Aan de slag met betalingsopties voor het ov

Google Maps helpt je kaartjes te vinden voor het ov.

Hoe we de betalingsopties voor het ov rangschikken

Als er meerdere opties zijn, rangschikt Google Maps openbaar vervoersbedrijven op basis van de volgende factoren:

• Nauwkeurigheid van gegevens: openbaar vervoersbedrijven die nauwkeurige, realtime gegevens over vertrek- en aankomsttijden geven, krijgen een hogere positie.
  • Populariteit: opties om kaartjes te kopen krijgen prioriteit op basis van hun conversiepercentages.
  • Gebruiksgemak: gebaseerd op het gemak waarmee je bij de aanbieder kunt betalen.

Over het algemeen is de nauwkeurigheid van gegevens de belangrijkste factor, zodat gebruikers altijd over de nauwkeurigste ov-gegevens beschikken in Google Maps.

Voor de weergave van deze resultaten werkt Google Maps samen met een groot aantal bedrijven die ov-kaartjes verkopen, zoals openbaar vervoersbedrijven en externe resellers. Het is mogelijk dat niet alle beschikbare partners in de resultaten worden vermeld.

Onder Info vervoersbedrijf worden kaartjes vermeld voor vervoersbedrijven die geen realtime gegevens over vertrektijden hebben. Je reisgegevens worden vooraf ingevuld als de aanbieder dit toestaat.

Afhankelijk van de voorkeuren van de aanbieder kun je kaartjes kopen en opslaan via Google Wallet. De betalingsopties verschillen per type kaartje.

• Openbaar vervoersbedrijven die betalingen met open betalingslus accepteren: je hoeft alleen maar te tikken om op de gewenste manier te betalen.
  • Openbaar vervoersbedrijven die betaalkaarten met gesloten lus accepteren: je kunt je ov-kaart rechtstreeks in Google Wallet kopen, toevoegen en opwaarderen.
  • Vervoersbewijzen zoals visuele kaartjes en kaartjes met een streepjescode: je gaat naar de aankoopsite van de aanbieder, waar je het kaartje kunt opslaan in Google Wallet.

Gekochte kaartjes terugvinden in Google Wallet

Je kunt je gekochte kaartjes zien als je in 'Uw gegevens in Wallet' de opties 'Kaarten en passen gebruiken op Google' en 'Kaartgegevens beheren' aanzet. Voor de meeste kaartjes kun je contactloos betalen voor je reis. Je kunt vanuit Google Wallet ook kaartjes met een streepjescode of QR-code openen en gebruiken.

Kaartjes bij meerdere openbaar vervoersbedrijven gebruiken

In sommige regio's kunnen kaartjes die bij het ene openbaar vervoersbedrijf zijn gekocht, worden gebruikt bij andere vervoersbedrijven in die regio. Voordat je via Google Maps een kaartje voor een reis koopt, raden we je aan je bestaande kaartjes en de geldigheid ervan te checken voor aankomende reizen. Je kunt ook altijd even contact opnemen met het openbaar vervoersbedrijf.

Als je een kaartje koopt via Google Maps, is het kaartje ten minste voldoende voor het aangegeven deel van die reis. Kaartjes kunnen ook geldig zijn voor andere delen van je reis. Neem contact op met het openbaar vervoersbedrijf om dit te checken.

Meer informatie over ov-betalingen

• Speciale prijzen voor baby's en studenten zijn nog niet inbegrepen.
  • Deze functie is alleen beschikbaar in Google Maps voor Android. Alle landen en regio's zijn opgenomen, maar dit is wel afhankelijk van de beschikbaarheid van partners.