Users can now migrate Google Podcasts subscriptions to YouTube Music or to another app that supports OPML import. Learn more here

Googlen avulla löydetyn tiedon arviointi

Verkossa on paljon tietoa, ja sen arviointi voi olla hankalaa. Näiden vinkkien avulla voit saada lisätietoa verkosta löytämästäsi sisällöstä.

Lisätiedon kerääminen lähteestä

Kun löydät tietoa verkosta, voit tutustua lähteeseen tarkemmin Googlen avulla. Kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:

• Mikä on tiedon lähde
  • Onko lähteellä tietämystä aiheesta
  • Miksi lähde jakaa tietoa

Voit arvioida lähdettä näiden vinkkien avulla.

Mitä muut sanovat lähteestä

Kun haet tietoa, tarkista sinulle tuntemattomien tulosten lähde. Voit käyttää Tietoja tästä tuloksesta ‐ominaisuutta tai tehdä -site-haun.

Tärkeää: Tietoja tästä tuloksesta on saatavilla vain englanniksi.

Tietoja tästä tuloksesta ‐ominaisuuden avulla voit arvioida seuraavia asioita:

• Mitä verkon laadukkaissa tietosanakirjoissa sanotaan lähteestä
  • Miten lähde kuvaa itseään
  • Mitä muut sivustot sanovat lähteestä

Lue lisää lähteestä valitsemalla "Tietoja tästä tuloksesta".

Voit myös tehdä -site-haun. Tämä hakuvaihtoehto poistaa lähdesivuston sivut hakutuloksistasi. Voit esimerkiksi lukea, mitä muut lähteet sanovat Maailman terveysjärjestöstä tekemällä haun World Health Organization -site:who.int.

Vinkki: Tuloksia saattaa löytyä vain vähän, kun haet lähdettä. Tämä voi tarkoittaa, että lähde on uusi, ei kovin hyvin tunnettu tai siitä ei ole kirjoitettu paljoa.

Kirjoittajan hakeminen

Saat lisätietoa sisällön lähteestä hakemalla kirjoittajaa tai hänen organisaatiotaan Googlesta. Näet ehkä muita samasta lähteestä peräisin olevia kirjoituksia tai muiden mielipiteitä lähteestä. Haulla voit tehdä seuraavaa:

• Arvioida kirjoittajan ja organisaation uskottavuutta tai asiantuntemusta.
  • Käyttää materiaaleja, esim. laadukkaita verkkotietosanakirjoja, ja saada niiden avulla lisää tietoa ja uusia lähteitä.
  • Tarkistaa sosiaalisen median tilit, jotta näet, millaista sisältöä lähteestä julkaistaan.
Julkaisupäivän huomioiminen

Voit arvioida sisältöä julkaisupäivän perusteella, jos se on saatavilla. Kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:

• Tiedot voivat vanhentua, jos aihe kehittyy.
  • Joskus verkosta löytyvien tietojen laatu paranee ajan myötä. Luotettavan tiedon julkaiseminen viimeaikaisista tapahtumista ja esimerkiksi sairauksista ja hoidoista voi viedä pidemmän aikaa.

Kun teet haun, Google voi näyttää tulosten vieressä arvioidun päivityksen ajankohdan tai julkaisupäivän. Tietoja tästä tuloksesta ‑ominaisuuden Lue lisää tästä sivusta ‐linkki näyttää päivämäärän, jolloin Google on lisännyt sivuston hakemistoon ensimmäisen kerran. Näiden päivämäärien avulla voit arvioida, onko tieto relevanttia ja pitääkö se paikkansa.

Lähteen tietopaneelien etsiminen

Joidenkin tulosten vieressä on tietopaneeleja, joissa kerrotaan, mistä tiedot ovat peräisin.

• Esim. terveyttä koskevissa aiheissa saatat joskus nähdä tietopaneeleja, joiden kontekstista saat lisätietoa siitä, mistä sisältö on peräisin.
  • Tietopaneeleissa voidaan kertoa, mistä sisällön rahoitus tulee, esimerkiksi valtiolta tai yleisöltä.

Kuvan tietojen katseleminen

Tietoa kuvasta ‐osio sisältää tietoa sivulla olevista kuvista. Siellä kerrotaan, milloin Google on nähnyt kuvan ensimmäisen kerran, ja se sisältää linkin Tietoa kuvasta ‐sivulle. Lue lisää kuvasta.

Mitä muut sanovat aiheesta

Kun olet arvioinut lähteen, voit arvioida tiedon luotettavuutta katsomalla, mitä muut lähteet sanovat aiheesta. Jotkin sivustot esimerkiksi kopioivat tietoa eivätkä etsi sitä itse, jolloin tiedot voivat olla vääriä tai harhaanjohtavia. Voit arvioida aihetta näiden vinkkien avulla.

Mitä muut sanovat aiheesta

Haussa on työkaluja ja ominaisuuksia, jotka auttavat lisätiedon etsimisessä. Esimerkiksi "Tietoja tästä tuloksesta" ‐ominaisuuden avulla voit tehdä seuraavaa:

• Katsoa, mitä muut lähteet kertovat aiheesta
  • Etsiä muita aiheeseen liittyviä uutisia

Lue lisää aiheesta valitsemalla Tietoja tästä tuloksesta.

Aiheen hakeminen muilla tavoin

Jos et löydä haluamaasi tietoa, hae aihetta useilla eri tavoilla, jotta saat laajasti hyödyllistä tietoa. Kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:

• Aloita yleisellä haulla ja tarkenna sitä tarpeen mukaan.
  • Käytä neutraaleja termejä. Hae esimerkiksi "kissat lemmikkeinä" sen sijaan että hakisit "ovatko kissat hyviä lemmikkejä".
  • Käytä Tietoja tästä tuloksesta ‑ominaisuutta, niin näet, mitkä hakutermit esiintyvät kussakin tuloksessa (esim. "kissat" ja "hyvä" vs. "kissat" ja "huono").
  • Kokeile eri hakutermejä.
  • Jos kokeilet useita aihetta koskevia hakuja, mutta saat vain vähän tuloksia, aihe voi olla liian uusi tai siitä ei välttämättä ole kirjoitettu paljoa. Sinun täytyy ehkä odottaa ja hakea uudelleen myöhemmin.
  • Katso tuloksia useista lähteistä, ei vain ylimmistä tuloksista.
Uusimpien tietojen löytäminen uutislähteistä

Katso, mitä uutislähteet sanovat aiheesta. Google priorisoi ajankohtaisiin uutisiin liittyviä tietoja luotetuista lähteistä, minkä ansiosta voit löytää hyödyllisiä tuloksia nopeammin. Uutislähteiden avulla voit vahvistaa aiheeseen liittyviä tietoja. Kokeile näitä vinkkejä:

• Löydät tiettyyn aiheeseen liittyviä uutisartikkeleita valitsemalla Google Haun hakukentän alta Uutiset.
  • Löydät sisältöä ja taustaa muista uutislähteistä valitsemalla Google Uutisissa Muut artikkelit aiheesta.
  • Saatat myös löytää mielipideartikkeleita, joista selviää kirjoittajan näkökulma aiheeseen. Jos artikkeli on mielipideartikkeli, sillä on usein tunniste Mielipide.
  • Käytä Google Haun Pääuutiset-osiota. Kun Google tunnistaa uutistyyppisen hakulausekkeen, se tarjoaa tuloksissa relevanttia ja laadukasta uutissisältöä.
Faktantarkistusten käyttö

Joidenkin aiheiden yhteydessä näkyy riippumattomien organisaatioiden faktantarkistustietoja. Googlen tuotteissa voi näkyä faktantarkistuskatkelmia tai tietopaneeleja, kun saatavilla on aiheeseen liittyviä artikkeleita faktantarkistajilta. Voit myös hakea faktantarkistajien sisältöä, jotta löydät luotettavaa tietoa.

Lue lisää Googlen Fact Check Explorer ‑työkalusta.

Tietopaneelien etsiminen aiheesta

Joissain Googlen tuotteissa on tietopaneeleja, joissa kerrotaan enemmän aiheesta. Tietopaneelissa voi näkyä seuraavia tietoja:

• Onko tilanne vielä kesken
  • Linkkejä riippumattomien organisaatioiden faktantarkistuksiin
  • Linkkejä viiteartikkeleihin

Tietoa tämän artikkelin sisällöstä

Vinkit perustuvat seuraaviin lähteisiin:

• Stanford History Education Groupin kehittämä Civic Online Reasoning (COR) ‑kurssi
  • Mike Caulfieldin kehittämä SIFT-kehys
  • Dana Thompsonin kehittämä Digital Image Guide (DIG) ‑kehys

Nämä lähteet tarjoavat strategioita luotettavien lähteiden etsimiseen, misinformaation tunnistamiseen ja verkosta löytyvien väitteiden vahvistamiseen tai hylkäämiseen. Google jatkaa tutkimusta ja konsultointia eri puolilla maailmaa olevien asiantuntijoiden kanssa, jotta tämän sivun ohjeista olisi enemmän hyötyä.

Muita lähteitä