Krisrelaterade varningar på Google Maps

Om det pågår en kris i den aktuella kartvyn kan du få en varning med aktuella uppgifter och säkerhetsinformation om händelsen. Aktiva kriser innefattar skogsbränder, översvämningar och jordbävningar.

Krisrelaterade varningar visas på kartan om

• du söker efter ett område där det pågår en skogsbrand och har ställt in rätt zoomnivå
  • du väljer en navigeringsrutt som leder till ett krisområde.

Använda krisinformationsbladet

Tryck på krisikonen eller varningskortet i varningen för att utöka krisinformationsbladet.

Informationsbladet kan också innehålla ytterligare information, uppdateringar och nyhetsartiklar om krisen.

Läs om och dela händelsen

Under Om:
  • Hitta en sammanfattning av händelsen och andra uppgifter.
  • Om du vill dela händelsen väljer du Dela .
  • Om du vill dela händelsens plats väljer du Dela plats.
Under Hjälp och information hittar du en lista över relaterade externa resurser.

Rapportera vägavstängningar och hjälp andra med navigeringen

1. Öppna appen Google Maps .
  2. Öppna krisinformationsbladet. Välj Rapportera vägavstängning under Påverkan på navigering.
  3. Följ anvisningarna på skärmen.

Skicka feedback om krisinformationsbladet

1. Öppna appen Google Maps .
  2. Öppna krisinformationsbladet. Välj Skicka feedback under Vad tycker du?.
  3. Följ anvisningarna på skärmen.

Tolka krisrelaterade varningar

Varningar gör det lätt att hitta krisinformation från lokala, nationella eller internationella myndigheter. Uppgifterna visas framhävda i Google Maps. Exempel på krisinformation är telefonnummer och webbplatser till larmtjänst och kartvisualiseringar med detaljerade vyer.

Google Maps visar varningar om följande naturkatastrofer:

• jordbävningar
  • översvämningar
  • orkaner eller tyfoner
  • tropiska oväder
  • skogsbränder
Klicka på ikonen på kartan för att öppna aviseringen och se mer information om krisen.
Tips! Gränser för skogsbränder kanske inte visas på alla zoomnivåer.

Få information om aktiva skogsbränder

Du kan se information om skogsbränder på Google Maps på flera olika sätt. Informationen kan visas i olika format på kartan.
Hitta information om skogsbränder

Det finns olika sätt att hitta information om aktiva skogsbränder på kartan:

• Aktivera lagret Skogsbränder: Tryck på Lager Lager och sedan knappen Skogsbränder.
  • Sök efter branden: Skriv en brandrelaterad sökfråga i sökrutan på Google Maps, till exempel ”skogsbränder” eller namnet på en viss brand. Visa lagret genom att trycka på resultatet.
  • Tryck på brandvarningsbannern: Om ett aktivt brandområde överlappar den synliga delen av kartan visas en brandvarningsbanner på bladet Utforska på startskärmen på Maps. Tryck på bannern för att aktivera lagret.
Tips! Skogsbränder visas bara på kartan med vissa zoomnivåer. Tänk på att zooma in för att se tillgänglig brandinformation på kartan.
Tolka information om skogsbränder

På kartan kan skogsbränder visas med

• ikonen för skogsbränder eller en liten röd cirkel
  • en röd figur som motsvarar det ungefärliga område som har drabbats av en skogsbrand.

Läs mer om områden med skogsbränder.

Tips! Ibland syns inga aktiva bränder på lagret.

Ytterligare information

Vi visar ytterligare information i samband med en viss incident när sådan finns tillgänglig. Informationen visas på krisinformationsbladet som är kopplat till branden och kan innefatta

• hjälp och information från lokala myndigheter
  • nyhetsrubriker
  • information om släckningsarbetet.

Du kan öppna krisinformationsbladet genom att trycka på brandikonen på kartan.

Källor till information om skogsbränder

Google Maps sammanställer data till lagret Skogsbränder från flera olika källor.

• SOS-meddelanden på Google: Syftet med SOS-meddelanden är att göra information om nödsituationer mer lättillgänglig under en kris. Vi sammanställer relevant och tillförlitligt innehåll från webben, sociala medier och Googles produkter. Informationen visas framhävd i Googles produkter, till exempel Sök och Maps. Läs mer om SOS-meddelanden.
  • Google Viktig upplysning: Googles viktiga upplysningar ger tillgång till tillförlitlig säkerhetsinformation direkt från myndigheter världen över. Läs mer om vem som tillhandahåller innehåll för Viktiga upplysningar.
  • National Interagency Fire Center (NIFC): Många av bränderna i detta lager tillhandahålls av NIFC via Wildland Fire Interagency Geospatial Services (WFIGS). Dessa bränder representeras av en punkt på kartan och anger den rapporterade punkten där branden uppstod. Vissa av bränderna kan vara märkta som ”planerad brand”, även kallat kontrollerad brand, vilka används vid skogsbruk och för att förhindra skogsbränder. Bränder under två hektar visas inte.

Vissa bränder visas med en röd kontur. Konturen motsvarar det ungefärliga område som omfattas av branden. Läs mer om gränskartor.

Google samlar också in data från:

• National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)
  • National Meteorological Satellite Center (NMSC)
  • Japan Meteorological Agency (JMA)

Informationen om skogsbränder på Google Maps är ungefärlig. Yttergränserna för en pågående brand kan variera med flera kilometer från vad som visas på Maps. Vänd dig till officiella källor för verkliga förhållanden.

Vilken data använder vi för att generera brandvarningar?

För att generera brandvarningar använder vi en djupinlärningsmodell som spårar bränders omfattning med hjälp av satellitbilder i realtid. Modellen baseras på bildfusion med superupplösning av hyperspektrala bilder från tredje parters satelliter, bland annat: