Prijsexperimenten uitvoeren om de prijzen van in-app producten te optimaliseren

Je kunt prijsexperimenten uitvoeren in de Play Console om je prijsstrategie voor opkomende markten te diversifiëren, of om verschillende prijspunten in je kernmarkten te testen voor een hogere opbrengst.

Overzicht

Met prijsexperimenten kun je A/B-tests uitvoeren en de resultaten gebruiken om de prijzen van je app vol vertrouwen en nauwkeurig aan te passen aan de koopkracht in verschillende markten wereldwijd. Je kunt ook prijsexperimenten gebruiken om verschillende prijspunten in je kernmarkten te testen en te vergelijken met een controleprijs voor een hogere opbrengst. Als je de optimale prijs instelt voor je in-app producten in verschillende landen/regio's, zorg je ervoor dat je de beste prijsstrategie voor je app toepast om de opbrengst verder te verhogen en tegelijkertijd nieuwe gebruikers aan te trekken. Omdat deze functie is gebaseerd op de prijs en verkopen van in-app producten, moet je een verkoper of ontwikkelaar zijn om de functie te kunnen gebruiken.

Een prijsexperiment voorbereiden en uitvoeren

Hieronder vind je richtlijnen voor en belangrijke informatie over de voorbereiding en uitvoering van prijsexperimenten en interpretatie van de resultaten.

Voordat je begint

Vouw elk gedeelte hieronder uit en lees deze voordat je een prijsexperiment instelt in de Play Console.

Vereisten
Belangrijke informatie

Algemene informatie

• Experimenten zijn alleen van toepassing op app-niveau. Je kunt geen experimenten uitvoeren voor meerdere apps.
  • De maximumduur van een experiment is 6 maanden. Hierna worden de prijzen teruggezet naar de oorspronkelijke prijs. Verder worden de prijzen 14 dagen nadat de statistieken statistisch significant zijn geworden, teruggezet naar de oorspronkelijke prijs.
  • Je kunt in 1 experiment maximaal 1000 in-app producten testen.
  • Tot minimaal 30 dagen na afloop van het oorspronkelijke experiment kun je hetzelfde experiment niet uitvoeren met overlappende in-app producten en overlappende landen.
  • Je kunt experimenten niet onderbreken. Je kunt ze alleen uitvoeren of helemaal stoppen. Je kunt een gestopt experiment niet hervatten.

Limieten voor landen/regio's

• Je kunt slechts 1 experiment tegelijk uitvoeren in een bepaald land of een bepaalde regio. Als je bijvoorbeeld al een experiment in Noorwegen uitvoert, kun je daar niet een ander experiment uitvoeren voor verschillende producten, tenzij je het eerste experiment stopt en een ander experiment maakt.
  • De geteste prijs moet binnen de gedefinieerde prijsbereiken voor in-app aankopen liggen. Als een prijspercentage als onderdeel van het experiment buiten een bepaald prijsbereik valt voor dat land of die regio, wordt het prijspercentage automatisch gestopt bij de grenswaarde.
  • Je kunt maximaal 2 prijsvarianten en een controleprijs voor elk experiment opgeven.
  • Experimenten worden alleen geïmplementeerd in het geselecteerde landen of de geselecteerde regio en niet in de daaraan gekoppelde locatieoverschrijvingen. Als je bijvoorbeeld een experiment uitvoert in Frankrijk, worden de bijbehorende Franse gebieden (Frans-Guyana, Frans-Polynesië, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Nieuw-Caledonië, Réunion, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre en Miquelon, Wallis en Futuna) uitgesloten.

Wijzigingen in in-app producten

• Je kunt de prijs van een in-app product dat in een actief experiment wordt getoond, niet wijzigen. Als je de prijs wilt wijzigen, moet je het experiment stoppen. Let op het volgende:
    • De enige uitzondering is wanneer je 2 experimenten uitvoert en de resultaten van het 1e experiment toepast. Als je in-app product is gekoppeld aan een prijstemplate, kun je de prijzen van in-app producten alleen wijzigen voor landen waar je het experiment niet uitvoert.
    • Als je tijdens een actief experiment een nieuw in-app product instelt, wordt dat product weggelaten uit het experiment.

Experimenten uitvoeren en resultaten toepassen

• Je kunt experimentprijzen op elk gewenst moment toepassen, maar we raden je aan te wachten tot de resultaten statistisch significant zijn en alleen prijswijzigingen toe te passen die beter presteren dan je controleprijs.
  • Je kunt aan een experiment dat op dit moment wordt uitgevoerd geen extra landen/regio's of in-app producten toevoegen.
  • Als 1 of meer van je in-app producten aan een prijstemplate zijn gekoppeld, worden de prijzen voor landen/regio's van je experiment geüpdatet op het moment dat je ze toepast en worden deze in-app producten ontkoppeld van de template(s).
Terminologie in verband met experimenten

Bij experimenten wordt veelvuldig gebruik gemaakt van statistische terminologie. Als je niet bekend bent met deze termen, kan het handig zijn om de onderstaande woordenlijst door te nemen.

Term Definitie Opmerkingen
Zekerheidsinterval

Een reeks waarden die uitdrukken in hoeverre het resultaat statistisch significant is of niet.

Dit is een belangrijk signaal waarmee je de uitkomst van het experiment kunt interpreteren. Statistische significantie wordt bepaald wanneer het zekerheidsinterval niet kruist met 0.

Dit wordt de eerste paar dagen misschien niet getoond omdat de gegevensvolumes laag zijn.

Betrouwbaarheidsniveau

De kans dat het waargenomen verschil tussen prijsvariant en controleprijs waar is.

Voorbeeld: Een betrouwbaarheidsniveau van 90% betekent dat het waargenomen verschil 10% van de tijd waarschijnlijk het gevolg is van toeval. Met andere woorden: er is minder dan 10% kans dat de geteste gegevens kunnen worden geleverd als er geen verschil is tussen de controleprijs en de prijsvariant.
  • We gebruiken een jackknife (een statistische tool die de variantie kan schatten door middel van resampling) om zekerheidsintervallen te berekenen en passen daarna de sequentiële waarschijnlijkheidstests van combinaties toe om een opgeblazen fout-positief percentage van continue monitoring te beheersen.
  • Het standaard betrouwbaarheidsniveau is 90%, maar je kunt kiezen tussen 70% en 99%. Nadat je het percentage hebt geselecteerd tijdens het instellen van een experiment, verandert het tijdens de uitvoering van het experiment niet.
  • Nadat een experiment is gestart, kun je het betrouwbaarheidsniveau niet meer wijzigen.
  • De meest gebruikte betrouwbaarheidsniveaus zijn 95%, 90% en 99%. Hogere betrouwbaarheidsniveaus vereisen meer gegevens, wat automatisch betekent dat de resultaten van het experiment betrouwbaarder zijn.
  • 50% betekent een kans van 50 op 50 dat het resultaat correct is (vergelijkbaar met het gooien van een munt).
Controle De oorspronkelijke testvariabele (met de oorspronkelijke in-app aankoop) in een experiment-arm. De controleprijs wordt getoond door een deel van de experimentdoelgroep die je tijdens de instelling hebt gedefinieerd en door alle gebruikers buiten het experiment.
Experimentresultaat Het resultaat van je experiment. Mogelijke experimentresultaten worden in het volgende gedeelte vermeld.
Fout-positief Als een negatieve gebeurtenis ten onrechte wordt gecategoriseerd als positief.

Als we vaststellen dat het verschil in uitgaven tussen de controlegroep(en) en de testgroep statistisch significant (positief) is, maar het verschil in uitgaven tussen de controlegroep(en) en de testgroep in werkelijkheid niet statistisch significant (negatief) is, is dit een fout-positief resultaat.

Het percentage fout-positieve resultaten is de verhouding tussen het aantal fout-positieve resultaten en het totale aantal werkelijke negatieve gebeurtenissen.

In-app producten

Artikelen waarvoor eenmalig kosten in rekening worden gebracht aan gebruikers.

In-app producten kunnen items bevatten zoals virtuele artikelen (bijvoorbeeld gamelevels of toverdranken) en premium services in je app op Google Play.

Je kunt 1 of meer verschillende in-app producten kiezen, met een maximum van 2000. Over het algemeen betekenen meer gegevens minder tijd om een verschil tussen de controlegroep en een variant(en) waar te nemen, als er een verschil is.

Experimenteren met een prijswijziging voor veel producten kan de kans op kannibalisatie verkleinen.

Minimaal waarneembaar effect

Een invoer die je kiest op het moment dat je het experiment instelt en dat de mate van verbetering aangeeft die je met het experiment wilt vaststellen. Hiermee kun je bepalen hoe gevoelig je experiment moet zijn. Dit is van invloed op de geschatte tijd tot het bereiken van statistische significantie. Nadat je een minimaal waarneembaar effect hebt gekozen, zie je een schatting van de tijd die nodig is om een statistisch significant resultaat te bepalen op basis van historische gegevens van je selectie.

Een kleiner minimaal waarneembaar effect betekent bijvoorbeeld een gevoeliger experiment en dus een langere geschatte tijd tot statistische significantie.

• Het minimaal waarneembaar effect is 30%, maar je kunt stappen van 5% kiezen tussen 5% en 50%.
  • Je kunt het minimaal waarneembaar effect niet meer wijzigen nadat het experiment is gestart.
  • Het minimaal waarneembare effect heeft alleen invloed op de geschatte tijd tot het vaststellen van statistische significantie op basis van historische gegevens of als we vaststellen dat de experimentvariant(en) en controlegroep hetzelfde zijn. Check de mogelijke experimentresultaten voor meer informatie.
  • Als je nieuwe producten test zonder historische gegevens, is de geschatte tijd tot het vaststellen van statistische significantie niet nauwkeurig.

Nieuwheidseffect Een fenomeen waarbij gebruikers de voorkeur geven aan een nieuwe functie (bijvoorbeeld een nieuw product of prijspunt) of een nieuwe functie uitproberen, zelfs als deze functie niet beter of aantrekkelijker is dan het origineel. In dat geval verdwijnt de toename meestal geleidelijk. Experimenten die snel worden afgerond, kunnen onderhevig zijn aan nieuwheidseffecten. We raden aan om het geschatte aantal weken tot het vaststellen van statistische significantie aan te houden om rekening te houden met dit effect.
Statistische significantie In een A/B-test wordt hiermee vastgesteld of het verschil tussen de controlegroep en de variant reëel of toevallig is.

Als de zekerheidsinterval geen waarde van nul bevat, beschouwen we dit als een statistisch significant resultaat. In ons geval is het effect het verschil tussen de uitgaven van de controlegroep en de variant.

In het gedeelte Veelgestelde vragen vind je enkele visuele voorbeelden van zekerheidsintervallen.

Variant Een variant van de oorspronkelijke testvariabele voor een experiment-arm. De variant is een prijsverhoging of een prijsdaling ten opzichte van de oorspronkelijk geprijsde in-app aankoop.

Een experiment instellen

Als je een experiment instelt, raden we je aan alle onderling uitwisselbare in-app producten in je app (zoals in-game valuta) op te nemen in het experiment om kannibalisatie te beperken.

Voordat je begint: lage gegevensvolumes

Als je met een laag gegevensvolume werkt, beschik je waarschijnlijk niet over voldoende gegevens om een conclusie uit het experiment te trekken. Als je bijvoorbeeld een experiment uitvoert met een nieuw product, zijn onze geschatte experimentlengte en onze waarschuwingen misschien niet nauwkeurig. In dit geval kun je een waarschuwing in de Play Console te zien krijgen dat een zeer laag gegevensvolume wordt voorspeld binnen je gekozen periode. Als je een bericht over een laag gegevensvolume krijgt, kan het zijn dat je over onvoldoende gegevens beschikt voor een experiment of dat je je experimentparameters kunt verfijnen. Hier volgen enkele aanbevolen acties om problemen met een laag gegevensvolume op te lossen.

Als je een langer experiment uitvoert, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de resultaten in de loop van de tijd kunnen worden beïnvloed door economische factoren zoals wereldwijde valutaschommelingen.

Deel 1: Gegevens toevoegen

Zo voegt je je experimentgegevens toe:

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Prijsexperimenten (Inkomsten genereren > Prijsexperimenten).
  2. Klik op Experiment maken.
  3. Voer in het gedeelte Gegevens toevoegen een experimentnaam en een korte beschrijving van je experiment in (optioneel).
    • Opmerking: Gebruikers zien de naam en korte beschrijving van je experiment niet.
  4. Selecteer de landen/regio's waarmee je wilt experimenteren.
    • Belangrijk: Prijsexperimenten worden alleen geïmplementeerd in het geselecteerde land of de geselecteerde regio en niet op de gekoppelde locaties. Als je bijvoorbeeld Frankrijk selecteert, worden je prijsexperimenten alleen geïmplementeerd in Frankrijk en niet in de bijbehorende gebieden zoals Frans-Guyana.
  5. Kies in het dropdownmenu Producten de in-app producten waarmee je wilt experimenteren. Het dropdownmenu toont de beschikbare namen, ID's en prijzen van in-app producten.
    • Belangrijk: Als je een in-app product kiest dat aan een prijstemplate is gekoppeld, wordt de prijstemplate voor de duur van het prijsexperiment vergrendeld.
  6. Selecteer een startdatum. Je experiment begint om 00:00 uur PT op de datum die je selecteert. Je kunt je experiment laten beginnen op een datum in de toekomst.
  7. Klik op Volgende om verder te gaan met het instellen van je experiment door varianten toe te voegen.

Als we op basis van de invoer van het experiment verwachten dat de gegevensvolumes te laag zijn om statistische significantie te bereiken, wordt er een waarschuwing getoond. In dit geval raden we je aan aanpassingen door te voeren zodat je voldoende gegevens verzamelt om statistische significantie te bereiken. Check Aanbevolen acties voor lage gegevensvolumes voor mogelijke volgende stappen.

Aanbevolen acties voor lage gegevensvolumes

Je kunt de volgende aanbevelingen gebruiken om de gegevensvolumes te wijzigen die nodig zijn om statistische significantie te bereiken, zodat de experimentduur wordt ingekort.

Stap voor experiment instellen

Aanbevolen actie
Deel 1: Gegevens toevoegen Verhoog het aantal landen/regio's in het experiment.
Deel 1: Gegevens toevoegen Voer de test uit voor alle in-app producten of verhoog het aantal in-app producten.
Deel 2: Varianten toevoegen Verlaag het aantal varianten van 2 naar 1.
Deel 2: Varianten toevoegen

Experimenteer door je prijs met een hoger percentage te verlagen (lagere prijs).

Opmerking: Dit heeft geen invloed op de eerste schatting, maar helpt wel tijdens het live experiment.
Deel 3: Instellingen beheren Vergroot de doelgroep per variant (bijvoorbeeld 50% controlegroep en 50% behandeling).
Deel 3: Instellingen beheren

Verhoog het minimaal waarneembare effect.

Opmerking: Dit is alleen van invloed op experimenten waarbij de variant(en) en de controlegroep hetzelfde hebben gepresteerd.

Deel 3: Instellingen beheren Verlaag het betrouwbaarheidsniveau.

Deel 2: Varianten toevoegen

In het gedeelte Varianten toevoegen kun je prijsvarianten toevoegen en verwijderen. Je prijsexperiment moet minstens 1 variant hebben. Zo voeg je varianten toe:

1. Kies in het dropdownmenu de optie Prijs verhogen of Prijs verlagen en geef het percentage op dat je op je keuze wilt toepassen. Let op het volgende:
    • Voer een geheel getal in.
    • Als je Prijs verlagen selecteert, moet je een waarde tussen 1 en 99 invoeren.
    • Als je Prijs verhogen selecteert, moet je een waarde tussen 1 en 999 invoeren.
  2. Nadat je een variant hebt toegevoegd, verschijnen het bereik van de controleprijs en die van de variant op de pagina. Klik op Productprijzen bekijken voor meer details, zoals in-app productnamen en -ID's, locatieoverschrijvingen (indien van toepassing) en belastinggegevens. Hier zie je de daadwerkelijke procentuele prijswijzigingen nadat je de wisselkoers en landspecifieke prijspatronen hebt gebruikt.
  3. Klik op + Nog een variant toevoegen en herhaal de vorige stappen als je meerdere varianten in je experiment wilt opnemen. De pagina toont ook het bereik van de controleprijs en die van de variant.
  4. Klik op Volgende om door te gaan met het instellen van je experiment.

Deel 3: Instellingen beheren

In het gedeelte Instellingen beheren kun je targetingparameters instellen om je experiment mee te verfijnen. Zo beheer je je experimentinstellingen:

1. Voer de doelgroep van het experiment in. Dit is het percentage gebruikers dat meedoet aan het experiment. Deze gebruikers worden gelijk verdeeld over je variant(en) en controlegroep. Houd er rekening mee dat gebruikers buiten het experiment ook de oorspronkelijke prijs (of controleprijs) zien, maar niet worden meegenomen in de experimentanalyse.
    • Opmerking: Voer een geheel getal tussen 1 en 100 in.
  2. Voer het betrouwbaarheidsniveau in. Als je het betrouwbaarheidsniveau verlaagt, wordt de kans op een fout-positief resultaat groter, maar neemt ook de duur van het experiment af.
  3. Voer een minimaal waarneembaar effect in. Dit geeft de mate van verbetering aan die je met het experiment wilt vaststellen. Dit is om te bepalen hoe gevoelig je experiment moet zijn. Hierdoor wordt de geschatte tijd tot het vaststellen van statistische significantie aangepast.
  4. Verfijn je targetingparameters om je experiment verder te verfijnen. Je kunt de geschatte tijd tot de berekening van de statistische significantie zien als richtlijn op basis van je instellingen.

Deel 4: Je experiment starten

Je kunt nu je experiment starten. Tijdens het experiment veranderen de prijzen voor geselecteerde in-app producten en landenregio's. Je kunt je experiment altijd beëindigen.

1. Bevestig voordat je het experiment start dat je het volgende begrijpt:
    • Het experiment kan van invloed zijn op de opbrengst van je app. Zonder een statistisch significant resultaat kan het zijn dat een negatief of positief opbrengstresultaat niet betekenisvol is. Daarom raden we je aan te wachten tot je een statistische significantie hebt bereikt.
    • Terwijl het experiment live is, kun je de prijzen voor de geselecteerde in-app producten niet bewerken.
    • Als je de resultaten van een experiment toepast, heeft dat invloed op alle opgenomen landen/regio's en in-app producten.
  2. Klik op Bevestigen en starten.

Optioneel: Je experiment beëindigen

Je kunt je experiment altijd beëindigen.

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Prijsexperimenten (Inkomsten genereren > Prijsexperimenten).
  2. Open het experiment dat je wilt beëindigen.
  3. Klik op Experiment beëindigen.

Nadat je het experiment hebt beëindigd, worden de experimentprijzen teruggezet naar de oorspronkelijke prijs voor de betreffende landen/regio's en in-app producten. Het experiment en de analyse zijn dan niet meer actief.

Als je een toekomstig experiment hebt gepland, kun je dat ook annuleren door de vorige stappen te volgen. Experimenten die binnen 24 uur na de geplande startdatum worden geannuleerd, gaan soms tijdelijk live.

Experimentresultaten bekijken en varianten toepassen

Het is belangrijk dat je bekend bent met de verschillende mogelijke experimentresultaten en wat deze betekenen voor je app en de bijbehorende prijsstrategie. Lees dit gedeelte zorgvuldig door voordat je de resultaten toepast.

De resultaten van een experiment bekijken en analyseren

Als je resultaten als statistisch significant worden beschouwd, worden ze beschikbaar gesteld op de analysepagina van je experiment. Je krijgt een melding via een inbox-bericht.

Je resultaat bekijken

Ga naar je experiment om het resultaat en de analyse te bekijken. Ga naar de pagina Prijsexperimenten (Inkomsten genereren > Prijsexperimenten) en klik op de pijl-rechts naast je experiment om de analysepagina van het experiment te bekijken.

Het resultaat vind je bovenaan de pagina. Vouw het gedeelte Mogelijke experimentresultaten uit om de verschillende resultaten te bekijken en te zien wat deze betekenen. Onder het experimentresultaat zie je een korte beschrijving van het resultaat. Je ziet bijvoorbeeld 'Variant [X] heeft het best gepresteerd' boven een korte uitleg van het experimentresultaat, zoals 'Variant [X] heeft de hoogste opbrengst behaald'. Als een variant overeenkomt met of beter heeft gepresteerd dan een controlegroep, kun je op Variant [X] klikken om de variant toe te passen en de in-app productprijzen op basis hiervan te updaten. Zie Varianten toepassen voor meer informatie.

Opmerking: Experimenten worden 14 dagen nadat een resultaat is bepaald automatisch beëindigd. Je kunt ook op Experiment beëindigen klikken om een experiment onmiddellijk te beëindigen.

Tip: Je kunt experimentprijzen op elk gewenst moment toepassen, maar we raden je aan te wachten tot de resultaten statistisch significant zijn en alleen prijswijzigingen toe te passen die beter presteren dan je controleprijs.

Ondersteunende gegevens bekijken

Onder het resultaat toont een tabel de gegevens waarop het statistische resultaat is gebaseerd. De tabel bevat de variant(en), opbrengst, opbrengst versus controlegroep (en opbrengst versus controlegroep als percentage) en het zekerheidsinterval voor je variant(en). Voor meer inzicht in de verschillende statistieken op de analysepagina van je experiment vouw je het gedeelte Definities van statistieken uit.

Onder de tabel, in het gedeelte Ondersteunende gegevens, vind je meer gedetailleerde gegevens. Het diagram toont standaard informatie over de opbrengst vergeleken met controlegegevens van de laatste beschikbare datum. In deze weergave toont het gearceerde gebied het zekerheidsinterval. Het diagram laat zien hoe het zekerheidsinterval in de loop van de tijd is veranderd. Je kunt de geselecteerde duur en datums aanpassen met de duur- en datumfilters rechtsboven in het diagram.

Je kunt ook de volgende statistieken weergeven met het statistiekfilter linksboven in het diagram: Opbrengst, Bestellingen, Kopers, Percentage kopers, Gemiddelde opbrengst per betalende gebruiker (Average Revenue Per Paying User, ARPPU). (Deze statistieken worden ook beschreven in het gedeelte Definities van statistieken.) Als je een andere statistiek kiest, wordt in het diagram geen zekerheidsinterval getoond omdat dit is gebaseerd op de opbrengst.

Als je meer informatie op productniveau wilt bekijken, kun je de experimentresultaten ook exporteren als csv-bestand. Je kunt de velden, indeling en voorbeelden voor de csv-export bekijken door het gedeelte Definities van statistieken (csv-export) uit te vouwen.

Tip: Klik op Experimentinstellingen bekijken om de gegevens van de experimentinstellingen te bekijken. Je kunt de instellingen ook filteren op variant en op land/regio. Dit kan handig zijn om even snel te checken wat je experimentparameters waren.

Varianten toepassen

Houd rekening met het volgende voordat je een variant toepast:

• Als 1 of meer van je in-app producten aan een prijstemplate zijn gekoppeld, worden je prijzen voor landen/regio's van je experiment na toepassing van de variant geüpdatet en worden deze in-app producten ontkoppeld van de template(s).
  • Je kunt de variant alleen toepassen op alle in-app producten en landen/regio's in je experiment. We berekenen de statistische significantie op basis van al je instellingen en kunnen daarom niet hetzelfde resultaat en effect garanderen als slechts een deel van de instellingen is toegepast.

Als je variant(en) overeenkomen of beter hebben gepresteerd dan je controleprijs, kun je de volgende stappen uitvoeren om de variant toe te passen en de prijs te updaten:

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Prijsexperimenten (Inkomsten genereren > Prijsexperimenten).
  2. Klik op Variant toepassen naast de variant die je wilt toepassen.

De prijzen van je app worden geüpdatet zoals je die in de variant hebt ingesteld. Je experiment wordt 14 dagen nadat het resultaat is bepaald automatisch beëindigd. Je kunt ook op Experiment beëindigen klikken om het experiment onmiddellijk te beëindigen.

Mogelijke experimentresultaten

Er zijn meerdere mogelijke resultaten voor een experiment. Het resultaat van je experiment bepaalt wat de volgende stappen zijn.

Experimentresultaat Betekenis Opmerkingen/aanbevelingen
Variant [X] heeft het best gepresteerd Variant [X] is statistisch significant geworden door een betekenisvol resultaat met de grootste opbrengsttoename te produceren. Pas variant [X] toe, omdat deze aanzienlijk beter presteert dan je controlegroep en de andere variant(en).
Beide varianten presteerden beter dan de controlegroep Beide varianten behaalden meer opbrengst dan de controlegroep. Check de resultaten en bepaal welke variant je wilt toepassen. Jij bepaalt welke variant je wilt toepassen.
De variant(en) en de controlegroep hebben hetzelfde gepresteerd Geen enkele variant heeft meer opbrengst dan de controlegroep opgeleverd. Je experiment heeft voldoende gegevens verzameld en levert gelijkspel op tussen de variant(en) en de controlegroep.
De controlegroep heeft het best gepresteerd De controlegroep behaalde meer opbrengst dan beide varianten. Dit geeft aan dat je huidige prijspunten voor de experimentlanden en -producten al zijn geoptimaliseerd. Blijf de controleprijs gebruiken voor de producten en landen van het experiment.
Meer gegevens nodig Je experiment wordt uitgevoerd. Er zijn meer gegevens nodig om een statistisch significant resultaat te bepalen. Ga naar Aanbevolen acties voor lage gegevensvolumes om te bepalen wat de volgende stappen zijn.
Onduidelijk resultaat Je experiment is voortijdig beëindigd of heeft de maximale experimentduur van 6 maanden bereikt. Er zijn meer gegevens nodig om een statistisch significant resultaat te bepalen. Voer een nieuw experiment met een andere instelling uit. Ga naar Aanbevolen acties voor lage gegevensvolumes om te bepalen wat de volgende stappen zijn. Dit kan een indicatie zijn dat kopers onverschillig staan tegenover de prijzen van in-app producten in de landen/regio's van het experiment.
Definities van statistieken

Deze tabel bevat de statistieken van de analysepagina van je experiment.

Statistiek Definitie
Opbrengst uit alle producten De bruto-opbrengst van gebruikers die in de opgegeven periode binnen en buiten het experiment in-app producten hebben gekocht.
Gemiddelde opbrengst per betalende gebruiker (Average Revenue Per Paying User, ARPPU) De totale bruto-opbrengst van in-app producten gedeeld door het aantal unieke kopers (gebruikers binnen en buiten het experiment die ten minste 1 in-app product kopen) in de opgegeven periode voor het experiment. Met deze statistiek kun je inzicht krijgen in de waarde van kopers voor je bedrijf.
Percentage kopers (28 dagen)

Het percentage maandelijks actieve gebruikers dat ten minste 1 in-app productaankoop heeft gedaan tijdens het experiment, waaronder in-app producten van buiten het experiment.

Opmerking: Dit is een belangrijke statistiek om inzicht te krijgen in conversies van kopers en om meer betalende gebruikers aan te trekken.

Kopers Unieke gebruikers die in de opgegeven periode ten minste 1 in-app product kopen voor de experimentprijs.
Opbrengst nieuwe installerende gebruikers Bruto-opbrengst van gebruikers die de app na de startdatum van het experiment voor het eerst hebben geïnstalleerd op een apparaat en die de experimentprijs voor het eerst hebben gezien. Houd er rekening mee dat sommige gebruikers zich kunnen hebben afgemeld voor het delen van deze gegevens met Google.
Bestellingen Het aantal aankopen van in-app producten tijdens het experiment gedurende de opgegeven periode.
Opbrengst De bruto-opbrengst van experimentgebruikers die in de opgegeven periode in-app producten binnen het experiment hebben gekocht.
Definities van statistieken (csv-export)

In deze tabel vind je de velden, de indeling en voorbeelden van definities van statistieken die als csv-bestand zijn geëxporteerd.

Veld

Indeling Voorbeelden en opmerkingen
Datum Tekenreeks

Mar 23, 2023

De datum van de bestellingen op basis van de Pacific-tijdzone (in de indeling MMM DD, JJJJ).

SKU-ID Tekenreeks

treasure_chest_for_new_users

De door de ontwikkelaar opgegeven unieke ID van het in-app product.

Producttitel Tekenreeks

munten, maandabonnement enzovoort.

De door de ontwikkelaar opgegeven naam van het in-app product.

Land Tekenreeks

BR, US, FR enzovoort.

Een unieke landcode voor relevante statistieken over in-app producten.

Experiment-arm Tekenreeks

CONTROL, A, B

De experiment-arm voor relevante statistieken over in-app producten.

Valuta ontwikkelaar

Tekenreeks

USD, EUR, THB enzovoort.

De valuta waarvoor de bestellingen zijn omgerekend. Dit is de lokale valuta waarin je wordt betaald.

Opbrengst Numeriek

2794.60

De totale bruto-opbrengst voor het opgegeven in-app product, op basis van de datum, het land en de experiment-arm.

Opbrengst nieuwe installerende gebruikers Numeriek

577.20

De bruto-opbrengst van gebruikers die de app voor het eerst op een apparaat hebben geïnstalleerd na de startdatum van het experiment en die de prijs voor het eerst hebben gezien (op basis van het opgegeven in-app product en op basis van de datum, het land en de experiment-arm). Houd er rekening mee dat sommige gebruikers zich kunnen hebben afgemeld voor het delen van deze gegevens met Google.

Bestellingen Numeriek

240

Het totale aantal bestellingen voor het opgegeven in-app product op basis van de datum, het land en de experiment-arm.

Kopers Numeriek

197

Het totale aantal kopers voor het opgegeven product, op basis van de datum, het land en de experiment-arm. Kopers zijn gebruikers die het specifieke in-app product tijdens het experiment hebben gekocht.

Veelgestelde vragen

Alles samenvouwen Alles uitvouwen

In welke landen/regio's kan ik experimenten uitvoeren?

Landen/regio's komen alleen in aanmerking voor prijsexperimenten als ze voldoen aan de volgende criteria:

• Landen en regio's waar je een release al hebt uitgerold (waaronder interne testtracks).
  • Landen en regio's die lokale valuta ondersteunen.
Waarom zie ik geen gegevens op de analysepagina van mijn experiment?

Als de gegevensvolumes erg laag zijn, zijn er geen gegevens beschikbaar. Bovendien kan er voor sommige gegevens die op de analysepagina van je experiment worden getoond een vertraging van maximaal 7 dagen optreden.

Kan ik in-app producten gebruiken die aan prijstemplates zijn gekoppeld?

Ja. Als je een experiment uitvoert met een in-app product dat aan een prijstemplate is gekoppeld, worden de prijzen voor het land/de regio van je experiment voor de duur van het experiment vergrendeld. Je kunt de prijzen voor andere landen/regio's nog wel wijzigen.

Als je ervoor kiest de nieuwe prijzen aan het einde van het experiment toe te passen, worden alle in-app producten in het experiment ontkoppeld van de bijbehorende prijstemplates en blijven de prijstemplates zelf ongewijzigd. Als je de experimentresultaten wilt toepassen zonder je in-app producten te ontkoppelen van de prijstemplates, ga je rechtstreeks naar de pagina Prijstemplates (Instellen > Prijstemplates) en update je de prijzen daar.

Ga naar het gedeelte over prijstemplates voor meer informatie.

Kan ik prijzen testen die veel lager of hoger zijn dan de huidige limieten per land?

Nee, experimentprijzen kunnen alleen worden getest binnen de minimum- en maximumprijsbereiken die per land/regio zijn gedefinieerd. Als je tijdens het instellen van het experiment een prijswijziging invoert en de nieuwe prijs een van beide limieten overschrijdt, wordt automatisch de minimum- of maximumprijs aangehouden. Check Ondersteunde locaties voor distributie naar Google Play-gebruikers voor onze lijst met prijscategorieën en valuta's die per land zijn toegestaan.

Moet ik Google Play Billing-bibliotheek 5 gebruiken om prijsexperimenten uit te voeren?

Nee, als je bent geïntegreerd met een versie van het factureringssysteem van Google Play, kun je prijsexperimenten uitvoeren.

Hoe ga ik na of een gebruiker een aankoop heeft gedaan in de variant in plaats van de controlegroep?

Alle experimentbestellingen zijn zichtbaar in je downloadbare maandelijkse financiële rapporten (rapport over geschatte verkopen en rapport over inkomsten). Je kunt zien welke experimenteerde in-app producten zijn gekocht bij de controle- en variantprijzen voor de landen/regio's waarin je je prijsexperiment uitvoert.

Kan ik tegelijkertijd andere A/B-tests en prijsexperimenten gebruiken?

We raden je aan geen gelijktijdige A/B-experimenten uit te voeren om te zorgen dat je betekenisvolle resultaten krijgt. Firebase werkt bijvoorbeeld onafhankelijk van prijsexperimenten in de Play Console en wijzigingen in specifieke in-app producten kunnen de betrouwbaarheid van experimentresultaten beïnvloeden.

Welke methode gebruiken jullie om statistische significantie te bepalen?

We gebruiken een jackknife (een statistische tool die de variantie kan schatten door middel van resampling) om zekerheidsintervallen te berekenen en passen daarna de sequentiële waarschijnlijkheidstests van combinaties toe om een opgeblazen fout-positief percentage van continue monitoring te beheersen. Statistische significantie wordt bepaald wanneer het zekerheidsinterval niet kruist met 0.

Welke rechten heb ik nodig om de tool voor prijsexperimenten te gebruiken?

Je moet de rechten Aanwezigheid in Google Play Store beheren en Financiële gegevens bekijken hebben om prijsexperimenten te kunnen gebruiken.

Waarom is mijn experiment gestopt?

Het experiment stopt automatisch 14 dagen nadat statistische significantie of als de maximale experimentduur van 6 maanden is bereikt. We beëindigen het experiment niet op het moment dat de geschatte duur wordt bereikt die is opgegeven bij het instellen van het experiment. In plaats daarvan beëindigen we het experiment nadat er een statistisch significant verschil is vastgesteld, waarbij rekening wordt gehouden met 14 dagen om de nieuwe prijsstelling toe te passen voordat de prijzen worden teruggezet naar de oorspronkelijke prijs.

Is het mogelijk dat een gebruiker (met hetzelfde account en op hetzelfde apparaat) verschillende dagelijkse prijzen ziet nadat het experiment is gestart?

Nee, dat is niet mogelijk. Een gebruiker krijgt voor de hele duur van het experiment 1 prijs te zien.

Kan ik meer landen/regio's toevoegen aan een live experiment?

Nee, dit is niet mogelijk omdat het experiment al is begonnen met het verzamelen van resultaten met de parameters die je in eerste instantie hebt geselecteerd. Je kunt parallel een 2e experiment met de geselecteerde extra landen/regio's uitvoeren of je kunt het huidige experiment beëindigen en een nieuw experiment instellen. Als er overlappende in-app producten en landen/regio's zijn, moet je 30 dagen wachten voordat je een nieuw experiment kunt instellen.

Waarom kan ik niet hetzelfde resultaat reproduceren als mijn prijsexperimenten?

Statistische significantie wordt berekend voor alle landen/regio's in combinatie met de geteste producten in plaats van voor elke combinatie afzonderlijk. Als je geïnteresseerd bent in de prijsaanpassing in een bepaald land of een bepaalde regio, raden we je aan om alleen dat land/die regio in de experimentinstellingen te selecteren.

Kan ik nog steeds een variant toepassen nadat het experiment is gestopt of is beëindigd?

Ja, je kunt een variant ook toepassen nadat de prijzen zijn teruggezet naar de oorspronkelijke prijs.

Waarom leveren sommige experimenten een onduidelijk resultaat op?

Als de in-app producten binnen je experiment geen opbrengst opleveren die significant verschilt van je controlegroep of als er onvoldoende gegevens beschikbaar zijn, wordt het resultaat als onduidelijk beschouwd. In het geval van dit resultaat is het mogelijk dat kopers onverschillig staan tegenover de 2 prijzen.

Is het over het algemeen een beter idee om een experiment uit te voeren met 1 in-app product of met meerdere in-app producten?

Over het algemeen levert een grotere steekproefgrootte een duidelijker resultaat op. Als het ene in-app product dat je wilt testen voor veel kopers een van de populairste producten is, kan het de moeite waard zijn om alleen dat in-app product te testen. Anders raden we je aan meerdere in-app producten samen te testen om je experiment krachtiger te maken.

Als je meerdere in-app producten hebt die tot op zekere hoogte uitwisselbaar zijn (bijvoorbeeld € 0,99 voor 60 in-app valuta-eenheden en € 4,99 voor 300 in-app valuta-eenheden), raden we je aan beide in-app producten samen te testen om kannibalisatie te voorkomen.

Moet ik experimenten uitvoeren met 1 of 2 varianten?

We raden over het algemeen experimenten met 1 variant aan, waarbij je de oorspronkelijke in-app producten als controlegroep gebruikt en je in-app product(en) met korting als de variant. Een experiment met 2 varianten gebruikt je oorspronkelijk geprijsde in-app product(en) als controleprijs en heeft dezelfde in-app product(en) voor 2 verschillende prijspunten. De resultaten van dergelijke experimenten kunnen moeilijk te interpreteren zijn en experimenten met 2 varianten hebben meer tijd nodig dan experimenten met 1 variant om statistische significantie te bereiken.

Hoe moet ik het zekerheidsinterval van mijn experiment interpreteren?

Als de zekerheidsinterval geen waarde van nul bevat, beschouwen we dit als een statistisch significant resultaat. In ons geval is het effect het verschil tussen de uitgaven van de controlegroep en de variant.

Dit is een voorbeeld van hoe het zekerheidsinterval eruit kan zien bij een overtuigend positief resultaat:

CI_conclusive_positive

Dit is een voorbeeld van hoe het zekerheidsinterval eruit kan zien bij een overtuigend negatief resultaat:

CI_conclusive_negative

Dit is een voorbeeld van hoe het zekerheidsinterval eruit kan zien bij een onduidelijk resultaat waarvoor meer gegevens zijn vereist:

CI_not_conclusive

Biedt Google ontwikkelaars bescherming tegen arbitrage over prijzen?

Ja, we houden locatiespoofing door gebruikers voortdurend in de gaten en treffen maatregelen om de impact op onze ontwikkelaars en hun producten te beperken.

Gerelateerde content