Android Instant-apps

Met Android Instant-apps willen we een prettige, probleemloze gebruikerservaring bieden en tegelijkertijd voldoen aan de hoogste normen op het gebied van privacy en beveiliging. Ons beleid is ontworpen om dat doel te ondersteunen.

Ontwikkelaars die ervoor kiezen Android Instant-apps te distribueren via Google Play, moeten voldoen aan het volgende beleid, in aanvulling op al het andere programmabeleid voor ontwikkelaars van Google Play.

Identiteit

Voor instant-apps met inlogfunctionaliteit moeten ontwikkelaars Smart Lock voor wachtwoorden integreren.

Linkondersteuning

Ontwikkelaars van Android Instant-apps moeten links voor andere apps correct ondersteunen. Als de instant-apps of geïnstalleerde apps van de ontwikkelaar links bevatten die potentieel kunnen leiden naar een instant-app, moet de ontwikkelaar gebruikers naar die instant-app sturen in plaats van bijvoorbeeld de links vast te leggen in een WebView.

Technische specificaties

Ontwikkelaars moeten voldoen aan de technische specificaties en vereisten voor Android Instant-apps die worden geleverd door Google, die van tijd tot tijd kunnen worden aangepast, waaronder de specificaties en vereisten die worden vermeld in onze openbare documentatie.

App-installatie aanbieden

De instant-app kan de installeerbare app aanbieden aan de gebruiker, maar dit mag niet het primaire doel van de instant-app zijn. Als installatie wordt aangeboden, is het volgende van toepassing:

• Ontwikkelaars moeten het Material Design-icoon 'app downloaden' en het label 'installeren' gebruiken voor de installatieknop.
  • Ontwikkelaars mogen niet meer dan twee of drie impliciete installatieprompts opnemen in hun instant-app.
  • Ontwikkelaars mogen geen banner of andere, op een advertentie lijkende techniek gebruiken om een installatieprompt aan gebruikers te presenteren.

U kunt meer informatie over instant-apps en richtlijnen voor de gebruikerservaring (UX) vinden in de praktische tips voor de gebruikerservaring.

Apparaatstatus wijzigen

Instant-apps mogen geen wijzigingen op het apparaat van de gebruiker aanbrengen die langer van kracht zijn dan de sessie van de instant-app. Instant-apps mogen bijvoorbeeld niet de achtergrond van de gebruiker wijzigen of een widget aan het startscherm toevoegen.

App-zichtbaarheid

Ontwikkelaars moeten ervoor zorgen dat instant-apps zichtbaar zijn voor de gebruiker, zodat de gebruiker zich ervan bewust is dat de instant-app op zijn of haar apparaat wordt uitgevoerd.

Apparaat-ID's

Instant-apps mogen geen toegang hebben tot apparaat-ID's die (1) blijven bestaan nadat de instant-app niet meer wordt gebruikt en (2) niet kunnen worden gereset door de gebruiker. Voorbeelden hiervan zijn onder meer:

• Serienummer van build
  • MAC-adressen van netwerkchips
  • IMEI, IMSI

Instant-apps mogen toegang hebben tot het telefoonnummer als dit is verkregen met de runtime-machtiging. De ontwikkelaar mag niet proberen de gebruiker te identificeren aan de hand van deze ID's of andere middelen.

Netwerkverkeer

Netwerkverkeer dat afkomstig is uit de instant-app, moet worden versleuteld met een TLS-protocol zoals HTTPS.