Users can now migrate Google Podcasts subscriptions to YouTube Music or to another app that supports OPML import. Learn more here

Utvärdera information som du hittar med Google

Det finns mycket information online och det kan vara svårt att utvärdera det du hittar. Med hjälp av dessa tips kan du ta reda på mer om innehåll som du hittar online.

Läs mer om en källa

När du hittar information online kan du använda Google för att ta reda på mer om källan. Ha detta i åtanke:

• Vad är det för källa?
  • Är den kunnig om ämnet?
  • Varför delar den denna information?

Med hjälp av dessa tips kan du bli bättre på att utvärdera källor.

Få reda på vad andra säger om källan

När du söker efter information bör du granska källor som du inte känner igen eller vill veta mer om. Du kan använda Om resultatet eller göra en sökning med -site.

Obs! Om resultatet är bara tillgängligt på engelska.

Med funktionen Om resultatet kan du ta reda på

• vad det står om källan i högkvalitativa onlineuppslagsverk
  • hur källan framställer sig
  • vad som sägs om källan på andra webbplatser

Få reda på mer om källor med Om resultatet.

Du kan också göra en sökning med -site. Med det här sökalternativet tas sidor från källans webbplats bort från sökresultaten. Om du till exempel vill veta mer om Världshälsoorganisationen från andra källor söker du efter Världshälsoorganisationen -site:who.int.

Tips! Du kanske inte alltid får så många resultat när du söker efter en källa. Det kan betyda att källan är ny, inte välkänd eller att det inte har skrivits så mycket om den.

Söka efter författaren

Om du vill veta mer om innehållets källa söker du efter författaren eller organisationen som hen är kopplad till. Du kan få mer information om vad hen har skrivit eller vad andra säger om hen. När du söker kan du

• utvärdera författarens och organisationens trovärdighet och expertis
  • använda resurser som högkvalitativa onlineuppslagsverk för att läsa mer och hitta ytterligare informationskällor
  • kolla på konton på sociala medier för att få en uppfattning om vad de lägger upp.
Utvärdera publiceringsdatumet

Du kan bedöma om ett visst innehåll är relevant utifrån publiceringsdatumet om det är tillgängligt. Ha detta i åtanke:

• Äldre information kanske inte är lika relevant för ämnen som förändras med tiden.
  • Över tid förbättras ibland kvaliteten på den information som är tillgänglig på webben. Det kan ta tid innan källor publicerar tillförlitlig information om aktuella händelser och ämnen som medicinska tillstånd och behandlingar.

När du gör en sökning kan Google visa ett uppskattat uppdaterings- eller publiceringsdatum bredvid vissa resultat. Länken Mer om den här sidan, under Om Resultatet, visar även datumet då webbplatsen först indexerades av Google. Med hjälp av dessa datum kan du bedöma relevans och trovärdighet.

Hitta informationspaneler om källan

Bredvid vissa resultat visas en informationspanel med uppgifter om var informationen kommer från.

• För vissa ämnen, till exempel hälsorelaterade ämnen, kan det finnas informationspaneler som placerar källan i ett sammanhang för att du ska förstå var innehållet kommer från.
  • Informationspaneler kan förklara hur innehållet har finansierats, till exempel av myndigheter eller genom offentlig finansiering.

Läs mer om en bild

I avsnittet Om bilden finns information om bilderna på sidan. Den visar när en bild sågs för första gången av Google, med en länk till sidan Om bilden. Läs mer om en bild.

Kolla vad andra tycker om ett ämne

När du har utvärderat källan kan du också se vad andra källor säger om ämnet för att avgöra hur trovärdig informationen är. Vissa webbplatser kopierar information utan att själva granska den och delar på så sätt information som kan vara falsk eller vilseledande. Med hjälp av dessa tips kan du bli bättre på att utvärdera ämnen.

Få reda på vad andra säger om ett ämne

Det finns verktyg och funktioner i Sök som hjälper dig att ta reda på mer om ett ämne. Du kan till exempel använda Om resultatet för att

• se vad andra källor säger om ämnet
  • hitta relaterade nyheter.

Läs mer om ett ämne med Om resultatet.

Söka efter ämnet på andra sätt

Om du inte hittar informationen du är ute efter kan du söka efter ämnet på olika sätt. Ha detta i åtanke:

• Börja med en allmän sökning och gör den sedan mer specifik.
  • Använd neutrala termer. Sök till exempel efter ”katter som husdjur” i stället för ”är katter bra husdjur”.
  • Använd Om resultatet för att se vilka sökord som visas i varje resultat (till exempel ”katter” och ”bra” jämfört med ”katter” och ”dåliga”).
  • Testa olika söktermer.
  • Om du gör flera sökningar på ett ämne och inte får så många relevanta resultat kan det hända att ämnet är för nytt eller att det inte har skrivits så mycket om det. Du kan behöva vänta och söka igen senare.
  • Utforska resultat från flera källor och inte bara toppresultatet.
Använda nyhetskällor för att hitta ny information

Få reda på vad nyhetskällor säger om ett ämne. Google prioriterar aktuella nyhetsresultat från tillförlitliga källor, vilket kan hjälpa dig att hitta användbara resultat snabbare. Du kan använda nyhetskällor för att kontrollera information om ett ämne. Testa de här tipsen:

• Välj Nyheter under sökfältet i en sökning på Google för att hitta nyhetsartiklar som är relevanta för ämnet.
  • Om du vill hitta innehåll och bakgrundsinformation från ytterligare nyhetskällor väljer du Allt om ämnetGoogle Nyheter.
  • Du kan även hitta opinionsartiklar där författaren ger sitt perspektiv på ämnet. Opinionsartiklar märks ofta med en opinionsetikett.
  • Använd avsnittet Huvudnyheter på Google Sök. När Google identifierar en nyhetsorienterad sökfråga matchar den sökningen mot relevant och kvalitativt nyhetsinnehåll.
Använda faktakontroller

Faktakontroller från oberoende organisationer visas för vissa ämnen. I Googles produkter kan du se utdrag från faktakontroller eller informationspaneler när det finns relevanta artiklar från faktagranskare. Du kan även söka efter faktakontroller om du vill hitta pålitlig information.

Läs mer om Google Fact Check Explorer.

Hitta informationspaneler om ett ämne

I vissa av Googles produkter finns informationspaneler med mer information om ett visst ämne. En informationspanel kan innehålla

• information om ämnen och situationer som är pågående
  • länkar till faktakontroller från oberoende organisationer
  • länkar till referensartiklar.

Om informationen i den här artikeln

Dessa tips är baserade på

• Civic Online Reasoning (COR), en läroplan som utvecklats av Stanford History Education Group
  • SIFT-ramverket som utvecklats av Mike Caulfield
  • Digital Image Guide-ramverket (DIG) som utvecklats av Dana Thompson.

Dessa källor ger dig strategier för att hitta tillförlitliga källor, upptäcka felaktig information och hitta information som antingen bekräftar eller motbevisar påståenden du hittar online. Google fortsätter att forska och konsultera experter från hela världen för att förbättra vägledningen på den här sidan.