Inzicht in je pre-lanceringsrapport

Met dit artikel krijg je een inzicht in de resultaten van je pre-lanceringsrapport. Het biedt een overzicht van de fouten, waarschuwingen en problemen die je rapport kan blootleggen. Als je wilt weten hoe je een pre-lanceringsrapport instelt en uitvoert, ga je naar Een pre-lanceringsrapport gebruiken om problemen op te sporen.

Als je pre-lanceringsrapport beschikbaar is, kun je een testoverzicht bekijken met het aantal fouten, waarschuwingen en kleine problemen die tijdens de test zijn aangetroffen, ingedeeld op probleemtype. Je ziet ook een aanbeveling op basis van de testresultaten van je app.

Opmerking: Hoewel het pre-lanceringsrapport een praktische en krachtige tool is om je app te verbeteren, kan Google niet garanderen dat alle problemen worden gevonden tijdens het testen. Bekijk en update de instellingen van je pre-lanceringsrapport om te zorgen dat je resultaten zo volledig en relevant mogelijk zijn.

Overzicht van je pre-lanceringsrapport

De pagina Overzicht van pre-lanceringsrapport bevat een overzicht van de unieke fouten, waarschuwingen en kleine problemen die tijdens het testen zijn aangetroffen, ingedeeld in 4 categorieën: Stabiliteit, Prestaties, Toegankelijkheid en Veiligheid en vertrouwen. Deze categorieën worden hieronder gedetailleerder beschreven.

Je ziet ook het aantal apparaten waarop je app is getest en krijgt (afhankelijk van de testresultaten) inzichten en aanbevelingen om je app te verbeteren.

Hier zijn enkele voorbeelden van de problemen die tijdens het testproces worden gevonden:

• Fouten: bevat crashes, ANR's, gebruik van defecte bibliotheken en het gebruik van niet-ondersteunde API's die zijn beperkt.
  • Waarschuwingen: bevat trage opstart- en laadtijden, inlog- of crawlproblemen, geheugenproblemen, gebruik van niet-ondersteunde API's die nog niet zijn beperkt.
  • Kleine problemen: bevat ontbrekende contentlabels, problemen met kleurcontrasten, te kleine tikdoelgrootte, implementatieproblemen.

Alles samenvouwen Alles uitvouwen

Details van je pre-lanceringsrapport

Stabiliteit

Elk gedeelte op het tabblad Stabiliteit bevat informatie over problemen die tijdens het testen zijn aangetroffen, waaronder:

• Het type probleem en icoon:
    • Rood geeft een fout aan
    • Geel geeft een waarschuwing aan
    • Groen geeft aan dat er tijdens de test geen problemen zijn gevonden
  • Het aantal apparaten waarop het probleem is gevonden
  • De stacktrace die is gekoppeld aan het probleem
  • De relevante API (indien van toepassing)
  • Het aantal keren dat het probleem tijdens de test is gevonden (indien van toepassing)

Je kunt naast elk probleem Meer tonen selecteren voor gedetailleerde informatie over het probleem, zoals de apparaatnaam, schermgrootte, Android-versie, RAM, Application Binary Interface (ABI) en landinstelling. Je kunt elk apparaatmodel selecteren om de apparaatspecificaties te zien of een screenshot en video te bekijken van de test, de uitvoer van de demoloop en stacktraces (die je ook kunt downloaden). Houd er rekening mee dat de beschikbaarheid van deze gegevens anders kan zijn.

Opmerking: Omdat crashes die worden aangetroffen bij het maken van een pre-lanceringsrapport afkomstig zijn van testapparaten, hebben deze geen invloed op je crashstatistieken.

Testapparaten zonder problemen bekijken

Onderaan het tabblad Stabiliteit zie je de tabel Testapparaten zonder problemen met informatie over tests waarbij geen problemen zijn gevonden.

In elke rij staat de naam van het testapparaat, de Android-versie van dit apparaat en een icoon dat aangeeft of je app problemen heeft ondervonden tijdens het testen.

Stabiliteit: Android-compatibiliteit

Als je app een of meer interfaces gebruikt die niet voorkomen in de openbare Android-SDK (vaak 'niet-ondersteunde' of 'niet-SDK-interfaces' genoemd), zie je fouten en waarschuwingen op de tabbladen Overzicht en Stabiliteit van je pre-lanceringsrapport.

Afzonderlijke problemen bekijken

Als je wilt zien welke niet-ondersteunde interfaces zijn gebruikt, klik je op de links 'Problemen bekijken' naast de fouten en waarschuwingen over compatibiliteit van besturingssystemen in je pre-lanceringsrapport. Als je wilt zien waar een bepaalde interface is aangeroepen in je app, klik je op de pijl-omlaag ernaast om stacktraces te bekijken. Eén interface kan meerdere keren worden aangeroepen in één test.

Niet-ondersteunde interfaces worden ingedeeld op ernst. Als je stabiliteitsproblemen wilt voorkomen, kun je het beste geen gebruik meer maken van niet-ondersteunde interfaces. Je kunt de categorieën wel gebruiken om te bepalen welke problemen het eerst moeten worden aangepakt.

Dit is de voorgestelde prioriteitsvolgorde:

1. Beperkt: interfaces die niet correct werken in sommige of alle versies van Android.
  2. Niet ondersteund, maar wordt binnenkort beperkt: interfaces waarvan niet kan worden gegarandeerd dat ze correct werken en die worden beperkt in een aankomende Android-release.
  3. Niet ondersteund, wordt niet binnenkort beperkt: interfaces waarvan niet kan worden gegarandeerd dat ze correct werken.

Opmerking: Binnen elke categorie worden de interfaces gerangschikt op frequentie. Zo kun je misschien ook bepalen welke problemen het eerst moeten worden aangepakt.

Prestaties

Voor elk apparaatmodel bevat het overzicht van de prestatietest de volgende statistieken:

• Gemiddelde frames per seconde: de gemiddelde snelheid waarmee frames worden weergegeven.
    • Opmerking: Gegevens over gemiddelde frames per seconde zijn alleen beschikbaar voor tests met gameloops.
  • Gemiddeld CPU-gebruik: het percentage van het gemiddelde CPU-gebruik door je app op het specifieke apparaatmodel.
  • Gemiddeld verstuurd door netwerk: het gemiddelde aantal bytes per seconde dat door je app is gestuurd via een netwerkverbinding op het specifieke apparaatmodel.
  • Gemiddeld ontvangen door netwerk: het gemiddelde aantal bytes per seconde dat door je app is ontvangen via een netwerkverbinding op het specifieke apparaatmodel.
  • Gemiddeld geheugengebruik: het gemiddelde geheugengebruik in je app gedurende de geselecteerde periode op het specifieke apparaatmodel.

Opmerking: Via testapparaten met oudere Android-versies kunnen misschien geen prestatiegegevens worden gegenereerd.

Afzonderlijke rapporten bekijken

Selecteer elk apparaatmodel om de apparaatspecificaties, prestatiestatistieken en prestaties in de loop van de tijd te zien en een screenshot en video van de test te bekijken. Je kunt ook een diagram en opname bekijken van elke statistiek gedurende de testperiode.

Zo kun je het CPU-percentage van je app bekijken terwijl de test wordt uitgevoerd. Als je een CPU-piek ziet, kun je de door de crawler uitgevoerde actie rond die tijd bekijken om het probleem op te lossen.

De beschikbaarheid van deze gegevens kan anders zijn.

Toegankelijkheid

Elk overzicht van een toegankelijkheidstest bevat het aantal toegankelijkheidsfouten, waarschuwingen en kleine problemen die tijdens het testen zijn aangetroffen, onderverdeeld in de volgende categorieën:

• Contentlabels: elementen in je app die onjuist zijn gelabeld voor schermlezers.
  • Tikdoelgrootte: elementen in je app die niet voldoen aan de aanbevolen tikdoelgrootte.
  • Implementatie: opmaakproblemen waardoor gebruikers met een motorische beperking je app moeilijk kunnen gebruiken.
  • Laag contrast: problemen met laag contrast in je app.

Rapporten weergeven op categorie

Onder het overzicht bovenaan het tabblad Toegankelijkheid zie je categoriegedeelten met schermclusters die aangeven waar toegankelijkheidsproblemen zijn gevonden in je app.

• Als er fouten zijn gevonden, zie je een rood icoon.
  • Als er waarschuwingen zijn gevonden, zie je een geel icoon.
  • Als er alleen kleine problemen zijn gevonden, zie je een blauw icoon.
  • Als er geen problemen zijn gevonden, zie je een groen vinkje.

Afzonderlijke problemen bekijken

Je kunt een schermcluster selecteren om bijvoorbeeld screenshots met bijbehorende apparaatmodelnamen, besturingssystemen, schermformaten, schermdichtheden en talen te bekijken, samen met een aanbeveling.

De toegankelijkheid van je app verbeteren

Screenshots

In het testoverzicht van je screenshots zie je:

• Afbeeldingen die laten zien hoe je app op verschillende testapparaten in verschillende talen wordt weergegeven.
  • Metadata over de geteste apparaten (waaronder de modelnaam, Android-versie, taal, schermresolutie en DPI).
  • Het aantal apparaten met screenshots.
  • Het aantal apparaten dat niet kon worden getest met je Android App Bundle:
    • Apparaten niet beschikbaar: Je app-bundel werkt met deze apparaten, maar er was een probleem bij het testen. Als er bij de test apparaten niet beschikbaar waren, doe je er goed aan een nieuwe app-bundel te uploaden en opnieuw te testen.
    • Apparaten die niet compatibel zijn: Je app-bundel werkt niet met bepaalde testapparaten. Als je opnieuw test, krijg je geen resultaten voor incompatibele apparaten.

Opmerking: Als je een test uitvoert met demoloops, zie je geen gegevens op het tabblad Screenshots.

Manieren om screenshots te bekijken

Je kunt testresultaten van screenshots indelen met de optie Groeperen op rechtsboven in het tabblad Screenshots. Je kunt screenshots op 2 manieren groeperen:

• Schermclusters: Selecteer Schermclusters om te bekijken hoe vergelijkbare screenshots op verschillende apparaten worden weergegeven. Met deze weergave groepeert het pre-lanceringsrapport afbeeldingen op basis van de elementen of widgets op een scherm. Schermclusters is standaard geselecteerd.
  • Apparaten: Selecteer Apparaten om alle screenshots te bekijken die horen bij een specifiek apparaat. Met deze weergave kun je screenshots bekijken in de chronologische volgorde waarin ze zijn gemaakt tijdens een test.

Je kunt een screenshot selecteren om de apparaatspecificaties en aanvullende informatie te bekijken.

Taalvoorkeuren

Als je screenshots van specifieke talen wilt bekijken, kun je taalvoorkeuren instellen op het tabblad Instellingen.

Veiligheid en vertrouwen

Elk testoverzicht bevat de naam en de beschrijving van eventuele beveiligingsproblemen die in je app-bundel zijn gevonden.

Opmerking: We raden je aan actie te ondernemen tegen vermelde beveiligingsproblemen voordat je je app-bundel publiceert voor productie.

Een aangepaste test maken met Firebase Test Lab

Als je meer gespecialiseerde tests nodig hebt voor je app of game, kun je overwegen Firebase Test Lab te gebruiken. Nadat je je Firebase-project hebt gemaakt, kun je je apparaattype kiezen uit veel meer apparaten en testmethoden om aangepaste tests te maken. Je kunt de aangepaste test daarna uitvoeren en de resultaten bekijken in de Firebase-console. De eerste 5 tot 15 tests die je per dag uitvoert, zijn gratis.

Gerelateerde content

• Bekijk in de Play Academy meer informatie over hoe je een pre-lanceringsrapport kunt gebruiken om problemen op te sporen.