Hoe Maps dankzij navigatiegegevens voor iedereen beter wordt

Navigatie is gebaseerd op navigatiegegevens. Hierdoor is Google Maps nuttiger voor iedereen. Deze gegevens worden verzameld als je functies gebruikt zoals de volgende:

• Stapsgewijze navigatie
  • Overzichtelijke route, waarmee je onderweg automatisch geüpdatete geschatte aankomsttijden en je volgende afslag krijgt, rechtstreeks vanuit het routeoverzicht of op het vergrendelscherm. Je kunt Overzichtelijke route uitzetten door naar Instellingen Instellingen te gaan of op de blauwe stip te tikken.

Dankzij navigatiegegevens kan Google Maps al sinds het begin realtime functies aanbieden, zoals informatie over de verkeerssituatie en mogelijke hinder, en de optie om de snelste route te vinden.

Hoe navigatiegegevens werken

Terwijl je navigeert met Google Maps, verzamelt Google gegevens om iedereen een beeld van de wereld in realtime te geven. Het gaat om deze gegevens:

• Gps-locatie
  • Navigatiegegevens, zoals de route die je hebt gekozen
  • Sensorgegevens van je apparaten, zoals de barometer

Google gebruikt deze gegevens afzonderlijk of in combinatie met andere gegevens om onder andere deze verbeteringen in Maps aan te brengen:

• Navigatie verbeteren.
  • Snellere alternatieve routes voorstellen om tijd te besparen.
  • Realtime updates tonen, zoals verkeer, hinder en weersomstandigheden.

Google begint met navigatiegegevens te verzamelen:

• Voor stapsgewijze navigatie: Kort nadat je op Starten Start hebt getikt.
  • Voor overzichtelijke route: Kort nadat je aan de route bent begonnen terwijl Maps is geopend.

Google stopt met het verzamelen van navigatiegegevens:

• Voor stapsgewijze navigatie: Nadat je op je bestemming bent aangekomen. Je kunt de navigatie ook stopzetten door op Afsluiten of Sluiten Sluiten te tikken.
  • Voor overzichtelijke route: Nadat je op je bestemming bent aangekomen. Je kunt ook op Terug Terug tikken.

Meer informatie over hoe je gegevens worden verzameld en gebruikt in overeenstemming met het Privacybeleid van Google

Hoe Google navigatiegegevens beschermt

• Navigatiegegevens, zoals de route die je hebt gekozen, zijn niet gekoppeld aan je Google-account. Ze zijn gekoppeld aan een veilig gemaakte ID die regelmatig wordt gereset. Dit betekent dat Google je navigatiegegevens niet kan opzoeken aan de hand van je Google-account.
  • Andere gegevens die worden verzameld terwijl je de wereld verkent, zoals de route naar een plaats waarnaar je hebt gezocht, kunnen worden gekoppeld aan je Google-account. Je kunt bedieningselementen wijzigen en activiteit beheren, zoals Locatiegeschiedenis en Web- en app-activiteit, via Je gegevens in Maps.
  • We verzamelen alleen de navigatiegegevens die we nodig hebben om iedereen de beste Maps-functionaliteit te bieden. Na verwerking worden deze gegevens verwijderd.
  • We koppelen geen kaartupdates aan je Google-account of apparaat.

Meer informatie over hoe Google je informatie beveiligt

Jij hebt de controle

Je kunt locatierechten voor Google Maps wijzigen. Als je locatierechten weigert, worden functies die je realtime locatie gebruiken, zoals stapsgewijze navigatie, uitgezet. Je kunt wel een route opvragen en een voorbeeld van de route weergeven.
Zo wijzig je de locatierechten voor Maps:
  1. Zoek naar de Google Maps-app Maps op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op de Google Maps-app Maps en houd deze vast.
  3. Tik op App-gegevens Informatie en dan Rechten en dan Locatie.
  4. Tik op een optie:
    • Altijd toestaan: De app kan je locatie op elk moment vinden.
    • Alleen tijdens gebruik van de app: Je locatie is alleen toegankelijk terwijl je de app gebruikt.
    • Elke keer vragen: Elke keer dat je de app opent, wordt je gevraagd of je locatie mag worden gebruikt. Je locatie kan worden gebruikt totdat je de app sluit.
    • Weigeren: De app kan je locatie niet gebruiken, zelfs niet terwijl je de app gebruikt.

Je kunt Overzichtelijke route ook op elk moment uitzetten:

1. Tik op je profielfoto of initiaal Account circle en dan Instellingen en dan Navigatie-instellingen.
    • Je kunt ook op de blauwe stip in het scherm met het routeoverzicht tikken.
  2. Tik op Overzichtelijke route.

Meer informatie