App-updates vrijgeven met gefaseerde implementaties

Je kunt een app-update voor de productie- en testtracks vrijgeven via een gefaseerde implementatie. Met een gefaseerde implementatie bereikt je update slechts een bepaald percentage van je gebruikers. Je kunt dit percentage na verloop van tijd verhogen.

Je kunt gefaseerde implementaties alleen gebruiken voor app-updates en niet wanneer je de app voor het eerst publiceert.

Geschiktheid en targeting van gebruikers

• Nieuwe en bestaande gebruikers komen in aanmerking voor updates via gefaseerde implementaties en worden willekeurig gekozen voor elke uitrol van een nieuwe release.
  • Wanneer je de uitrol van je release stopt en daarna hervat, is dit van toepassing op dezelfde groep gebruikers.
  • Wanneer je een gefaseerde implementatie voor een nieuwe release uitvoert voordat je de uitrol van de vorige release afrondt, gebruikt de nieuwe release dezelfde groep gebruikers als de vorige release (afhankelijk van het percentage van de uitrol).
  • Je app-update wordt beschikbaar voor het percentage gebruikers in je gefaseerde implementatie, maar het kan even duren voordat de hele groep de update heeft ontvangen.
  • Gebruikers krijgen geen melding als ze een versie van je app in een gefaseerde implementatie ontvangen.
  • Als je specifieke landen kiest voor je gefaseerde implementatie, is de upgrade beperkt tot gebruikers met Google Play-accounts op die locaties.

Een gefaseerde implementatie instellen en onderhouden

Het percentage voor je gefaseerde implementatie selecteren

Als je een release uitrolt, selecteer je het percentage gebruikers dat de uitrol moet krijgen. Ga voor meer informatie naar Een release voorbereiden en uitrollen.

Houd er rekening mee dat het percentage voor de gefaseerde implementatie van je app niet automatisch wordt verhoogd. Als je een groter percentage gebruikers in een gefaseerde implementatie wilt opnemen, volg je de onderstaande instructies.

Een gefaseerde implementatie vrijgeven voor specifieke landen

Wanneer je een app vrijgeeft via een gefaseerde implementatie, kun je starten met een beperkt aantal landen.

• Standaard komt de beschikbaarheid van de gefaseerde implementatie overeen met de locaties die je hebt ingesteld voor de productietrack van je app.
  • Nadat een gefaseerde implementatie is gestart, kun je geen landen meer verwijderen.

Zo stel je targeting op land in:

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Productie als je een productierelease wilt updaten. Als je app wordt getest, ga je naar de pagina Open test of Gesloten test.
  2. Selecteer het tabblad Releases.
  3. Klik op Bewerken voor de release die je wilt updaten.
  4. Als je geen andere wijzigingen in je release wilt aanbrengen, hoef je geen wijzigingen aan te brengen in het gedeelte Voorbereiden op de pagina Productierelease maken. Klik onderaan het scherm op Release controleren om naar het gedeelte Controleren en vrijgeven te gaan.
  5. Scroll naar het gedeelte Gefaseerde uitrol.
  6. Voer een uitrolpercentage in.
  7. Selecteer onder Beschikbaarheid per land de optie Specifieke landen/regio's selecteren en vink het vakje aan naast de landen of regio's waar je je app beschikbaar wilt maken als onderdeel van je gefaseerde implementatie. De opties bij Beschikbaarheid per land zijn alleen beschikbaar als je een productierelease updatet.
  8. Klik op Implementatie naar productie starten.
Het percentage voor je gefaseerde implementatie verhogen
  1. Open de Play Console en ga naar de pagina Productie als je een productierelease wilt updaten. Als je app wordt getest, ga je naar de pagina Open test of Gesloten test.
  2. Selecteer het tabblad Releases.
  3. Selecteer Uitrol beheren > Uitrol updaten onder de release die je wilt updaten.
  4. Update het uitrolpercentage.
  5. Klik op Update bevestigen.
Een gefaseerde implementatie stoppen

Als je een probleem ontdekt, kun je een gefaseerde implementatie stoppen om het aantal gebruikers te beperken dat een probleem met je app ondervindt.

Wanneer je een gefaseerde implementatie stopt, wordt de app-versie in je bestaande gefaseerde implementatie niet meer ontvangen door andere gebruikers. Gebruikers die de app-versie in je gefaseerde implementatie al hebben ontvangen, houden die versie.

Stoppen via de Play Console-website

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Productie als je een productierelease wilt updaten. Als je app wordt getest, ga je naar de pagina Open test of Gesloten test.
  2. Selecteer het tabblad Releases.
  3. Selecteer Uitrol beheren > Uitrol stoppen onder de release die je wilt stoppen.
Een gefaseerde implementatie hervatten

Als je merkt dat je bestaande Android App Bundle geen problemen bevat, kun je een gestopte gefaseerde implementatie hervatten.

Via de Play Console-website

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Productie als je een productierelease wilt updaten. Als je app wordt getest, ga je naar de pagina Open test of Gesloten test.
  2. Selecteer het tabblad Releases.
  3. Selecteer Uitrol beheren > Uitrol hervatten onder de release die je wilt stoppen.
  4. Update het uitrolpercentage.
  5. Klik op Update bevestigen.

Via de Play Console-app

1. Open de Play Console-app Console-app.
  2. Selecteer een app.
  3. Tik op de kaart 'Actieve releases' op de track voor de release die je wilt hervatten.
  4. Tik op Gefaseerde implementatie > Uitrol hervatten > Hervatten.

Tip: Als je een probleem met je bestaande app-bundel vindt, maak je een nieuwe release en rol je die uit met een aangepaste app-bundel.

Tips voor live beschikbare gefaseerde implementaties

• Als je app-update wijzigingen in de winkelvermelding vereist, raden we je aan om je winkelvermelding te updaten nadat je release is geïmplementeerd naar alle gebruikers (100%).
  • Het is verstandig om tijdens een gefaseerde implementatie crashrapporten en feedback van gebruikers in de gaten te houden. Gebruikers die de gefaseerde implementatie krijgen, kunnen openbare reviews achterlaten op Google Play. Kom meer te weten over hoe je je beoordelingen en reviews bekijkt in de Play Console.

Gerelateerde content

• Meer informatie over de geleidelijke release met gefaseerde implementaties vind je in de Play Academy.