APK-uitbreidingsbestanden toevoegen of testen

Vanaf augustus 2021 moeten nieuwe apps worden gepubliceerd met de Android App Bundle op Google Play. Nieuwe apps die groter zijn dan 200 MB, kunnen Play Asset Delivery of Play Feature Delivery gebruiken.

Vanaf 30 juni 2023 ondersteunt Google Play geen updates voor tv-apps meer via APK's. Alle updates voor tv-apps moeten worden gepubliceerd via Android App Bundles (AAB).

Lees voor meer informatie het artikel 'The Future of Android App Bundles is here' op de blog voor Android-ontwikkelaars.

Als je app meer dan 100 MB aan geheugen nodig heeft, kun je uitbreidingsbestanden gebruiken om aanvullende APK-items op te slaan. Je kunt 2 uitbreidingsbestanden per app opslaan. Elk uitbreidingsbestand kan maximaal 2 GB groot zijn.

Voor APK-bestanden geldt een maximale bestandsgrootte die afhankelijk is van de Android-versie die je APK ondersteunt:

• 100 MB: APK's die Android 2.3 en hoger targeten (API-niveau 9-10 en 14+).
    • Gebruikers moeten versie 5.2 of hoger van de Play Store gebruiken om APK's van 100 MB te kunnen installeren.

Uitbreidingsbestanden worden gehost zonder aanvullende kosten. Indien mogelijk downloadt Google Play uitbreidingsbestanden wanneer apps worden geïnstalleerd of geüpdatet. In sommige gevallen moeten de uitbreidingsbestanden worden gedownload door je app.

Als de gecomprimeerde grootte van je APK op het moment van downloaden (inclusief uitbreidingsbestanden) meer is dan 200 MB, krijgen gebruikers een waarschuwingsdialoogvenster te zien dat ze je app beter via wifi kunnen downloaden.

Tip: Als je je app publiceert met de Android App Bundle, kun je kleinere, efficiëntere apps maken en leveren die gebruikers kunnen installeren.

Typen uitbreidingsbestanden

Als je uitbreidingsbestanden gebruikt, is één bestand het hoofdbestand en het andere een optioneel patchbestand. Optionele patchbestanden worden meestal gebruikt voor kleine updates van het hoofdbestand.

Uitbreidingsbestanden kunnen elk type bestand zijn en worden opgeslagen op de gedeelde opslaglocatie van een apparaat (bijvoorbeeld: SD-kaart of te koppelen USB-partitie) waar je app toegang tot deze bestanden kan krijgen. Voor elke download wordt een unieke URL voor het uitbreidingsbestand uitgegeven.

Uitbreidingsbestanden beheren

Uitbreidingsbestanden toevoegen of wijzigen

Je kunt nieuwe uitbreidingsbestanden uploaden naar of bestaande toevoegen aan APK's in een conceptrelease.

1. Open de Play Console.
  2. Selecteer je app.
  3. Ga in het linkermenu naar Release > Productie.
  4. Op de pagina Productie zie je een dropdownmenu met de opties Standaard, Alleen instant-apps en Releasetypen beheren.
  5. Kies Releasetypen beheren.
  6. Je ziet een lijst met APK's die zijn gekoppeld aan je release. Selecteer Toevoegen naast de relevante versiecode.
  7. Kies of je een nieuw bestand wilt uploaden of een bestaand uitbreidingsbestand wilt bijvoegen.
    • Als de APK nog niet is gepubliceerd, kun je een uitbreidingsbestand wijzigen of verwijderen door een ander bestand of Geen uitbreidingsbestand te selecteren. Je kunt uitbreidingsbestanden niet verwijderen uit een bestaande release.
  8. Selecteer Opslaan.
Uitbreidingsbestanden verwijderen

Je kunt uitbreidingsbestanden niet verwijderen uit een bestaande release. Als je een uitbreidingsbestand niet langer wilt opnemen in je APK, maak je een release met een nieuwe APK waarin het uitbreidingsbestand niet is opgenomen.

Voor APK's die nog niet zijn gepubliceerd, kun je de bijgevoegde uitbreidingsbestanden op elk moment wijzigen.

1. Open de Play Console.
  2. Selecteer je app.
  3. Ga in het linkermenu naar Release > App-releases.
  4. Ga naar Beheren naast het releasetype dat je wilt updaten.
  5. Je ziet een lijst met APK's die zijn gekoppeld aan je release. Selecteer Toevoegen naast de relevante versiecode.
  6. Selecteer de pijl-omlaag Dropdownpijl.
  7. Selecteer Geen uitbreidingsbestand > Opslaan.
Uitbreidingsbestanden testen

Voordat je je app publiceert, moet je de implementatie van je uitbreidingsbestand testen.

APK-uitbreidingsbestanden kunnen niet worden getest met concept-apps. Als je APK-uitbreidingsbestanden wilt testen, moet je APK worden gepubliceerd naar een beschikbare track.