alternativet om du har teknisk bakgrund.

Mappa Google-domäner till forcesafesearch.google.com

Med den här metoden tillämpas SafeSearch VIP så att alla användare i nätverket tvingas att använda SafeSearch på Google Sök samtidigt som det går att använda en säker anslutning via HTTPS. Förkortningen VIP i SafeSearch VIP syftar på en virtuell IP-adress som kan dirigeras internt till flera Google-servrar. Vi visar SafeSearch-resultat för alla förfrågningar vi tar emot via denna VIP, inklusive

• Google-sökningar
  • bildsökningar
  • videosökningar.

SafeSearch VIP fungerar i alla webbläsare på enheten. Användare som är administratörer på enheten kan ångra den här ändringen. Så här gör du:

I Windows

Öppna värdfilen

1. I Windows klickar du på Windows-tangenten.
  2. Ange Anteckningar.
  3. Högerklicka på Anteckningar följt av Kör som administratör.
    • När Windows frågar om du vill göra ändringar klickar du på Ja.
  4. Öppna värdfilen i Anteckningar.
    • I de flesta Windows-installationer hittar du den via C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts.

Spara värdfilen

1. Öppna kommandotolken genom att klicka på Start-menyn.
  2. Ange cmd.
  3. Tryck på Retur.
  4. Ange kommandot ping forcesafesearch.google.com.
    • Skriv upp IP-adressen.
    • Exempel på IP-adress: 216.239.38.120.
  5. Skapa en post i slutet av värdfilen med IP-adressen du hämtade. Till exempel: 216.239.38.120 www.google.com #forcesafesearch.
    • Kopiera den här raden för alla av Googles lands- eller regionsdomäner som du tror att användarna använder, till exempel www.google.co.uk.
  6. Spara värdfilen.

Bekräfta att SafeSearch-filtrering är aktiverat genom att öppna google.com/safesearch. Kontrollera att SafeSearch-filtrering är aktiverat som standard och inte kan stängas av.

Tips! Om Windows är installerat på en annan plats på din PC kan du hitta värdfilen genom att ange följande kommando i kommandotolken: cd /d %systemroot%\system32\drivers\etc.

I MacOS
  1. Öppna Terminal.
  2. Ange kommandot ping forcesafesearch.google.com.
    • Skriv upp IP-adressen.
    • Exempel på IP-adress: 216.239.38.120.
  3. Ange kommandot sudo nano /private/etc/hosts.
  4. Skapa en post i slutet av värdfilen med IP-adressen du hämtade. Till exempel: 216.239.38.120 www.google.com #forcesafesearch.
    • Kopiera den här raden för alla av Googles lands- eller regionsdomäner som du tror att användarna använder, till exempel www.google.co.uk.
  5. Spara värdfilen.

Bekräfta att SafeSearch-filtrering är aktiverat genom att öppna google.com. Kontrollera att SafeSearch-filtrering är aktiverat som standard och inte kan stängas av.

I Linux
  1. Öppna Terminal.
  2. Ange kommandot ping forcesafesearch.google.com.

• Skriv upp IP-adressen.
    • Exempel på IP-adress: 216.239.38.120.
  3. Ange kommandot sudo nano /etc/hosts.
  4. Skapa en post i slutet av värdfilen med IP-adressen du hämtade. Till exempel: 216.239.38.120 www.google.com #forcesafesearch.
    • Kopiera den här raden för alla av Googles lands- eller regionsdomäner som du tror att användarna använder, till exempel www.google.co.uk.
  5. Spara värdfilen.

Bekräfta att SafeSearch-filtrering är aktiverat genom att öppna google.com. Kontrollera att SafeSearch-filtrering är aktiverat som standard och inte kan stängas av.

Låsa SafeSearch för ett nätverk på en skola, en arbetsplats eller hemma

Om du hanterar ett nätverk på en skola, en arbetsplats eller hemma kan du tvångsaktivera SafeSearch-filtrering för alla webbläsare och enheter i nätverket. Då tillämpas den virtuella IP-adressen för SafeSearch på alla Google-domäner du inkluderar i konfigurationen. Detta kan inte ändras på webbläsarnivå.

Så här tvångsaktiverar du SafeSearch-filtrering för nätverket:

Rapportera stötande innehåll

Om du upptäcker explicit innehåll trots att du har aktiverat SafeSearch rapporterar du innehållet.