Bruk Google Sky Maps

Google Sky Maps er et kart over himmellegemer, blant annet stjerner, stjernebilder, galakser, planeter og jordens måne. Hvis du vil bruke Google Sky Maps, går du til www.google.no/sky.

Søk på himmelen

For å søke etter himmellegemer og posisjoner på himmelhvelvingen kan du skrive inn en søketerm og klikke på Søk. Nedenfor ser du noen eksempler.

• Krabbetåken
  • Orion
  • NGC 2437
  • 5:34:32.01, 32:00:45.96

Beveg deg rundt på himmelen

Du kan endre visningen av himmelen på to forskjellige måter.

Panorer

Du kan panorere – altså flytte på kartet – ved å gjøre ett av følgende:

• Dra visningen i alle retninger.
  • Trykk på oppoverpilen for å bevege deg nordover.
  • For å bevege deg sørover, trykk på nedoverpilen.
  • For å bevege deg østover, trykk på høyrepilen.
  • For å bevege deg vestover, trykk på venstrepilen.

Zoom inn og ut

Du kan zoome inn og ut på himmelen på flere måter:

• Trykk på + eller - på tastaturet.
  • Flytt markøren over et sted på kartet, og bruk rulleknappen på musen.
  • Dra zoomglidebryteren oppover eller nedover.

Tips: Du kan dobbeltklikke på et sted for å plassere stedet midt på siden og zoome inn.

Merknad: Nederst til venstre ser du koordinatene til markøren. Disse oppdateres når du flytter markøren.

Se forskjellige visninger

Du kan velge ulike visninger øverst til høyre i Google Sky Maps. Klikk på nytt når du ikke vil bruke visningen lenger.

Merk: Du kan bruke mer enn én visning om gangen.

• Infrarødt: Se infrarøde bilder i den aktuelle visningen. Bruk glidebryteren for å justere opasiteten.
  • Mikrobølger: Se mikrobølgebilder i den aktuelle visningen. Bruk glidebryteren for å justere opasiteten.
  • Historisk: Se historiske himmelkart. Bruk glidebryteren for å justere opasiteten. Du kan ofte få bedre oversikt ved å zoome ut.

Se bildesamlinger

Du kan se interessante bildesamlinger, for eksempel Hubble-utstillingen, ved å klikke på miniatyrbildene nederst på siden. Du kan justere opasiteten med glidebryteren (når denne er tilgjengelig).

Del en link

Du kan dele en link til den aktuelle visningen ved å legge ut linken på et nettsted eller sende den til andre. Slik deler du en link:

1. Klikk på Kobling til denne siden øverst til venstre.
  2. Kopiér nettadressen i adressefeltet.
  3. Lim inn adressen i en e-post eller et meldingsfelt, og send linken.

Skriv ut et bilde

For å skrive ut et bilde klikker du på Skriv ut øverst til høyre.

Merknad: Du kan bare skrive ut basisbildene – ikke bilder fra for eksempel infrarøde og historiske visninger.

Se KML-innhold

Etter at du har opprettet et kart, kan du se KML-basert innhold. For å se KML-basert innhold må du skrive inn nettadressen for KML-filen i søkefeltet, og deretter klikke på Søk.

Merknad: Du kan bare se én KML-fil om gangen. Stedsmarkeringer vises foreløpig ikke i Google Sky Maps.