Informatie over recente wijzigingen in rapportstatistieken

Vanaf juli 2019 hebben we grote updates in onze statistieken doorgevoerd om je statistische gegevens uitgebreider en nuttiger te maken. De wijzigingen bieden je meer opties bij het instellen van je rapporten.

De wijzigingen zijn van invloed op alle gebruikers- en apparaatstatistieken en kunnen de manier beïnvloeden waarop je je rapporten instelt en interpreteert. Gebruik de onderstaande tabel voor informatie over hoe je de oude namen van de statistieken kunt toewijzen aan nieuwe configuraties om rapporten te genereren die met je eerdere gegevens werken.

Op de site voor Android-ontwikkelaars vind je meer informatie over deze updates.

Tip: Klik op Rapport opslaan als je deze statistieken regelmatig opnieuw wilt bekijken.

Oude naam van statistiek

Nieuwe configuratie

Opmerkingen

Installaties door gebruikers

Gebruikers > Acquisities van nieuwe gebruikers > Nieuwe gebruikers

Verwijderingen door gebruikers

Gebruikers > Verlies van gebruikers > Alle gebruikers

Je ziet misschien een toename omdat we nu nauwkeuriger kunnen vaststellen wanneer een gebruiker inactief wordt en of je een gebruiker meer dan één keer per dag kwijtraakt door verwijdering van je app.

Tip: Voor direct vergelijkbare totale aantallen selecteer je Verliesmechanisme als dimensie en kijk je naar Verwijderingen.

Installaties op actieve apparaten

Apparaten > Actieve apparaten

Je ziet misschien een toename omdat we een groter aantal signalen gebruiken om een nauwkeurigere meting te genereren.

Installaties per apparaat Apparaten> Acquisitie van apparaten > Nieuwe apparaten

Verwijderingen per apparaat

Apparaten > Verloren apparaten > Alle apparaten

Je ziet misschien een toename omdat we nauwkeuriger kunnen vaststellen wanneer apparaten inactief worden en of je een apparaat meer dan één keer per dag kwijtraakt door verwijdering van je app.

Updates per apparaat

Apparaten > Apparaatupdates

Installatiegebeurtenissen

Apparaten > Installatiegebeurtenissen

Verwijderingsgebeurtenissen

Apparaten > Verwijderingsgebeurtenissen

Er kan een toename optreden omdat we nauwkeuriger kunnen vaststellen wanneer gebruikers inactief worden.

Veelgestelde vragen

Waarom vindt deze wijziging plaats?

Onze oude statistieken vertelden het hele verhaal niet meer. De markt en technologie hebben zich verder ontwikkeld en we willen ervoor zorgen dat onze statistieken nuttig blijven voor ontwikkelaars. App-teams kunnen steeds beter en verfijnder werken en hebben genuanceerdere en gedetailleerdere gegevens nodig om betere zakelijke beslissingen te kunnen nemen.

Heracquisitie is nu bijvoorbeeld een essentieel aspect van de groei van veel apps (en is soms het merendeel van de groei). Nieuwe technologieën zoals peer-to-peer zijn belangrijk geworden voor de distributie van apps en we verkeren in de exclusieve positie om dat uit te leggen aan ontwikkelaars. Daarnaast breiden veel ontwikkelaars hun doelgroep ook uit via vooraf geïnstalleerde apps en willen ze hen laten zien hoe dit bijdraagt aan hun groei.

Ik controleer regelmatig de huidige gegevens (van vóór juli 2019) en dit is een belangrijk onderdeel van mijn workflow. Wat moet ik doen?

De manier waarop je toegang tot gegevens krijgt, is nog steeds hetzelfde. De interface van de pagina Statistieken blijft ongewijzigd en je kunt nog steeds downloadbare csv's genereren. We vervangen de namen van oude statistieken automatisch door nieuwe in de downloadbare csv's, dus dat zou net zo moeten blijven werken als voorheen.

Hier zijn een paar tips:

• Als je toegang nodig hebt tot gegevens die vergelijkbaar zijn met de oude statistieken, gebruik je de bovenstaande tabel om de nieuwe statistieken in te stellen zodat deze overeenkomen met de oude statistieken.
  • Vergeet niet om op Rapport opslaan te klikken als je regelmatig de statistieken en configuraties die je vooral nuttig vindt opnieuw wilt bekijken en gebruiken.
  • Gebruik de optie Downloaden op de pagina met statistieken om de rapporten die je genereert eenvoudig op te slaan als csv-bestand.
Worden mijn oude gegevens aangepast?

Nee. We berekenen je oude gegevens niet opnieuw. Op de dag van de lancering maken we een volledige overstap naar de nieuwe statistieken.

Is er een tegenhanger in de nieuwe versie voor alle statistieken die al bestonden?

In principe wel. Als je toegang nodig hebt tot gegevens die vergelijkbaar zijn met de oude statistieken, gebruik je de bovenstaande tabel om de nieuwe statistieken in te stellen zodat deze overeenkomen met de oude statistieken. Bepaalde statistieken, zoals de acquisitie van gebruikers en apparaten, worden nu echter nauwkeuriger geteld. Daarom is er voor sommige apps mogelijk een stijging in deze gegevens.

Wat is het verschil tussen gebeurtenissen en actieve of unieke gebruikers en apparaten?

Een gebeurtenis vindt plaats wanneer er iets gebeurt. Bijvoorbeeld elke keer dat een gebruiker een app installeert.

Unieke gebruikers of apparaten zijn het aantal gebruikers of apparaten waarvoor een gebeurtenis plaatsvindt. Bijvoorbeeld elke individuele gebruiker die een app installeert.

Stel dat je 2 gebruikers hebt. De ene installeert een app één keer in een bepaalde week, de ander installeert een app, verwijdert deze vervolgens, en installeert de app uiteindelijk opnieuw, allemaal binnen dezelfde week. Gedurende die week vinden er 3 gebeurtenissen plaats met betrekking tot de acquisitie van gebruikers, maar zijn er maar 2 unieke gebruikers verworven.

Actieve apparaten of gebruikers zijn het aantal actieve apparaten waarop een app is geïnstalleerd of het aantal gebruikers dat minstens 1 actief apparaat heeft waarop de app is geïnstalleerd. Je kunt dit zien als een momentopname van het aantal keren dat de app is geïnstalleerd of de grootte van de doelgroep.

Actieve apparaten zijn apparaten die in de afgelopen 30 dagen minstens 1 keer bij Google hebben ingecheckt.

Worden de statistieken gewijzigd in de downloadbare en/of programmatisch toegankelijke rapporten?

We wijzen automatisch nieuwe statistieken toe aan de oude in de downloadbare csv's, dus deze zouden net zo moeten blijven werken als voorheen.

Bepaalde statistieken, zoals de acquisitie van gebruikers en apparaten, worden nu echter nauwkeuriger geteld. De kans is groot dat het aantal gegevens voor sommige apps wordt verhoogd.

Zijn er statistieken die niet kunnen worden gecombineerd?

Dat hangt af van wat je probeert te bereiken. Maar een van de belangrijkste redenen voor deze updates was dat we de statistieken transparanter en beter vergelijkbaar wilden maken.

Zo kun je nu unieke gebruikersacquisities en gebruikersverliezen vergelijken (verzameld per maand) om een goede indicatie te krijgen van het groeipercentage van je doelgroep. Dit kon eerder niet, omdat onze vorige statistieken van installaties en verwijderingen van de app door gebruikers niet vergelijkbaar waren.

Zijn er een paar eenvoudige rapporten die jullie aanraden om te configureren en op te slaan?

Ja, hier volgen enkele favorieten.

Voor beter inzicht in de toename van het aantal gebruikers (berekenen hoeveel mensen je app eerder hebben geprobeerd):

• Statistiek 1: Gebruiks- en aankoopinformatie van app > Nieuwe gebruikers
  • Statistiek 2: Gebruiks- en aankoopinformatie van app > Terugkerende gebruikers
  • Dimensie: Landen en voeg vervolgens je belangrijkste landen toe als afzonderlijke plots (klik hiervoor op Land toevoegen)

Je kunt als volgt bepalen of de toename meer wordt beïnvloed door acquisities of door klantbehoud:

• Statistiek 1: Gebruiks- en aankoopinformatie van app > Alle gebruikers
  • Statistiek 2: Verlies van gebruikers > Alle gebruikers

Ga als volgt te werk om te zien of app-kwaliteit is gekoppeld aan verlies van apparaten:

• Statistiek 1: Apparaten > Verwijderingsgebeurtenissen
  • Statistiek 2: Kwaliteit > Crashes (of Kwaliteit > ANR's )
  • Dimensie: Apparaten

Je kunt als volgt een momentopname bekijken van het aantal mensen en apparaten dat door je app wordt bereikt:

• Statistiek 1: Gebruikers > Actieve gebruikers (gemiddelde van de laatste 30 dagen)
  • Statistiek 2: Apparaten > Actieve apparaten (gemiddelde van de laatste 30 dagen)
  • Dimensie: Landen
    • Tip: Gebruik het diagram Analyse van wijzigingen onder de tijdreeks om snel de dimensies te bekijken waarin de grootste wijzigingen hebben plaatsgevonden in deze periode.
Zijn opgeslagen rapporten zichtbaar voor alle gebruikers van mijn Play Console-account?

Nee, alleen voor jou. De URL's van de statistieken kunnen echter wel worden gedeeld. Als je een rapport instelt dat je wilt delen, kopieer je de hele URL en stuur je deze naar een andere gebruiker. Zolang gebruikers toegang hebben tot de Play Console en de app, kunnen ze precies hetzelfde rapport zien.

Is alles vanaf de eerste dag beschikbaar?

Nee. Vanwege de manier waarop gegevensaggregatie werkt voor unieke apparaten en gebruikers, verschijnen de wekelijkse statistieken 2 weken na de lancering. Maandelijkse statistieken zijn beschikbaar zodra er van één maand gegevens beschikbaar zijn en driemaandelijkse statistieken worden gepubliceerd zodra de gegevens voor een heel kwartaal beschikbaar zijn.