Users can now migrate Google Podcasts subscriptions to YouTube Music or to another app that supports OPML import. Learn more here

Evaluer oplysninger, som du finder med Google

Der er mange oplysninger online, og det kan være vanskeligt at vurdere det, du finder. Du kan bruge disse tips til at få flere oplysninger om det indhold, du finder online.

Få flere oplysninger om en kilde

Når du finder oplysninger på nettet, kan du bruge Google til at få flere oplysninger om en kilde. Du kan overveje følgende:

• Hvad kilden er
  • Om kilden har stor viden om emnet
  • Hvorfor kilden deler disse oplysninger

Brug disse tips til at få flere oplysninger om, hvordan du vurderer en kilde.

Se, hvad andre siger om kilden

Når du søger efter oplysninger, kan du tjekke kilden til de resultater, du ikke er bekendt med, eller som du vil have flere oplysninger om. Du kan bruge "Om dette resultat" eller foretage en søgning af typen -site.

Vigtigt! "Om dette resultat" er kun tilgængelig på engelsk.

Funktioner som "Om dette resultat" kan hjælpe dig med at vurdere:

• Hvad onlineleksikoner af høj kvalitet siger om en kilde
  • Hvordan en kilde beskriver sig selv
  • Hvad andre websites siger om en kilde

Få flere oplysninger om en kilde ved hjælp af "Om dette resultat".

Du kan også foretage en søgning af typen -site. Denne søgemulighed fjerner sider fra kildens website fra dine søgeresultater. Hvis du f.eks. vil have flere oplysninger om Verdenssundhedsorganisationen WHO fra andre kilder, kan du søge efter Verdenssundhedsorganisationen -site:who.int.

Tip! Du får muligvis ikke altid så mange resultater, når du søger efter en kilde. Dette kan betyde, at en kilde er ny, at den ikke er kendt, eller at der ikke er skrevet ret meget om den.

Søg efter forfatteren

Du kan få flere oplysninger om kilden til indholdet ved at foretage en Google-søgning efter den tilknyttede forfatter eller organisation. Du kan få oplysninger om, hvad kilden ellers har skrevet, eller hvad andre siger om kilden. I din søgning kan du:

• Vurdere forfatterens og organisationens troværdighed eller ekspertise.
  • Bruge ressourcer som f.eks. onlineleksikoner til at få flere oplysninger og finde flere informationskilder.
  • Tjekke konti på de sociale medier for at få en fornemmelse af, hvad kilden uploader.
Få flere oplysninger ud fra udgivelsesdatoen

Du kan vurdere relevansen af et indholdselement baseret på udgivelsesdatoen, hvis den er tilgængelig. Du kan overveje følgende:

• Ældre oplysninger er muligvis ikke så relevante for emner, der ændrer sig over tid.
  • Nogle gange bliver kvaliteten af oplysninger på nettet bedre med tiden. Det kan tage lidt tid, før kilder udgiver pålidelige oplysninger om nye hændelser og emner som f.eks. sygdomme og behandling.

Når du foretager en søgning, kan Google muligvis vise en estimeret opdaterings- eller udgivelsesdato ud for nogle resultater. Under "Om dette resultat" viser linket "Mere om denne side" også den dato, hvor websitet først blev indekseret af Google. Du kan bruge disse datoer til at vurdere relevans og troværdighed.

Find infopaneler om kilden

Ud for visse resultater vises der oplysningspaneler med oplysninger om, hvor oplysningerne stammer fra.

• For nogle emner, f.eks. sundhedsrelaterede emner, kan du muligvis finde infopaneler med kontekst om kilden, der kan hjælpe dig med at forstå, hvor indholdet kommer fra.
  • Infopaneler kan forklare, hvor finansieringen af indholdet kommer fra, f.eks. offentlig eller statslig økonomisk støtte.

Få flere oplysninger om et billede

Sektionen "Om billedet" indeholder oplysninger om billeder på siden. Den viser, hvornår et billede først blev set af Google, og indeholder et link til siden "Om billedet". Få flere oplysninger om et billede.

Se, hvad andre siger om et emne

Når du har vurderet kilden, kan du også vurdere, hvad andre kilder siger om et emne, for at afgøre, hvor troværdige oplysningerne er. Nogle websites kopierer f.eks. oplysninger og tjekker dem ikke selv, hvilket betyder, at de deler oplysninger, der kan være falske eller vildledende. Brug disse tips til at få flere oplysninger om, hvordan du vurderer et emne.

Se, hvad andre siger om et emne

Der findes værktøjer og funktioner i Søgning, som hjælper dig med at få flere oplysninger om et emne. "Om dette resultat" kan f.eks. hjælpe dig med at:

• Se, hvad andre kilder siger om et emne
  • Finde relateret nyhedsdækning

Få flere oplysninger om et emne ved hjælp af "Om dette resultat".

Søg efter emnet på andre måder

Hvis du ikke finder de oplysninger, du leder efter, kan du søge efter et emne på forskellige måder for at få et bredt udvalg af nyttige oplysninger. Du kan overveje følgende:

• Start med en generel søgning, og bliv derefter mere specifik.
  • Brug neutrale termer. Søg f.eks. efter "katte som kæledyr" i stedet for "er katte gode kæledyr".
  • Brug "Om dette resultat" til at tjekke, hvilke af dine søgetermer der vises i hvert resultat (f.eks. "katte" og "gode" i forhold til "katte" og "dårlige").
  • Prøv forskellige søgetermer.
  • Hvis du prøver flere søgninger på et emne og ikke får særlig mange relevante resultater, er emnet muligvis for nyt, eller der er ikke skrevet særlig meget om det. Du skal muligvis vente og søge igen senere.
  • Se resultater fra flere kilder, ikke bare topresultaterne.
Tjek nyhedskilder for at finde de seneste oplysninger

Find ud af, hvad nyhedskilder siger om et emne. Google prioriterer rettidige nyhedsresultater fra pålidelige kilder, hvilket kan hjælpe dig med at finde nyttige resultater hurtigere. Du kan bruge nyhedskilder til at bekræfte oplysninger om et emne. Prøv disse tips:

• Du kan finde nyhedsartikler, der er relevante for et emne, ved at vælge Nyheder under søgefeltet i en Google-søgning.
  • Du kan finde indhold og baggrund fra andre nyhedskanaler i Google Nyheder ved at vælge Se mere.
  • Du kan også finde meningsartikler, der udtrykker forfatterens perspektiv på et emne. 'Etiketten "Debat" vises ofte, hvis en artikel er et udtryk for en mening.
  • Brug sektionen "Tophistorier" i Google Søgning. Når Google registrerer, at en søgeforespørgsel er nyhedsorienteret, matches søgningen med relevant nyhedsindhold af høj kvalitet, som Google viser.
Brug faktatjek

Der vises oplysninger om faktatjek fra uafhængige organisationer for nogle emner. I Google-produkter kan du muligvis finde faktatjek eller infopaneler, når der er artikler fra faktatjekkere, som er relevante for et emne. Du kan også søge efter indhold fra faktatjekkere som en hjælp til at finde pålidelige oplysninger.

Få flere oplysninger om Googles Fact Check Explorer.

Find infopaneler om et emne

I nogle Google-produkter kan du finde infopaneler med oplysninger om et emne. Et infopanel kan vise følgende:

• Emner, der stadig er under udvikling.
  • Links til faktatjek fra uafhængige organisationer.
  • Links til relaterede artikler.

Om oplysningerne i denne artikel

Disse tips er inspireret af:

• COR-pensummet (CORIC Online Reasoning), der er udviklet af Stanford History Education Group
  • SIFT-metoden, der er udviklet af Mike Caulfield
  • DIG-metoden (Digital Image Guide), der er udviklet af Dana Thompson

Disse kilder giver strategier til at finde pålidelige kilder, gennemskue misinformation og finde evidens til understøttelse eller afvisning af påstande, du finder på nettet. Google fortsætter med at analysere og rådføre sig med eksperter fra hele verden for at gøre vejledningen på denne side mere nyttig.