Avblockera en sida som blockerats av robots.txt

Om sidan har blockerats för Google av en robots.txt-regel visas den troligen inte i Googles sökresultat, och om den mot förmodan visas innehåller resultatet ingen beskrivning.

1. Kontrollera om en sida har blockerats av robots.txt

Om du har verifierat att du äger webbplatsen i Search Console:

1. Öppna granskningsverktyget för webbadresser.
  2. Granska webbadressen som visas för sidan i Googles sökresultat. Kontrollera att du har valt den Search Console-egendom som innehåller webbadressen.
  3. Kontrollera statusen för Sidindexering i granskningsresultatet. Om det står Blockerad av robots.txt har du identifierat problemet. Gå vidare till nästa avsnitt för att åtgärda det.

Om du inte har verifierat webbplatsen i Search Console:

1. Sök efter en validerare för robots.txt.
  2. Ange webbadressen till sidan som saknar beskrivning i valideringsverktyget. Använd webbadressen som visas för sidan i Googles sökresultat.
  3. Om valideraren visar att sidan har blockerats för Google har du identifierat problemet. Gå vidare till nästa avsnitt för att åtgärda det.

2. Åtgärda regeln

1. Använd en validerare för robots.txt för att ta reda på vilken regel som blockerar sidan och var robots.txt-filen finns.
  2. Åtgärda eller ta bort regeln:
    • Om du anlitar ett webbhotell (t.ex. om webbplatsen finns på Wix, Joomla eller Drupal) kan vi inte beskriva exakt hur du ska uppdatera robots.txt-filen, eftersom varje webbhotell hanterar detta på olika sätt. Sök i leverantörens dokumentation efter anvisningar om hur du ska ta bort blockeringen så att Google får läsa sidan eller webbplatsen. Du kan t.ex. söka efter ”robots.txt leverantörens_namn” eller ”unblock page to Google leverantörens_namn”. Exempel på sökning: robots.txt Wix
    • Om du kan ändra robots.txt-filen direkt tar du bort regeln eller uppdaterar den enligt syntaxen för robots.txt.