Sovelluksen koon optimointi ja Google Playn sovellusten kokorajoitusten noudattaminen

Sovelluksen koko on tärkeä teknisen laadun osa-alue, joka voi vaikuttaa sovelluksen asennus- ja poistomittareihin. Google Playssa on kokorajoituksia sovelluksille ja dynaamiselle sisällölle, esimerkiksi ominaisuusmoduuleille ja sisältöpaketeille. Tässä artikkelissa kerrotaan Google Playn kokorajoituksista ja siitä, miten voit Play Consolen avulla ymmärtää sovellukseesi liittyviä kokoja ja pitää sovelluksen koon aina mahdollisimman optimoituna.

Sovelluksen koko

On tärkeää seurata sovelluksen lataus- ja asennuskokoja säännöllisesti ja ymmärtää, miten niitä voi vähentää, koska ne voivat vaikuttaa asennuksiin ja poistoihin. Nämä koot eroavat toisistaan seuraavasti:

• Sovelluksen latauskoko: Sovelluksen koko, kun käyttäjä lataa sen Google Playsta. Mitä suurempi sovelluksen latauskoko on, sitä kauemmin sen lataamisessa kestää.
  • Sovelluksen koko laitteella: Sovelluksen asentamiseen tarvittava tila. Sovellukset pakataan lataamisen yhteydessä, joten asennuskoot voivat olla suurempia kuin latauskoot. Kun sovelluksella on suurempi asennuskoko, asennukseen tarvitaan lisätilaa käyttäjän laitteella. Avaamisen jälkeen sovelluksen koko levyllä riippuu käytöstä.

Google Playn enimmäiskokorajoitukset

Alla olevat kokorajoitukset koskevat sovelluspaketteja, ominaisuusmoduuleja, sisältöpaketteja ja koneoppimispaketteja. Kaikki Google Playn kokorajoitukset perustuvat pakattuun latauskokoon, jonka Play Console laskee sovelluspaketin lataamisen yhteydessä. Voit arvioida koon melko tarkasti ennen Play Consoleen lataamista pakettityökalu-komentorivityökalulla, joka käyttää samankaltaista (mutta ei identtistä) laskutapaa.

Tärkeää: Google Play suosittelee, että sovelluksen koko kannattaa pitää mahdollisimman pienenä ja optimoituna, koska se auttaa asennusmittareissa. Useimpien kehittäjien pitäisi pysyä reilusti näiden kokorajoitusten alapuolella.

Sovelluksen komponentti

Sovelluksen latauskokorajoitus

Perusmoduuli

200 Mt

Yksittäiset ominaisuusmoduulit

200 Mt

Yksittäiset sisältöpaketit

1,5 Gt

Kaikkien moduulien ja asennushetken sisältöpakettien kumulatiivinen kokonaismäärä

4 Gt

Pyydettäessä tai heti asennuksen jälkeen toimitettavien sisältöpakettien kumulatiivinen kokonaismäärä

4 Gt*

Google Play Pelien yhteistyökumppaniohjelmaan osallistuvat kehittäjät voivat toimittaa jopa 6 Gt:n kokoisia lisäsisältöpaketteja, eli pyydettäessä tai heti asennuksen jälkeen toimitettavien sisältöpakettien kumulatiivinen kokonaismäärä on 10 Gt, ei 4 Gt.

Yllä mainittujen kokorajoitusten lisäksi on huomioitava seuraavat seikat:

• Yli 1 Gt:n kokoiset sovellukset on kohdistettava vähintään SDK-versioon, joka on Android Lollipop (API-taso 21) tai korkeampi.
  • Ominaisuusmoduulien suositeltu enimmäismäärä on 100 sovelluksissa, jotka on kohdistettu vähintään Android Oreon (API-taso 26) tai korkeamman SDK-versioon. Ominaisuusmoduulien enimmäismäärä on 50, kun sovellus kohdistetaan matalampaan SDK-versioon.
  • Yksittäisessä sovelluspaketissa voi olla enintään 100 sisältöpakettia.
  • Jos sovelluksen koko on yli 200 Mt, mobiiliyhteyttä käyttävät käyttäjät näkevät ei-estävän valintaikkunan, kun he asentavat sovellusta Google Playsta. Siinä kerrotaan sovelluksen suuresta koosta Android-laitteella.
  • Sovelluksiin, jotka julkaistaan sovelluspakettien sijaan APK:iden kanssa, sovelletaan vanhoja APK-kokorajoituksia (eli APK:n enimmäiskoko on 100 Mt), ei yllä mainittuja kokorajoituksia.

Sovelluksen lataus- ja asennuskokojen tarkistaminen

Kun olet julkaissut sovelluksen tuotantokanavalla, löydät sovelluksen lataus- ja asennuskoot näin:

1. Avaa Play Console ja siirry Sovelluksen koko ‑sivulle (Laatu > Android Vitals > Sovelluksen koko).
  2. Sivun oikeasta yläreunasta voit suodattaa dataa näillä perusteilla: Sovelluksen latauskoko tai Sovelluksen koko laitteella.

Sovelluksen koko-sivulla on seuraavat tiedot:

• Sovelluksen latauskoko / koko laitteella: Sovelluksen koko viitelaitteella ja koon vaihteluväli kaikissa laitekokoonpanoissa.
  • Sovelluksen latauskoko / koko laitteella muihin verrattuna: Miten sovelluksesi koko vertautuu vertailuryhmään.
    • Voit koota 8–12 sovelluksesta oman vertailuryhmän valitsemalla Muokkaa vertailuryhmää.
  • Sovelluksen latauskoko / koko laitteella ajan mittaan: Miten sovelluksesi koko on muuttunut ajan myötä ja muutos verrattuna muihin.
    • Kun valitset haluamasi ajanjakson näytön oikeasta yläosasta ja sitten valintaruudun, voit näyttää sovelluksen kokoluokat kaikissa laitekokoonpanoissa.
  • Aktiiviset laitteet, joilla on alle 2 Gt tilaa: Sovelluksen aktiivisten käyttäjien prosenttiosuus, joiden laitteella on jäljellä alle 2 Gt tallennustilaa.
  • Poistot laitteilla, joilla on alle 2 Gt tilaa: Poistot aktiivisilta laitteilta, joilla oli jäljellä alle 2 Gt tallennustilaa, suhteessa poistoihin kaikilta aktiivisilta laitteilta.

Huomioitavaa:

• Huom. Kaikki kokolaskelmat ovat viitteellisiä ja perustuvat viimeisimpään tuotantojulkaisuun ja laitekokoonpanoon XXXHDPI ARMv8 tai sovellustasi eniten vastaavaan tuettuun laitekokoonpanoon.
  • Aktiiviset laitteet, joilla on alle 2 Gt tilaa ja Poistot laitteilla, joilla on alle 2 Gt tilaa lasketaan 30 päivän liukuvan keskiarvon perusteella. Ne näytetään vain, jos niiden katsotaan liittyvän sovellukseesi.

Kokoerittelyiden tarkistaminen

Jos julkaiset sovelluksia Android App Bundle ‑tiedoston avulla, voit näyttää sovelluspaketin versiokoodin mukaan organisoidun kaavion. Siinä on myös viisi edellistä versiota käsittävä erittely siitä, paljonko tilaa sovelluksen eri osat vievät verrattuna sovelluksen koko latauskokoon tai asennuskokoon.

Tämän erittelyn avulla voit selvittää, mitkä sovelluksesi osat vievät eniten tilaa ja tunnistaa alueita, joita voit optimoida tilan kannalta paremmin. Erittely perustuu laitekokoonpanoa varten sovelluspaketista luotuun APK:hon.

Erittelyissä näkyy seuraava data:

• Sovelluksen latauskoon erittely:
    • Koodi/DEX: Kaikki sovelluksen Java- tai Kotlin-koodi Android-käyttöä varten DEX-muotoon kerättynä.
    • Resurssit: Resursseihin kuuluvat esimerkiksi resurssitaulukko sekä sovelluksen muut kuin koodiosat (esim. merkkijonot tai kuvat) res/-hakemistossa.
    • Sisällöt: Sisältö tarkoittaa muita sovelluksen käyttämiä tiedostoja (esim. äänitiedostoja tai videoita) assets/-hakemistossa.
    • Natiivikirjastot: Sovelluksen libs/-hakemiston natiivikoodi, joka on yleensä mitä tahansa muuta kuin Java- tai Kotlin-koodia.
    • Muut: Muut tiedostot sovelluksessa.
  • Sovelluskoko laitteella ‑erittelyssä näkyy lisäksi seuraava data:
    • Puretut natiivikirjastot: Kun natiivikirjastot pakataan APK:hon, ne on purettava paikalliseen tallennustilaan, jotta sovellus toimii.
    • Optimoitu DEX: DEX-koodi, jonka Android-suorituspalvelu muunsi natiivikoodiksi suorituskyvyn parantamiseksi.