Skicka meddelanden direkt till företag

Du kan kommunicera direkt med företag via deras företagsprofil på Google Maps eller Google Sök.

Detta händer när du skickar ett meddelande till företaget:

• Företaget kan se ditt namn och din profilbild så som de visas på sidan Om mig.
  • Ett företag kan ha flera ägare eller representanter som kan se dina meddelanden, så du kan få svar från olika medarbetare.
  • Du bestämmer vad du vill dela med företag som du chattar med. Fundera ordentligt innan du delar känsliga uppgifter. Här är några exempel:
    • kreditkortsnummer
    • bankuppgifter
    • personnummer, passnummer eller andra statliga id-nummer
    • lösenord och annan inloggningsinformation
    • hälsoinformation och journaler
    • privat eller personlig information som du inte vill att flera personer på företaget ska se

Tips! För att chattknappen ska visas i en företagsprofil måste företaget ha aktiverat meddelanden.

Hantera dina konversationer med företag

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på Utforska Utforska följt av välj en kategori som Restauranger eller Barer. Om du vill hitta fler kategorier som Tjänster eller Shopping trycker du på Mer Mer.
  3. Välj ett företag. Om meddelandefunktionen är aktiverad trycker du på Chatta i företagsprofilen. Alla företag kan inte skicka och ta emot meddelanden.
    • Du kan hitta andra företag som du kan skicka meddelanden till via sökfältet på Google Maps.
  4. Skriv meddelandet och tryck på Skicka Skicka. Svar från företaget visas i meddelandetråden.
  5. Om du vill kontrollera dina meddelanden i Google Maps trycker du på Uppdateringar Uppdateringar följt av Meddelanden. Nya meddelanden indikeras med en röd punkt på ikonen.
  6. Om du vill blockera eller rapportera ett företag öppnar du en konversation följt av trycker på Mer Merföljt av Blockera/rapportera spam.
    • Du kan blockera konversationen eller blockera den och rapportera den som spam.

Aktivera eller inaktivera läskvitton för meddelanden

Om du har läskvitton aktiverat och öppnar ett nytt meddelande ser företaget som skickat meddelandet statusen Läst under meddelandet. Meddelandets mottagare måste ha aktiverat läskvitton för att meddelandet ska få statusen Läst.

Exempel: Om ett företag har läskvitton aktiverat och du skickar ett meddelande till dem kan du se när de har läst meddelandet. Om de inaktiverar läskvitton visas inte statusen Läst för dig.

Läskvitton är automatiskt aktiverat för dig. Om du inaktiverar läskvitton ser företag inte längre statusen Läst när du öppnat deras meddelanden.

Aktivera eller inaktivera läskvitton på Google Maps:

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din telefon eller surfplatta med Android.
  2. På fliken Uppdateringar trycker du på Mer Mer följt av Hantera meddelanden följt av Meddelanden.
  3. Aktivera eller inaktivera läskvitton.

Radera dina konversationer med företag

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på Uppdateringar följt av Meddelanden längst ned.
  3. Tryck på företaget som du har skickat meddelanden till.
  4. Tryck Mer Mer följt av Radera högst upp till höger.
  5. Bekräfta genom att trycka på Radera.

Tips! När du raderar en konversation raderas bara din kopia av konversationen från din enhet. Företaget kan fortfarande se konversationen på sin enhet och skicka svar till dig.

Säkerhetskopiera dina konversationer med företag

Viktigt! Konversationer sparas i ditt Google-konto.

• Du kan se dina konversationer på alla enheter som är länkade till ditt konto.
  • Om du raderar en konversation från en enhet tas den bort permanent från alla länkade enheter. Du kan då inte längre komma åt dem. Tänk på att mottagarens kopia inte raderas.
  • Du kan exportera och ladda ned konversationer för att spara dem som referens eller använda dem i andra produkter från Google.

Ändra språk

När du skickar ett meddelande till ett företag delar vi språket på din enhet med dem så att de kan svara på det språk du vill. Vi delar inte språkinställningen med dem förrän du skickar ett meddelande.

Du kan ändra språkinställningarna i enhetens inställningar. Det kan ta upp till 24 timmar innan en ändring av språkinställningar träder i kraft.

Viktigt! När du ändrar språkinställningarna för en telefon ändras språket i alla appar på telefonen.

1. Öppna appen Inställningar på din telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på Allmän hantering följt av Språk och inmatning följt av Språk.
  3. Tryck på Lägg till språk och välj det språk du vill lägga till.
  4. Tryck på Ange som standard. Det översta språket i listan används som standardspråk.

Läs mer om Business Messages

Utbyt meddelanden direkt med företag genom att klicka på chattknappen i Sök, Maps och webbplatser från tredje part. Business Messages samlar in viss information från dig för att utbyta meddelanden. Google Play-tjänster används delvis för funktionen.

Följande sker när du skickar meddelanden till ett företag genom Business Messages:

• Ditt namn och din profilbild delas med företaget.
  • Meddelanden som du skriver och foton som du väljer att skicka till företaget, sparas i molnlagring och synkroniseras på dina enheter.
  • Google samlar in din e-postadress för kontohantering. Däremot delar vi inte din e-postadress med företag som du har skickat meddelanden till.
  • Vi delar enhetens språk med företaget så att de svarar på önskat språk.
  • Business Messages samlar in information om användning, kraschloggar och diagnostik för att förbättra våra tjänster och åtgärda problem.

Tips! Meddelanden som du skickar med Google-kontot lagras och krypteras med Google Cloud.