Vereisten voor het testen van apps voor nieuwe persoonlijke ontwikkelaarsaccounts

In november 2023 veranderen de vereisten voor het publiceren van nieuwe apps op Google Play. Zo kunnen ontwikkelaars hun app testen, problemen opsporen, feedback krijgen en ervoor zorgen dat alles klaar is voor de lancering. Deze wijzigingen vereisen dat ontwikkelaars met een persoonlijk account dat na 13 november 2023 is gemaakt, voldoen aan specifieke testvereisten voordat ze hun app beschikbaar kunnen maken op Google Play.

In dit artikel vind je een overzicht van de nieuwe vereisten, een overzicht van de verschillende testtracks in de Play Console en de stappen die ontwikkelaars met een persoonlijk account moeten nemen om hun apps beschikbaar te maken voor gebruikers op Google Play.

Inleiding tot testvereisten voor nieuwe persoonlijke accounts

Testen is een integraal onderdeel van het proces voor app-ontwikkeling. Als je regelmatig tests voor je app uitvoert, kun je de juistheid, het functionele gedrag en het gebruiksgemak van je app verifiëren voordat je de app voor iedereen beschikbaar maakt. Dit beperkt de impact van technische problemen of problemen met de gebruikerservaring zodat je de beste versie van je app kunt uitbrengen. Ontwikkelaars die regelmatig de testtools van de Play Console gebruiken voordat ze hun apps publiceren, kunnen functionaliteit van hogere kwaliteit bieden die tot hogere beoordelingen en meer succes op Google Play kan leiden.

We willen alle ontwikkelaars ondersteunen bij het leveren van apps van hoge kwaliteit. Daarom introduceren we nieuwe testvereisten. Ontwikkelaars met een persoonlijk account dat na 13 november 2023 is gemaakt, moeten hun apps testen voordat die apps in aanmerking komen voor publicatie en distributie op Google Play. Bepaalde functies in de Play Console, zoals Productie (Release > Productie) en Pre-registratie (Release > Testen > Pre-registratie), worden uitgezet totdat de ontwikkelaars aan deze vereisten voldoen.

Overzicht van testvereisten

Als je een nieuw persoonlijk ontwikkelaarsaccount hebt, moet je een gesloten test voor je app uitvoeren met minimaal 20 testers die in een periode van minimaal de afgelopen 14 dagen doorlopend aangemeld zijn geweest. Als je aan deze criteria voldoet, kun je toegang tot productie aanvragen via het dashboard in de Play Console, zodat je je app uiteindelijk kunt distribueren op Google Play. Als je een aanvraag indient, moet je enkele vragen beantwoorden om ons inzicht te geven in je app, het testproces en de productiegereedheid.

Hieronder vind je meer gedetailleerde informatie over de verschillende soorten testtracks en de vereisten voor elke track. Ook vind je meer informatie over hoe je toegang tot productie kunt aanvragen.

Inzicht in verschillende testtracks en hun vereisten

De Play Console biedt verschillende typen testtracks. Op deze manier kun je het testen geleidelijk uitbreiden en je app verbeteren, zodat deze miljarden gebruikers op Google Play kan bereiken.

• Interne tests: Voordat je je app helemaal instelt, kun je even snel builds distribueren naar een kleine groep vertrouwde testers. Zo kun je problemen opsporen en vroege feedback krijgen. Builds zijn normaal gesproken binnen enkele seconden nadat ze zijn toegevoegd in de Play Console beschikbaar voor testers. Interne tests zijn optioneel, maar we raden je aan om hier te beginnen.
  • Gesloten test: Met gesloten tests kun je je app delen met een grote groep gebruikers die jij beheert. Zo kun je problemen oplossen en ervoor zorgen dat je app voldoet aan het Google Play-beleid voordat je de app lanceert. Je moet een gesloten test uitvoeren voordat je een aanvraag kunt indienen om je app te publiceren voor productie. Als je een aanvraag voor productietoegang indient, moeten ten minste 20 testers zijn aangemeld voor je gesloten test. Ze moeten de afgelopen 14 dagen doorlopend zijn aangemeld. Je kunt een gesloten test starten nadat je de app hebt ingesteld.
  • Open test: Hiermee kun je de testversie van je app op Google Play tonen. Als je een open test uitvoert, kan iedereen deelnemen aan je testprogramma en je privéfeedback sturen. Als je deze optie kiest, zorg er dan voor dat je app en winkelvermelding klaar zijn om te worden weergegeven op Google Play. Open tests zijn beschikbaar als je productietoegang hebt.
  • Productie: Hier maak je je app beschikbaar voor miljarden gebruikers op Google Play. Voordat je een aanvraag kunt indienen om je app te publiceren naar productie, moet je een gesloten test uitvoeren die aan onze criteria voldoet. Als je een aanvraag indient, beantwoord je ook enkele vragen over je gesloten test. Als je een aanvraag indient voor productietoegang, moeten ten minste 20 testers zich aanmelden voor je gesloten test. Ze moeten de afgelopen 14 dagen doorlopend zijn aangemeld.
Overzicht van testvereisten per track

De onderstaande tabel kan handig zijn om snel na te gaan waar elke track voor is en wat de vereisten zijn (indien van toepassing) voor toegang tot elke track.

Tracktypen Doel Vereisten voor toegang tot deze track
Interne tests Hiermee kun je builds snel distribueren naar een kleine groep van betrouwbare testers, zodat je problemen kunt identificeren en vroege feedback kunt krijgen (voordat of nadat je je app hebt ingesteld). Geen.
Gesloten test Hiermee kun je je app delen met een grote groep gebruikers die jij beheert, zodat je problemen kunt oplossen en ervoor kunt zorgen dat je app vóór de lancering voldoet aan het beleid van Google Play. Je app moet zijn ingesteld.
Open test

Hiermee kun je de testversie van je app op Google Play tonen. Iedereen kan deelnemen aan je test en privéfeedback naar je sturen.

Je moet toegang tot productie hebben gekregen om toegang te krijgen tot open tests.
Productie Hiermee kun je je app beschikbaar maken voor miljarden gebruikers op Google Play.

Voordat je een aanvraag voor productietoegang kunt indienen, moet je 14 dagen lang een gesloten test uitvoeren met ten minste 20 aangemelde testers.

Zodra je aan de criteria voldoet, kun je een aanvraag voor productietoegang indienen door enkele vragen te beantwoorden over je test, je app en de productiegereedheid in de Play Console.

Richtlijnen en best practices voor gesloten tests

Via de onderstaande links krijg je meer informatie over hoe je je Android-apps kunt ontwerpen, ontwikkelen en distribueren op Google:

Testers werven

De gebruikelijkste manier om testers te werven, is via een persoonlijk en professioneel netwerk. Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met je vrienden, familie, collega's of klasgenoten en ze vragen om bètatesters voor je app te worden. Je kunt contact opnemen met community's waar waarschijnlijk gebruikers zullen zijn en ze actief werven om je app te testen. Als je bijvoorbeeld een app maakt voor CrossFit-liefhebbers, kun je overwegen een lokale club te benaderen of in online groepen contact te leggen met je doelgebruikers. Je kunt ook op social media iets posten over je app en je volgers vragen om zich aan te melden voor de test.

Werf als het kan een zo divers mogelijke groep testers om bugs en problemen met gebruiksgemak op te sporen die specifiek kunnen zijn voor bepaalde typen gebruikers of apparaten. Werf daarom ook testers die volgens jou representatief zijn voor de toekomstige gebruikers van je app. Als je bijvoorbeeld een productiviteitsapp voor bedrijven ontwikkelt, moet je testers werven die zakelijke professionals zijn uit verschillende branches waarin je denkt dat je app populair kan zijn. Hoe dichter de testgebruikers zich bij de doelgroep bevinden, hoe nuttiger de feedback is die je krijgt.

Interactie met testers

Zodra je een groep bètatesters hebt geworven, is het belangrijk om deze duidelijke instructies te geven voor het testen van je app en het melden van bugs. Laat je testers weten wat voor soort feedback je wilt. Moedig testers aan om zo veel mogelijk functies van je app te gebruiken om zo complete feedback te krijgen.

Voeg een feedbackkanaal toe of laat je gebruikers weten hoe ze je feedback kunnen geven (bijvoorbeeld via e-mail, een website of een berichtenforum). Je testers kunnen je ook privéfeedback sturen via Google Play.

Belangrijk: Benadruk je testers dat ze ten minste 14 dagen aaneengesloten aangemeld moeten blijven voor je gesloten test.

Feedback van gebruikers verzamelen en bekijken

Als je een app in de testfase hebt, kun je toegang krijgen tot gebruikersfeedback en erop reageren in de Play Console. Feedback van gebruikers is alleen zichtbaar voor jou en is niet te zien op Google Play.

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Testfeedback (Beoordelingen en reviews > Testfeedback).
  2. Bepaal hoe je door je feedback wilt browsen.
    • Filteren: Als je bètafeedback wilt bekijken op basis van bepaalde criteria (zoals datum, taal, antwoordstatus, app-versie of apparaat), maak je een keuze uit de beschikbare filters.
    • Zoeken: Als je naar specifieke woorden in je feedback wilt zoeken, gebruik je het zoekvak.
Tip: Houd bij welke feedback je krijgt. Als je dit later opnieuw leest, kun je makkelijker veelvoorkomende feedbackthema's of problemen identificeren die je op de korte of lange termijn wilt oplossen om je app te verbeteren. We vragen je ook om je testfeedback later voor ons samen te vatten wanneer je een aanvraag indient voor productietoegang.

Reageren op feedback van gebruikers

Tijdens de testperiode van je app moet je reageren op de feedback van je testers en eventuele bugs oplossen die ze zijn tegengekomen. Hiermee gebeurt het volgende:

• het helpt je om de gebruikerservaring van je app te verbeteren;
  • het vergroot de kans op een succesvolle aanvraag voor productietoegang; en
  • het zorgt ervoor dat de kans groter is dat je geen negatieve reviews krijgt wanneer je je app gaat distribueren op Google Play.

Geavanceerde tests

De richtlijnen in dit artikel zijn maar een startpunt om de basisprincipes van testen te begrijpen terwijl je je voorbereidt op de distributie van je eerste app. Naarmate je meer ervaring als ontwikkelaar krijgt, kun je geavanceerdere testbronnen en -technieken gebruiken om de kwaliteit van je app te optimaliseren. Op de site Android voor ontwikkelaars vind je meer informatie over het testen van apps op Android en de basisprincipes van testen.

De Play Console biedt ook een reeks functies waarmee je problemen met je app kunt opsporen. Je kunt een pre-lanceringsrapport instellen en uitvoeren om proactief problemen op te sporen voordat je app gebruikers bereikt via een gedetailleerd rapport met mogelijke problemen, waarschuwingen en fouten die je zou kunnen onderzoeken en oplossen.

Gesloten tests uitvoeren

Op deze pagina in het Helpcentrum vind je meer informatie over het instellen en uitvoeren van een gesloten test.

Toegang tot productie aanvragen

Als je aan de vereisten voor gesloten tests voldoet, kun je je aanmelden voor toegang tot productie. Je begint zo:

1. Ga naar het Dashboard.
  2. Klik op Een aanvraag indienen voor productie.

Beantwoord daarna de volgende vragen over je gesloten test, je app en de productiegereedheid. Deze vragen zijn onderverdeeld in 3 gedeelten:

• Over je gesloten test
  • Over je app/game
  • Productiegereedheid

Vouw de onderstaande gedeelten uit voor hulp bij het invoeren van informatie voor elk gedeelte.

Deel 1: Vertel ons meer over je gesloten test

Aan de hand van de informatie die je verstrekt in het gedeelte Over je gesloten test, kunnen we nagaan of apps naar behoren zijn getest voordat ze worden gepubliceerd op Google Play. Zo kunnen we gebruikers beschermen tegen apps van lage kwaliteit, de verspreiding van malware voorkomen en fraude verminderen.

Je moet het volgende delen om dit gedeelte af te ronden:

1. Laat ons weten hoe makkelijk je het vond om testers voor je app te werven door een van de vermelde opties te selecteren. Zo krijgen we inzicht in de manier waarop ontwikkelaars werken met de testvereisten van Google Play.
  2. Verstrek informatie over de betrokkenheid die je tijdens je gesloten test van testers hebt gekregen. Voorbeelden van relevante informatie zijn:
    • Of testers alle functies van je app hebben gebruikt
    • Of het gebruik van je testers consistent was met jouw verwachting van hoe een productiegebruiker je app zou gebruiken en, zo niet, welke verschillen je zou verwachten.
  3. Vat tot slot de feedback die je van testers hebt gekregen samen en laat ons weten hoe je deze feedback hebt verzameld.
  4. Klik op Volgende.
    • Belangrijk: Als je op Verwijderen klikt of afsluit zonder Volgende te selecteren en je app af te ronden voor productietoegang, worden je wijzigingen niet opgeslagen.
Deel 2: Vertel ons over je app/game

De informatie die je verstrekt in het gedeelte Over je app/game helpt ons om relevantere informatie over je app of game te krijgen om je app of game beter te begrijpen. Je antwoorden worden niet op Google Play getoond en hebben geen invloed op de functies en services waartoe je toegang hebt in de Play Console, hoe je app of game wordt weergegeven of je geschiktheid voor Google Play-ontwikkelaarsprogramma's.

Je moet het volgende delen om dit gedeelte af te ronden:

1. Laat ons weten wie de beoogde doelgroep van je app of game is. Wees zo specifiek mogelijk.
  2. De 2e vraag verschilt enigszins, afhankelijk van of je een app- of game-ontwikkelaar bent:
    • Voor apps: Beschrijf hoe je app waarde biedt voor gebruikers. Als je niet zeker weet wat we hiermee bedoelen, ga je naar de site Android voor ontwikkelaars voor meer informatie over de kwaliteit van apps op Google Play.
    • Voor games: Beschrijf op welke manier je game zich onderscheidt.
  3. Laat ons weten hoeveel installaties je app of game naar verwachting in het 1e jaar krijgt. Er zijn veel verschillende opties voor het bereik. Kies de optie die volgens jou het meest waarschijnlijk is. Het is geen probleem als dit slechts een ruwe schatting is.
  4. Klik op Volgende.
    • Belangrijk: Als je op Verwijderen klikt of afsluit zonder Volgende te selecteren en je app af te ronden voor productietoegang, worden je wijzigingen niet opgeslagen.
Deel 3: Vertel ons meer over de productiegereedheid

Aan de hand van de informatie die je verstrekt in het gedeelte Over je productiegereedheid, kunnen we bepalen of je app of game klaar is voor productie.

Je moet het volgende delen om dit gedeelte af te ronden:

1. Laat ons weten welke wijzigingen je in je app of game hebt aangebracht op basis van wat je hebt geleerd tijdens je gesloten test.
  2. Beschrijf hoe je hebt besloten dat je app of game klaar was voor productie.
  3. Klik op Toepassen.
    • Belangrijk: Als je op Verwijderen klikt of stopt zonder productietoegang aan te vragen, worden je wijzigingen niet opgeslagen.

Nadat je toegang tot productie hebt aangevraagd

Nadat je je aanvraag voor toegang tot productie hebt voltooid, beoordelen we je inzending. Als de beoordeling is voltooid, sturen we de accounteigenaar een e-mail met een update. Meestal gebeurt dit binnen 7 dagen, maar het kan soms langer duren.

Als je app nog niet klaar is voor publicatie, moet je misschien doorgaan met het testen van je app. Voorbeelden hiervan zijn dat er geen 20 testers zijn aangemeld voor je gesloten test of dat je testers geen interactie hebben met je app tijdens de gesloten test.

Als je aanvraag wordt goedgekeurd, heb je toegang tot Productie (Release > Productie) en kun je je app beschikbaar maken voor miljarden gebruikers op Google Play als je van mening bent dat je app er klaar voor is. Je kunt ook Open tests gebruiken (Release > Testen > Open tests). We raden je aan om je app uitgebreid te testen voordat je deze publiceert voor productie. Test ook regelmatig je toekomstige updates voor de app.

Veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met testers die zich gedurende de afgelopen 14 dagen doorlopend moeten hebben aangemeld voordat ik een productieaanvraag kan indienen?

Dit betekent dat testers die zich hebben aangemeld, maar minder dan 14 dagen hebben getest en zich daarna hebben afgemeld, niet meetellen. Ook als ze zich weer aanmelden zodat ze in totaal 14 dagen zijn aangemeld, moeten dit 14 achtereenvolgende dagen zijn om mee te tellen voor de criteria van 20 aangemelde testers die op 14 opeenvolgende dagen hebben getest.

Zijn er andere best practices voor testen die ik misschien nuttig vind?

Blijf gesloten tests gebruiken terwijl je door gebruikers gemelde problemen en bugs oplost. Je app updaten in gesloten tests voordat je naar productie gaat, is een goede manier om reviews en beoordelingen van lage kwaliteit tot een minimum te beperken.

Overweeg om je gesloten testers uit te nodigen voor een berichtengroep, zodat de feedback door anderen kan worden gezien. Je testers kunnen ook aanvullende feedback en context geven, zodat je kunt bepalen welke aspecten van je app of game je wilt verbeteren.

Test niet alleen crashes en bugs, maar test ook de algehele gebruikerservaring van je app. Meer informatie over app- en gamekwaliteit op Google Play

Zijn er andere Play Console-functies die ik moet leren kennen om succes te boeken op Google Play?

Ga naar de Google Play-site voor meer informatie over de functies van de Play Console en het laatste Play Console-nieuws. Je kunt ook gratis online trainingen volgen die door Google-experts zijn ontworpen voor nieuwe en ambitieuze app-ontwikkelaars in de Google Play Academy.